Hlavní obsah

Motorkářští rekordmani obkroužili za rok a půl celý svět. Našli čas i na svatbu

Cestovat na motorce na delší vzdálenosti začali teprve před několika lety. Teď je z Lavi Schollové (32) a Ollieho Gamblina (34) nejmladší dvojice, které se podařilo celý svět v sedle motorky obkroužit. Během 589 dní stihli zavítat do 39 zemí, mimo jiné do Maroka, Mongolska či Argentiny, mezitím si ale našli čas i na rychlou svatbu.

Foto: Profimedia.cz

Britsko-německý pár objel na motorce kolem dokola planetu (ilustrační foto).

Článek

Schollová a Gamblin se poprvé potkali v roce 2017, když oba pracovali na farmě v Austrálii. Krátce nato spolu začali cestovat. „Měl jsem tehdy obytnou dodávku,“ řekl 34letý Brit serveru CNN a doplnil, že jeho partnerka, která pochází z Německa, cestovala v autě a spala ve stanech. „Považovala to za vylepšení, když se ke mně mohla připojit v dodávce.“

Po opuštění Austrálie cestoval pár po Novém Zélandu. Oba dobrodruzi si brzy uvědomili, že jim společně strávený čas vyhovuje a plánovali vyrazit do světa na kolech. Nakonec uznali, že by to bylo mimo jejich fyzické možnosti, a navíc by jim taková cesta trvala roky. Našli tedy vhodnější dopravní prostředek: motorky.

„Bylo to poprvé, kdy jsme oba cestovali napříč celou zemí na motorce,“ uvedl Gamblin, který měl sice řidičský průkaz na motorku už od 17 let, ale nikdy nejezdil žádné výrazně velké vzdálenosti.

Český motorkář projel křížem krážem Ameriku. Na pobyt ve vězení jen tak nezapomene

Cestování

Inspirováni povídáním kamaráda, který se chtěl stát nejmladším mužem, jenž objede planetu na motorce, se Schollová a Gamblin spojili s Guinnessovou knihou rekordů. Zajímalo je, jestli by mohli být nejmladším párem, který obkrouží Zemi. Odpověď byla kladná, cestovatelé však museli splnit několik podmínek, mimo jiné musela být jejich počáteční i konečná lokace totožná.

Nesčetněkrát spadli

Start byl poměrně krkolomný, Gamblin připouští, že se mu podařilo spadnout z motorky hned při výjezdu z parkoviště. „Nezvládnul jsem tíhu stroje, a to na něm ještě ani neseděla Lavi.“

Po rychlém oťukávání ale pár nabral sebevědomí do začátku a na cestu kolem světa skutečně vyrazil. Tedy až v roce 2022, protože původní plán pozdržela pandemie. „Nikdy jsme nic podobného nedělali, museli jsme si úplně všechno koupit,“ řekl Brit o vybavení na dobrodružství.

Dvojice se během cesty snažila osekat náklady na minimum, kempovala proto nadivoko a vyhýbala se zemím, kde by musela platit za překročení hranic s motorovým vozidlem. „Taky jsme si vařili. Nepili jsme a nechodili na večírky,“ připustil Gamblin.

Dodal, že se pár v začátcích nevyhnul dalším pádům na štěrkových silnicích či v problematickém terénu. Neúspěchy jej však ve výsledku posílily.

Cestovatelé projeli část Afriky, ale také celou Ameriku. V Las Vegas se spontánně vzali, oddávajícího jim dělal „Elvis Presley“. „Byli jsme zasnoubení šest let a vždy jsme si říkali, že pokud se během cest podíváme do Las Vegas, tak se tam necháme oddat Elvisem,“ uvedl pár pro CNN.

Z USA pokračovali světoběžníci do Kanady, odkud si nechali motorku odeslat do Jižní Koreje, kam sami přeletěli. Vydali se směrem do Vladivostoku, Mongolska, Kazachstánu a postupně směrem zpátky do Evropy.

Na potvrzení si počkali

Do Londýna se vrátili v listopadu loňského roku. Dlouho však čekali, zda jim Guinnessova kniha rekordů po předložení všech náležitostí přiřkne vysněný rekord. To se nakonec povedlo.

„Kontaktovali nás asi před dvěma týdny a potvrdili nám rekord. Takže je to oficiální,“ pochlubili se manželé. Usadit se ovšem neplánují, naopak prahnou po dalším dobrodružství. Tentokrát se neuskuteční na jedné motorce, ale rovnou dvou – Schollová si totiž pořídila vlastní řidičský průkaz.

„Lidé často hledají důvody k tomu něco nedělat. Mají za to, že musejí být na vše dobře připraveni. My jsme také neměli všechno vyřešené předem, přišli jsme si na to až v průběhu,“ povzbudili manželé další dobrodruhy k tomu, aby se nebáli vyrazit do světa.

Dvacetiletý Čech vyrazil na cestu kolem světa. Chce ji zvládnout bez letadel a nevynechá ani Afghánistán

Cestování

Výběr článků

Načítám