Hlavní obsah

Na kole za vínem. Podzimní romantiku si můžete dopřát nejen na Moravě

Doba vinobraní je v plném proudu. Pokud ale nechcete začínající podzim jen prosedět ve sklípku, spojte příjemné s užitečným a vyrazte na elektrokole napříč některou z evropských vinařských oblastí. Pokocháte se malebnou barevnou krajinou, ochutnáte lokální speciality, a když na vás padne lehká únava z vinného opojení, nemusíte cítit žádný stud a zkrátka si pomůžete motůrkem. Ale všeho s mírou!

Foto: Profimedia.cz

Spojení cyklistiky a vína nabývá na popularitě.

Článek

Podzim sluší snad všem vinařským oblastem v Evropě, ať už se rozhodnete objevovat lákadla hned za našimi humny, anebo někde o trochu dál, třeba ve Francii či Portugalsku. V následujícím článku vám přinášíme několik tipů na regiony, kde je záhodno spojit koštování vína s jízdou na kole či elektrokole. Samozřejmě nenabádáme ke zhýralému pití, po kterém byste se do sedla škrábali s posledními zbytky sil.

Jižní Morava, Česká republika

Zní to jako nošení dříví do lesa, protože jižní Morava je coby vinařská oblast dobře známá snad všem Čechům. Na druhou stranu ji ale nemůžeme opomenout, protože se logicky nabízí jako vůbec první varianta, kde koštování vína a jízdu na kole či elektrokole spojit. Moravské vinařské stezky tvoří 1200 kilometrů dlouhou síť, která se rozprostírá kolem všech významných vinařských center.

Foto: Profimedia.cz

Jižní Morava je pro Čechy nejdostupnější vinařskou oblastí.

Na celkem 18 okruzích se můžete vydat například Znojemskem a národním parkem Podyjí, po Strážnické vinařské stezce, po Slovácku, kolem Mikulova anebo Velkých Bílovic, kde se nachází jeden z moravských symbolů, a to Kaplička na Hradišťku. Kromě nekonečných vinohradů si můžete udělat zastávky v obcích, pokochat se lokálními pamětihodnostmi a večer pak usednout do sklípku.

Malebná kaplička v objetí vinohradů je esencí Moravy

Tipy na výlety

V Česku, na rozdíl třeba od sousedního Rakouska, byste na kolo určitě neměli sedat, pokud už máte něco upito. Na jízdu pod vlivem alkoholu se uplatňuje nulová tolerance, trestem jsou pokuty do výše až 20 tisíc korun.

Burgenland, Rakousko

Rakousko se při spojení kola a vína jeví jako vhodná destinace, cyklisté mohou mít v krvi až 0,8 promile alkoholu. V žádném případě ale s takovým množstvím nesedejte za volant, u řidičů se toleruje pouze půl promile.

Foto: Profimedia.cz

Rakouské městečko Rust je známé svou čapí populací.

Regionem, který byste si na podzim v Rakousku neměli nechat ujít, je spolková země Burgenland. Nečekejte tu žádná pulzující města, ale spíše sympaticky ospalý venkov. Od Vídně stačí jet dále na jih a dostanete se do mírně kopcovité krajiny poseté vinicemi nebo k Neziderskému jezeru, které je tím největším v Rakousku. Právě kolem něj vede řada cyklostezek, většinou po rovince.

Jestli holdujete bílým vínům, zejména ryzlinku a veltlínu, je Burgenland tou pravou destinací pro vás. A pokud byste si chtěli dát více do těla, zamiřte do jižní části, která je přece jen trochu kopcovitější. Mimo jiné proslula také lázněmi či golfovými hřišti, zmiňované Neziderské jezero je zase ideální pro pozorování vodního ptactva. Obec Rust je pak známá početnými čapími hnízdy. Třeba budete mít štěstí a některého z jejích opeřených obyvatel spatříte.

Goriška Brda, Slovinsko

Slovinsko je mezi českými turisty v posledních letech stále populárnější. Pravda, většinou sem jezdí milovníci adrenalinových aktivit za sjížděním divoké řeky Soči anebo na ferraty, a to hlavně v létě. Byla by škoda tuhle drobnou zemičku opomenout po zbytek roku, je totiž neskutečně barevná a pestrá. Má hory, moře, památky, špičkové lázně, ale i vinařské oblasti.

Ta nejkrásnější se jmenuje Goriška Brda a těsně sousedí s Itálií. Někdy se jí pro její zvlněný ráz přezdívá slovinské Toskánsko a není to přízvisko nijak přehnané či nadnesené. Právě tady se elektrokolo poměrně dost vyplatí, protože na rovinky region příliš neužije. Když však zdejší kopečky zalije podzimní slunce, je to magický pohled.

