Hlavní obsah

Na Džerbě jsou Češi jako doma. A zdaleka se tu nemusejí jen válet

Tunisko, Džerba

Největší ostrov severní Afriky, na který ročně zamíří přes 73 tisíc Čechů. To je tuniská Džerba. Díky její nepříliš velké rozloze, rozprostírající se na něco málo přes 500 kilometrů čtverečních, během dovolené stihnete projet všechny její významné památky. Historické a kulturní dědictví je totiž na Džerbě velice bohaté, a tak se vyplatí na chvíli opustit areál hotelového resortu a nasát trochu místní kultury a autentické atmosféry.

Na Džerbu za pouličním uměním, památkami UNESCO i židovskou a arabskou kulturouVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Jen kolem tří hodin trvá let z České republiky na ostrov Džerba. Největší tuniský ostrov není v globálním srovnávacím měřítku žádný velikán, i přesto má ale vlastní letiště a v sezoně se tam z tuzemska létá i několikrát denně.

Pro Čechy je Džerba velmi vyhledávanou destinací. Podle zástupkyně tuniského národního úřadu pro cestovní ruch v České republice Kateřiny Urbanové Duškové sem ročně z celkového počtu turistů cestujících do Tuniska zamíří kolem 55 procent osob. Tunisko si ročně k odpočinku vybere kolem 134 tisíc Čechů.

„Většinou jedou lidé na Džerbu poprvé a pak řeknou navždy, nebo už nikdy,“ dodává Urbanová Dušková. Ať už se tam vydáte poprvé nebo po desáté, rozhodně však stojí za to vydat se z hotelového resortu za místní kulturou. Džerba dokáže nabídnout ideální kombinaci - odpočinek na bílých plážích, zážitek z výletů po ostrově i nižší pořizovací ceny zájezdů.

Sama se stovky let starými mozaikami

Cestování

„Na tuniské pevnině jezdí nejvíce českých turistů do hotelů v letovisku Súsa, Hammamet nebo třeba Mahdia, na Džerbě pak na východní pobřeží, kde se nachází většina turistických oblastí,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Tři stovky mešit

Ostrov je směsicí arabských, berberských a židovských vlivů, což se odráží v místní kultuře, architektuře a kuchyni. Obyvatelé jsou známí svou pohostinností a přátelským přístupem k návštěvníkům. Celkem na ostrově žije zhruba 165 tisíc lidí.

Milovníci památek si přijdou na své zejména během prohlídky synagogy La Ghriba v židovské obci Er Riadh nedaleko hlavního města Houmt Souk v centrální části ostrova.

El Ghriba pochází z 6. století před naším letopočtem. Ačkoliv zvenčí působí poměrně skromně a nepříliš nápadně, její interiér je bohatě zdobený. Od ostatních synagog na Džerbě se liší především tím, že zahrnuje dvě kryté haly. „Je to nejznámější a nejstarší židovská synagoga v severní Africe,“ doplnila Urbanová Dušková.

Foto: Shutterstock

Slavná synagoga El Ghriba se nachází necelých devět kilometrů od centra města Houmt Souk.

Kromě synagogy se na ostrově nachází přes 300 mešit. Během návštěvy je zapotřebí mít zahalená ramena a kolena, kombinace šortky a tílko je doslova nežádoucí, ostatně jako ve všech obdobných stavbách v Tunisku. Zájemci mohou navštívit také několik křesťanských kostelů.

Minulý rok byla část ostrova zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Pod názvem „Džerba: Svědectví o vzoru osídlení ostrovního území“ zahrnuje mnoho mešit, zmiňovanou synagogu El Ghriba, křesťanský kostel a několik vesnic. Důvodem pro tento zápis je jedinečnost místa, která spočívá ve vzoru osídlení, který se na ostrově vyvinul kolem 9. století našeho letopočtu v polosuchém prostředí s omezenými vodními zdroji.

Umění s Aladinem

Na své si na ostrově přijdou milovníci pouličního umění. Ti ocení projekt Djerbahood, který vznikl ve vesnici Erriadh, vzdálené jen kousek od hlavního města. Jde o jakousi galerii pod širým nebem a strávit se tam dají hodiny a hodiny.

