Hlavní obsah

Na Klínovci chtějí zpřístupnit vysílač. A také otevřít restauraci

Rozhled z nejvyššího možného místa v Krušných horách by už za dva roky mohl nabídnout veřejnosti telekomunikační vysílač na vrcholu Klínovce (1244 m). O rok později má nedaleko od této 56 metrů vysoké věže začít fungovat i plnohodnotná restaurace.

Foto: Skiareál Klínovec

Telekomunikační věž na vrcholu Klínovce z ptačí perspektivy

Článek

Podobné plány již před řadou let představil provozovatel lyžařského areálu na Klínovci. Ale dosud neměl možnost je zrealizovat. Až nyní totiž získal pravomocná rozhodnutí plzeňského krajského sudu, podle kterých má město Boží Dar za povinnost připojit tato zařízení Skiareálu Klínovec (SK) na městský vodovod a kanalizaci.

„Rozsudek krajského soudu je pozitivní především pro návštěvníky Klínovce,“ komentoval majitel společnosti SK Petr Zeman. Soudní pře trvaly zhruba čtyři roky. Boží Dar nechtěl připojit plánované provozy společnosti k vodovodu na svou čističku odpadních vod, protože má sám své rozvojové projekty. Mimo jiné na Ryžovně a rovněž na Klínovci. A kapacita božídarské vodohospodářské infrastruktury včetně čističky odpadních vod není nekonečná.

Foto: Skiareál Klínovec

Pohled na budoucí restauraci na vrcholu Klínovce

Zeman označil postup města za nepochopitelné obstrukce. „Jestli byla v pozadí snaha blokovat kapacitu pro kontroverzní developerský projekt na Rýžovně, nebo šlo v uvozovkách jen o pokus zamezit vzniku konkurenčního projektu na vrcholu Klínovce, nevíme. V každém případě jsem rád, že soud potvrdil to, co říkáme od počátku. Šlo o nezákonný postup,“ řekl majitel skiareálu. Nevyloučil přitom, že firma bude po městu požadovat náhradu vzniklých ekonomických škod.

FOTO: Krušné hory na prahu CHKO. Místní příroda vám učaruje

Lifestyle

„My na to nebudeme zatím reagovat, protože město Boží Dar ještě nemá k dispozici rozsudek,“ uvedl pro Novinky božídarský starosta Jan Horník (nez.).

„Až budeme mít rozsudek, tak se rozhodneme, co dál. Může to být podání dovolání či třeba dohoda. Možností je ale celá řada, jako u každého rozsudku,“ dodal.

Hotel je ve špatném stavu

Projekty na úpravy telekomunikační věže na Klínovci i na výstavbu nové restaurace na vrcholu hory má SK hotové. Podle mluvčí společnosti Hany Hoffmannové chce firma získat do roka stavební povolení a co nejdříve následně zahájit realizace záměrů.

Věž by podle ní mohla být zpřístupněna v roce 2026 a restaurace rok nato, když půjde vše hladce. Háček je ovšem v tom, že SK nemá dosud o společném využívání věže na Klínovci podepsanou smlouvu s vlastníkem, tedy se společností České radiokomunikace.

„Zatím jsme o tom pouze jednali,“ uvedla pro Novinky mluvčí firmy Anna Tůmová.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Historická budova hotelu s původní rozhlednou na Klínovci a v pozadí telekomunikační věž

Na vrcholu Klínovce stojí památkově chráněný někdejší hotel, který byl vybudován na konci předminulého století. V současné době je ale ve velmi špatném technickém stavu. Město Boží Dar hledalo strategického partnera, který má zkušenosti s provozem takových zařízení jinde ve světě.

Nakonec se město rozhodlo pro společnost Sokolovská uhelná, která provozuje několik hotelů v Karlových Varech. Ta ale od záměru před několika týdny nečekaně odstoupila. Nyní má Boží Dar jen měsíc na to, aby našlo jiného. Pokud se to nepodaří, přijde pravděpodobně o možnost financovat obnovu z dotací Unie v objemu 352 milionů korun. Celkové předpokládané náklady na obnovu hotelu mají dosáhnout zhruba 420 milionů korun.

„Samozřejmě jednodušší by pro nás i pro návštěvníky Klínovce byla obnova hotelu, ale naše nabídky na jeho převzetí město opakovaně odmítlo. Proto jsme se před šesti lety rozhodli pro výstavbu vlastní restaurace, která by hostům nabídla služby na úrovni standardů běžných například v alpských střediscích,“ uzavřel Zeman.

Za zplundrování lesa kvůli sjezdovce pod Klínovcem dostala městská firma pokutu 9,5 miliónu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám