Hlavní obsah

Na Disko i do hor. Seznam nepříliš žhavých cestovatelských destinací překvapil i evropskou metropolí

Na světě existují mraky destinací, které v podstatě není třeba propagovat, protože mají spíš problém s nadměrným množstvím turistů. Patří mezi ně kupříkladu Barcelona nebo Santorini. Pak jsou ale místa, kde by byli za turisty vděční, ale většina cestovatelů o ně ani nezavadí pohledem na mapě. A tak vznikl „Not Hot List“, seznam destinací, které nejsou cestovatelsky žhavé, ale zaslouží si pozornost. Necháte se inspirovat? Na poslední příčce překvapivě skončilo norské Oslo.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Norska figuruje na seznamu destinací, které si zaslouží pozornost.

Článek

Kdo se chce vyhnout přeplněným ulicím měst, plážím i horám, kde se strkáte jako na Václaváku, měl by podle Independentu hledat dobrodružství na něco méně prošlápnutých cestách.

Společnost Intrepid Travel plánující dovolené pro dobrodružné cestovatele přišla se seznamem deseti destinací, které nejsou v centru primárního zájmu turistů, ale z různých důvodů si zaslouží jejich pozornost. Rozvíjení cestovního ruchu v destinacích, kde doopravdy stojí o turisty, považují jeho tvůrci za jeden z nenásilných způsobů, jak řešit negativní dopady masového turismu.

Pákistán, Grónsko i Austrálie

Na prvním místě „ne tak sexy cestovatelského žebříčku“ stanul Gilgit-Baltistan. Jedna z Pákistánem ovládaných částí Kašmíru vyniká působivými horami a bohatou historií spjatou s buddhismem. Potěší tak především horolezce a aktivnější turisty.

Stříbrný skončil ostrov Disko ležící u západního pobřeží Grónska. Těch málo turistů, kteří jej navštíví, fascinuje místo s ani ne tisícem stálých obyvatel sopečnou krajinou doplněnou o malebné fjordy, hluboká údolí a čedičové hory. Na ostrově se můžete ponořit do grónské kultury, mytologie a nedotčené krajiny.

Třetí příčku obsadil Yorský poloostrov na severovýchodě Austrálie. Značnou rozlohu jeho území pokrývá příliš neprobádaný deštný prales a koncentruje se tam i značná část původních obyvatel.

Ne všechny země se bojí turistů. Některé je naopak aktivně lákají

Cestování

Čtvrté místo patří Adirondackému pohoří v americkém státě New York. V oblasti, kde pramení řeka Hudson, čekají na turisty hory do výšky 1629 m n.m., stovky malebných jezer a vodních toků.

Pátou pozici obsadilo mongolské město Sajnšand. Městem ve výšce bezmála tisíc metrů nad mořem prochází transmongolská magistrála. Návštěvníky vábí především na atraktivní prostředí pouště Gobi, buddhistické chrámy a aktivity spojené s tamějším nomádským způsobem života.

Šestá je savana Rupununi ve státě Guyana. Oblast na jihozápadě země vyniká značnou biologickou rozmanitostí, nachází se v ní více než 1000 rostlinných druhů. Množství tamějších zvířat je buď ohrožených, nebo vysoce ohrožených. Najdete tam pumy, jaguáry, oceloty, mravenečníky, pásovce, značné množství ptáků, hadů, hmyzu, ryb i obojživelníků.

Norsko?

Sedmé skončilo pohoří Malý Atlas na severozápadě Maroka, osmé hlavní město Ghany Accra, deváté uruguayské město Maldonado a na poslední desáté příčce je, poněkud překvapivě, norské Oslo.

Hlavní a největší město Norska, v němž sídlí královská rodina, ale je i centrem vzdělávání a kultury půvabné severské země, na seznamu opravdu bije do očí. Jedná se totiž o jedinou velmi dobře známou a snadno dostupnou destinaci, která, na rozdíl od některých dalších umístěných, turisty nejen spolehlivě nevyděsí, ale nejspíš i doopravdy naláká.

Troufli byste si? Kámen lásky je zaklíněný nad tisícimetrovou propastí

Cestování

KVÍZ: Jak dobře znáte Norsko?

Cestování

Výběr článků

Načítám