Tohoto ambiciózního projektu se v roce 2014 zúčastnilo více než 150 umělců z 30 různých zemí. Inicioval ho francouzský galerista a umělecký kurátor Mehdi Ben Cheikh. Cílem Djerbahoodu bylo přinést moderní umění do tradičního prostředí a vytvořit kulturní most mezi různými částmi světa.

„Jedná se o graffiti, která jsou na domech místních obyvatel. Dnes tam najdeme zhruba 250 děl, která umělci tvořili přímo na budovách,“ prozradila zástupkyně tuniského národního úřadu pro cestovní ruch v České republice.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Djerbahood je doplněn různými galeriemi a roztomilými kavárnami.

Díla vznikala ve dvou etapách, ta druhá se realizovala v letech 2021 a 2022. Některé malby z první části dnes pomalu mizí vlivem slunce a povětrnostních podmínek, přesto tu neustále vznikají nové. „Existuje k tomu i aplikace. Pokud třeba máte nějakého oblíbeného umělce, jehož díla chcete vidět, můžete se na mapce podívat, kudy se vydat,“ dodala Urbanová Dušková.

Djerbahood se stal nejen turistickou atrakcí, ale i příkladem toho, jak může street art oživit a obohatit místní komunitu. Tento projekt přitahuje návštěvníky z celého světa, kteří chtějí zažít jedinečnou kombinaci tradiční architektury a současného umění. Významně přispěl k povědomí o kulturní bohatosti a uměleckém potenciálu Tuniska.

Pohled na murály se dá ve čtvrti povýšit návštěvou některých z mnoha malých uměleckých galerií. Tam se dají sehnat různé designové výrobky, které se na běžných tržištích neprodávají. Jde často o velmi kvalitní kousky oblečení, šperků, ale i drobností do domácnosti.

Krokodýli i živý skanzen

Jednou z hlavních atrakcí ostrova je bezpochyby park Djerba Explore. Jde o kulturní a zábavní komplex, který nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci historie, kultury a dobrodružství. Nachází se v turistické oblasti Midoun nedaleko od hlavních hotelových komplexů.

Skládá se ze tří částí, z nichž nejlákavější hlavně pro rodiny s dětmi je krokodýlí farma. „Krokodýlí park byl otevřen v roce 2002. Začínali s tím, že měli 400 mláďat krokodýla nilského, který sem byl dovezen z Madagaskaru. Dnes už se farma rozrostla, mají přes 600 krokodýlů a park rozšířili o další část, kde najdete různé plazy, hady a želvy,“ vyjmenovala Kateřina Urbanová Dušková.

Prvním dovezeným krokodýlům je dnes 25 let. Návštěvníkům se tedy nabízí pohled na dospělé jedince, ale i jejich zhruba 200 mláďat. Jejich chov slouží na ostrově k vědeckým účelům, nechovají se tedy kvůli masu ani pro kůži.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Krokodýlí farma je jen nedaleko od hotelových komplexů, pro rodiny s dětmi tak může být ideálním tipem na výlet.

Dospělé kusy krokodýlů nilských váží kolem půl tuny. Samice ve volné přírodě vajíčka nakladou, zahrnou a zpovzdálí je hlídají, naklást jich dokáže dvacet až sto. Pohlaví je dané teplotou. Pod 29 stupňů se líhnou samice, při třiceti stupních je šance 50 na 50 a nad 31 stupňů se rodí samci. V krokodýlí farmě vejce ale samicím po nakladení odebírají, dávají do umělé líhně a teplotou ovlivňují pohlaví.

Na jednu vstupenku se ale pak dá pokračovat i do Djerba Heritage. Jde o tradiční tuniskou vesnici, kde se návštěvníci mohou seznámit s místními řemesly, zvyky a životním stylem. Vesnice je autenticky rekonstruovaná a nabízí ukázky tradičního tkaní, hrnčířství a dalších řemesel.

„Ženy tam pletou rohože ze stepní trávy, nebo tam velbloud chodí kolem studny a vytahuje z ní vodu. Ukazují tam i to, jak se lisuje olivový olej,“ prozradila Urbanová Dušková.

