Hlavní obsah

Na italské Rimini Češi už tak trochu zapomněli. Ke své smůle

V devadesátkách brali Češi největší přímořské italské letovisko útokem. Pak na něj trochu zapomněli. Ke své škodě, dalo by se říct. I dnes má totiž Rimini co nabídnout, a to nejen kvůli nostalgii a vzpomínkám na divoké večírky na místních diskotékách.

Foto: Profimedia.cz

Rocca Malatestiana bývala obranným sídlem zdejší šlechty.

Článek

Uličkami starého města se procházel Federico Fellini, který se v Rimini narodil a na místním hřbitově odpočívá. Zda si do filmařského nebe odnesl svých pět Oscarů, není známo. Ale že dávno před ním ve městě působil Leonardo da Vinci, doloženo je.

Rimini nejsou jen nekonečné pláže s jemným pískem omývané Jadranem, byť právě ty sem návštěvníky – zejména rodiny s dětmi – přitahují nejčastěji. Ani čeští rodiče neváhali kdysi naložit potomky a tašky s jídlem do autobusu značky Karosa a několik hodin se kodrcat za vysněným mořem. Dnes do Rimini doletíte z Prahy za devadesát minut a patnáct stovek .

Město bývalo oblíbené i u mladých Čechů. Stejně, jako měl Západ Mallorku, východní blok jezdil „pařit“ do Rimini. Z mnoha tehdejších návštěvníků jsou dnes prarodiče, kteří si možná z nostalgie cestu do italského města rádi zopakují. Ať už sami, nebo s vnoučaty. Teď už ovšem letadlem nebo vlastním vozem s tím, že základní potraviny pořídí v supermarketu a večeři v restauraci. Přece nejedeme k moři, abychom škudlili!

Špička italské boty. Kalábrie krásnými místy doslova přetéká

Cestování

Tříhvězdičkové hotely či apartmány nabízejí slušný standard, ale chce to vybrat si pokoj s balkonem a výhledem na moře. Ideálně, abyste to měli na pláž přes ulici. Motoristé by pak měli hledat ubytování, které nabízí parkování. Jinak vám auto odtáhnou, což je prý dost drahá záležitost.

Slaný bazén za vlnolamem

Vstup do moře po jemném písku je pozvolný, dvacet metrů od břehu vám voda omývá sotva pas. Pro rodiny s malými dětmi ideální. Přibližně sto metrů od kraje jsou kamenné vlnolamy, plavat za ně se nedoporučuje, protože moře už tam předvádí svou sílu. Šplhání na vlnolamy je oblíbená atrakce větších dětí, ty menší se placatí u břehu. Nejsou zde kameny a tím pádem ani mořští ježci, kteří by se na nich uchytili.

A tak zatímco děti zahrabávají dědečka do písku, babička si může přes plavky vzít pareo a vytratit se do některé z příjemných kaváren podél hlavní ulice, která odděluje pláž od města. Káva je tady stejně dobrá jako kdekoliv jinde v Itálii, zmrzlina jakbysmet.

Foto: Profimedia.cz

Velkou atrakcí Rimini je delfinárium.

Během klidné chvilky si babička možná zavzpomíná na zmiňované devadesátky, kdy tady slavila promoci a jediné, co ji zajímalo, bylo, kdo jí zaplatí další koktejl a co za to bude chtít. Památky? Prosím vás, radši mi řekněte, kde je nejbližší diskotéka!

Od Augusta k Fellinimu

Noční kluby v Rimini samozřejmě jedou pořád, ale těm, kteří už dají přednost klidnější zábavě, má město rovněž co nabídnout. Ty největší a nejzajímavější památky projdete asi tak za dvě hodiny. Centrum Rimini protíná ulice Corso d´Augusto. Vede od oblouku, který nese jméno římského imperátora, až k Tiberiovu mostu. Obě stavby vznikly v 1. století a najdete je na mnoha dobových i dnešních obrázcích, které do města lákají turisty. Tiberiův most se klene přes mořskou zátoku, kdo ho přejde, ocitne se v docela jiném světě.

Foto: Profimedia.cz

Přístav plachetnic v mořské zátoce

Napravo za mostem se totiž můžete ponořit do uliček, které mnohým lidem připadají povědomé. A nemýlí se. Právě tady Federico Fellini, nejslavnější rodák z Rimini, točil film Amarcord, ve kterém vzpomíná na dětství. Město si „svého“ režiséra považuje. Fellini tu má náměstí i muzeum, které připomíná jeho další filmy, například Sladký život nebo Cabiriiny noci.

Památek najdete v Rimini samozřejmě víc. Například palác ze 14. století na náměstí Piazza Cavour nebo Piniovou kašnu tamtéž. Za vidění stojí i římský amfiteátr, jenž je trochu stranou, nebo vstupní brány Montanara či Galliana. Oblíbené mezi turisty jsou i místní trhy, které se v centru města konají ve středu a v sobotu dopoledne.

Itálie za hodinu

Komu je jedno italské město málo, může mít najednou mnoho italských měst. Stačí zajet na kraj Rimini do Italia in miniatura. Tato oblíbená atrakce dává možnost prohlédnout si všechny známé stavby slunné Itálie. Najde se tady ovšem i kousek přírody včetně bouřící Etny či Vesuvu.

Miniatur je tu skoro pět set, v amfiteátru ve Veroně vám dokonce zahraje maličký orchestr pochod z Verdiho Aidy a na lodičkách dostanete možnost projet se malými Benátkami. Ano, je to trochu kýč, ale děti to milují . Kouzlo malé Itálie nakonec strhne i dospělé, takže bez protestů pokračují dál k „mini Evropě“, kterou tvoří známé stavby ze zakládajících zemí Evropské unie.

Opustit slunečník na pláži se v Rimini vyplatí. Není sice památkami nabušené jako třeba Verona, ale až všechny poctivě oběháte, budou vás bolet nohy tak, že si řeknete: „zlatá diskotéka!“. A pak se s chutí necháte zahrabat vnoučaty do teplého písku.

V Itálii po dvanácti letech otevřeli slavnou stezku lásky. Láká k návštěvě romantického pobřeží

Cestování

V Benátkách se radují. Na vstupném do města se vybraly miliony eur

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám