Hlavní obsah

Množství smrtelných otrav v Turecku stoupá

4:37
4:37

Poslechněte si tento článek

Pokud vyrážíte na dovolenou do Turecka a nemáte v plánu stranit se alkoholu, dávejte si velký pozor, co a kde pijete. Země o víkendu vydala varování před nelegálně a podomácku vyráběným alkoholem, který tam má jen od začátku letošního roku na svědomí přes 100 úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

K množství otrav nelegálně vyráběným alkoholem došlo v nedávné době v Ankaře (na snímku) a Istanbulu.

Článek

Informaci o nedávných úmrtích po požití nelegálně či podomácku vyráběného alkoholu zveřejnil spolu s varováním, jež vydalo samo Turecko, server Independent. Počet smrtelných otrav v zemi od začátku roku během víkendu stoupl na 103.

Vysoké daně svádí k nelegální distribuci

Od 14. ledna zemřelo jen v Istanbulu na následky otravy nelegálně vyrobeným alkoholem 70 lidí, dalších 33 se z jeho požití nevzpamatovalo od začátku roku v hlavním městě Ankaře. Kvůli stejné otravě bylo v nemocnicích obou měst jen letos hospitalizování dalších 230 lidí, z nichž 40 se nacházelo v kritickém stavu.

Cena alkoholických nápojů v Turecku kvůli vysokým daním v posledních letech skokově vzrostla. Výrobci a distributoři alkoholických nápojů se v zemi potýkají také s dalšími omezeními, což má za následek, že někteří spotřebitelé, ale také obchody, restaurace a bary drahý oficiálně distribuovaný alkohol nahrazují nelegálně či po domácku vyrobenými lihovinami.

FOTO: Jásavé barvy istanbulských souků

Cestování

Podle amerického ministerstva zemědělství Turecko 25. prosince loňského roku nečekaně zvýšilo zvláštní spotřební daň na destilované lihoviny o 12,5 procenta. Toto nepravidelné zvýšení má cílit především na dovážené lihoviny. Výjimku mají jen v zemi vyrobené raki. V lednu tohoto roku, konkrétně 3.1.2025, pak došlo k automatickému zvýšení zvláštní spotřební daně o 7,56 procenta, čímž činí celkové zvýšení daní za dvoutýdenní období 21 procent u většiny dovážených destilovaných lihovin. Daň na raki zaznamenala nárůst o 7,56 procenta. Kupříkladu tvrdý alkohol dovážený do Turecka z USA dále čelí dodatečnému 70procentnímu odvetnému clu.

V lednu úřad istanbulského guvernéra uvedl, že podnikl nezbytné kroky k potírání nelegálního prodeje a distribuce. Mezi ně patří povinné kamery v obchodech prodávajících alkohol, pozastavení nebo odebrání licencí k prodeji a provádění pravidelných kontrol.

Místní úřady v souvislosti s prodejem a distribucí nelegálního alkoholu zadržely 13 lidí v Ankaře a 11 v Istanbulu. V obou městech také zabavili velké množství metanolu, etanolu a pašovaného i nelegálně vyráběného alkoholu.

Varování z Turecka přichází jen několik měsíců poté, co se v listopadu v Laosu otrávili čtyři turisté právě nelegálně vyráběným alkoholem, který v hostelu dostali zdarma. V prosinci došlo pravděpodobně kvůli otravě alkoholem na Fidži k hospitalizaci sedmi turistů, kteří jej konzumovali v pětihvězdičkovém resortu.

Projevy otravy a jak se jí vyhnout

Otrava metanolem může podle Independentu způsobit poruchy metabolismu, trvalé neurologické poškození, slepotu i smrt. Mezi příznaky otravy, které se mohou dostavit během několika až 72 hodin po konzumaci, patří především ospalost, závrať, bolesti hlavy a břicha, křeče nebo zrychlené dýchání. Pro zvýšení šancí na úspěšnou léčbu je vhodné vyhledat lékařskou pomoc několik až 30 hodin po požití.

Mezi nejčastější rady, jak se vyhnout otravě alkoholem, patří především nepřijímat žádné alkoholické nápoje zdarma ani se slevou, nekonzumovat podomácku vyrobený alkohol, sledovat barmana při nalévání nápojů a v případě nákupu lahví v obchodě zkontrolovat obal, zda s obsahem nebylo manipulováno, a dobře si prohlédnout etiketu, jestli neobsahuje kupříkladu chyby tisku nebo množství překlepů.

Dále je doporučováno navštěvovat pouze prověřené bary a restaurace s množstvím pozitivních recenzí. Kdo chce mít absolutní jistotu, nezbývá, než se konzumaci alkoholu, obzvláště v rizikových destinacích vyhnout úplně.

Kebab, káva, zašlá sláva? Podceňovaný Istanbul se stává hitem

Cestování

Výběr článků

Načítám