Muzeum Lalla Hadria pak v parku představuje rozsáhlou sbírku islámského umění a artefaktů z různých období a regionů. Návštěvníci zde mohou vidět tradiční tuniské šperky, keramiku, textilie a další historické předměty, které ilustrují bohatou kulturní historii regionu.

Nepřeberné množství oblečení

Trhy, známé v arabském světě jako souk, jsou jednou z nejživějších a nejbarvitějších částí ostrovního života. Jsou nejen místem obchodování, ale také důležitým centrem společenského života, kde se setkávají místní obyvatelé i turisté. Každý trh má svůj vlastní charakter a nabízí různé druhy zboží, od tradičních řemesel po čerstvé potraviny.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Trhy s oblečením, kde nakupují hlavně místní lidé. Nepřeberné množství oděvů tam nakoupíte doslova za pár korun.

Život, zejména ten turistický, se pak odehrává také na plážích, a to nejen těch hotelových. Zamiřte třeba na Sidi Mahrez a Seguia, které nabízejí jemný bílý písek a čisté tyrkysové vody Středozemního moře. Plavci musejí počítat s občasným výskytem mořských řas, ty ale koupání nijak nebrání.

Pokud jste milovníky vodních sportů, Džerba vás nezklame. Je jedinou oblastí v Tunisku, kde se dá provozovat kitesurfing, tedy sport spočívající v jízdě po vodě na speciálním prkně za využití tažného draka. „Právě protože je to ostrov a fouká tady, tak je to pro kitesurfing ideální místo,“ dodala Urbanová Dušková.

Pro ty, kteří preferují klidnější zážitky, je zde možnost jízdy na velbloudech podél pobřeží nebo návštěva lázní a wellness center, kde si můžete dopřát tradiční tuniskou masáž nebo hammam.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Písek a klidné moře. Na části ostrova se však dá vyzkoušet také kitesurfing.

Jako hammam se v arabském světě označují veřejné lázně, jmenuje se tak ale i jedinečná masáž spojená s omýváním těla teplou vodou. Ta je spojena s důkladným peelingem pokožky pomocí speciální orientální rukavice kessa a typickým ošetřením mýdlovou pěnou, kterou masér vytváří s pomocí textilního vaku.

Pokud se ocitnete na jihozápadě ostrova Džerba a budete mít chuť si lehce rozšířit obzory, zajeďte do muzea Guellala.

Dozvíte se tam řadu zajímavostí na téma národních zvyků a tradic a spatříte spoustu exponátů. Co se týče stejnojmenné vesnice, na jejímž severním okraji se muzeum nachází, upoutá vás množství prodejen s hliněnými výrobky.

Anketa

Vracíte se na Džerbu rádi?
Ano, Džerba je mé oblíbené letovisko
31,2 %
Byl/a jsem tam pouze jednou
46 %
Džerba mě neláká
22,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1994 čtenářů.

Mnohé jsou vybaveny primitivním hrnčířským kruhem, kde si zájemci mohou vlastnoručně něco vykroužit. Přirozeně pod podmínkou, že si v krámku něco zakoupí. Suvenýr odsud má bezesporu punc jedinečnosti už jen proto, že zdejší hrnčířské dílny jsou světově proslulé. Toto řemeslo má v Guellale nesmírně dlouhou tradici, údajně až čtyři tisíce let.

Výlety i na Saharu

Oblíbené jsou také poznávací okruhy po Tunisku s návštěvou oázy u Sahary, míst, kde se natáčely slavné Hvězdné války nebo film Anglický pacient, ale také kolosea v El Džemu, kde se natáčel mimo jiné také Gladiátor či památek v Kartágu.

Na Džerbu se v sezoně létá několikrát do týdne. „Na oblíbený ostrov Džerba se cestující mohou vydat přímými lety z Prahy, Brna a případně tuto sezonu i z Bratislavy. Let trvá přibližně jen tři hodiny a je tak pohodlný i pro rodiny s dětmi,“ dodala Pavlíková z Čedoku. Případně se na ostrov dá přejet z pevniny, propojen je totiž silnicí pro auta, která se jmenuje Římská cesta.

Uvnitř kolosea, kde princezna házela po Arabech ryby

Cestování

Přespání na Sahaře. Bez signálu a s nejkrásnějším východem slunce

Cestování

Výběr článků

Načítám