Foto: Profimedia.cz

V oblasti Goriška Brda nemiňte městečko Šmartno.

K návštěvě doporučujeme zejména obce Vipolže a Šmartno, které mají už nepopiratelný italský ráz. Nejvýznamnější vinnou odrůdou je Rebula. A pokud byste se vydali jižněji do Vipavské doliny, druhé největší vinařské oblastí v Přímoří, můžete ochutnat místní specialitu, kterou je oranžové víno. Jsou to takové ohnivé sluneční paprsky zachycené v lahvi.

Toskánsko, Itálie

Když už jsme zmínili slovinské Toskánsko, nemůžeme nezmínit to pravé italské. Charakterizují ho kopce a cesty lemované olivovníky, cedry anebo štíhlými vysokými cypřiši, jež jsou jedním z místních symbolů.

Foto: Profimedia.cz

Zvlněné Toskánsko je na podzim kouzelné.

Toskánsko je ideální pro ty, kteří mají rádi stejným dílem bílá i červená vína, ačkoliv maličko převládají druhá zmiňovaná z odrůdy Sangiovese. Cyklostezky tu najdete různě náročné, zdaleka se nemusíte kochat jen jedinečnou krajinou, záhodno je také zavítat do měst.

Centrem je Florencie, známá je také Pisa, ale pokud nechcete až tak velkou „masovku“, navštivte spíše Sienu. Nebudeme vám tvrdit, že tady nikoho nepotkáte, protože by to nebyla pravda, ale určitě tu na vás davy nedolehnou tak tvrdě jako ve zmiňované Florencii. Ale jinak je samozřejmě Toskánsko plné malebných vesnic, kde si svou samotu můžete hýčkat.

Údolí Loiry, Francie

Vyzdvihnout jen jeden vinařský region ve Francii je náročný úkol. Půjdeme na to tedy šalamounsky a doporučíme údolí řeky Loiry, které vinařských oblastí zahrnuje několik. Celkem tvoří plochu o 70 tisících hektarech a nejčastěji se tu setkáte s odrůdami Pinot noir, Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc a podobně.

Co dělá z údolí Loiry velký tahák, není jenom víno, ale také 800 kilometrů dlouhá cyklotrasa, díky níž můžete jednu z nejhezčích francouzských oblastí poznat poměrně snadno a z bezprostřední vzdálenosti. A zámky na Loiře jsou také pojem, který jste už nejspíš někdy slyšeli.

Foto: Profimedia.cz

Údolí Loiry nejsou jen vinice, ale především jeden honosný zámek vedle druhého. Chambord patří k nejznámějším.

V minulosti vznikla podél řeky řada honosných paláců, které sloužily jako útočiště francouzských králů při obléhání Paříže. Těmi nejznámějšími jsou třeba Chambord, Chenonceau, Blois nebo Amboise, dohromady je tu ale těchto opulentních staveb přes 2500. K jejich návštěvě by vám patrně nestačil jeden celý život.

Údolí Douro, Portugalsko

Jako poslední region vhodný na propojení cyklistiky a vína doporučíme údolí řeky Douro v Portugalsku. Tady bude motůrek na bicyklu asi skutečně zapotřebí, protože se oblast pyšní už opravdovými kopci. Pokud neplánujete jet jen směrem dolů, asi si slušně máknete.

Foto: Profimedia.cz

Na podzim hraje údolí řeky Douro všemi barvami.

Údolí řeky Douro je proslulé zejména pěstováním hroznů na legendární portské víno, které patří mezi takzvaná fortifikovaná. Přimíchává se do něj totiž pálenka, jež zastaví proces kvašení. Díky tomu má nápoj nejen vyšší obsah alkoholu, ale i vyšší podíl cukru. Na zamotání hlavy či jazyka stačí skutečně pár doušků, doporučujeme tedy opatrnost a ideálně už pak jen odpočívat.

Jinak se ale v oblasti řeky Douro vyrábějí i klasická bílá a červená vína. První překvapí svou svěžestí, mezi druhými ale najdete i těžká a plná vína. A pokud byste sem náhodou zamířili, tak ze svého cyklistického itineráře určitě nevynechejte ani samotné Porto, které je plné nádherných zákoutí. Na rozdíl od Lisabonu je město, respektive jeho centrum, více kompaktní.

Světově proslulé víno dokáže zamotat jazyk už po několika doušcích

Cestování

Ideální destinace cyklistů i gurmánů. Rakouský Burgenland se obejde i bez hor

Cestování

Výběr článků

Načítám