Hlavní obsah

Místo Řecka do Polska? Vedro promlouvá do volby dovolené

Vedro nad 40 stupňů, sucho, požáry či povinné šetření vodou v zemích na jihu Evropy zřejmě nebudou výjimkou tohoto léta. V souvislosti se změnou klimatu se mohou častěji objevovat i v budoucnu. Alespoň to tvrdí šéf německé cestovní kanceláře Tui Sebastian Ebel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedra jsou letos obzvlášť úmorná. Na snímku rozprašovač vody v Praze.

Článek

Podle něho lze očekávat změnu chování klientů. Lidé začnou na dovolenou častěji vyrážet na jaře či na podzim nebo budou volit chladnější destinace.

Z toho by mohlo těžit pobřeží Polska, Belgie nebo severské země, řekl Ebel stanici BBC. Ostatně provozovny v belgickém Ostende letos hlásí výrazně vyšší zájem.

Podle Ebela ale i tak v Evropě zůstanou nejoblíbenější středomořské destinace. A pokud by se část lidí rozhodla třeba do Řecka vyrážet v listopadu, cestovnímu průmyslu by to prospělo.

Češi prchali kvůli vedru domů dřív

Cestování

S tím souhlasí i zástupci českých kanceláří a agentur. Podle ředitele Čedoku Stanislava Zemana se krátkodobě preference cestovatelů nezmění. „Dlouhodobě ale vidíme, že se spíše sezona prodlužuje jak na začátku, tak na konci léta,“ sdělil Právu.

Nejvíce klientů přirozeně míří na dovolenou přes prázdniny, ale stále více jich jezdí k moři mimo prázdninové měsíce.

„Do hlavních letních destinací se odlétá již během května a června, odlety se plánují také na září a říjen. V tomto období volí dovolenou ti, kteří preferují příjemnější teploty, lepší podmínky pro výlety či sportovní aktivity a zároveň si chtějí užít letoviska s méně turisty,“ řekl Zeman.

České cestovky očekávají rekordní sezonu. Last minute zájezdů bude poskrovnu

Cestování

Roste obliba Baltu, Islandu či Norska

„Tento trend je tu už delší dobu. Masivní přesun letních turistů toužících po relaxaci u moře do severoevropských zemí v nejbližších letech nicméně neočekáváme,“ dodal marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

V posledních letech více českých dovolenkářů míří například do Polska k Baltskému moři. Někdy se mluví o novém Chorvatsku, to se ale zdá nadsazené. Podle Šatného jde sice o relativně vysoký růst, ale z nízkého základu.

„U Baltského moře panovalo sice v létě příjemné klima a teploty okolo 23 stupňů, ale klienti často hlásili rozbouřené moře, velké vlny a silnější vítr,“ upozornil obchodní ředitel cestovní agentury Invia Radek Šafařík.

Roztomilé dřevěné domky jsou jako hrst kostek vržených do divoké hornaté krajiny nad fjordem

Tipy a trendy

„Z dlouhodobého hlediska tak určitou příležitost v otevření nových destinací masovějšího typu u polského Baltu či v jiných severnějších oblastech vidíme, nicméně očekáváme, že oblast Středozemního moře a místa v severní Africe jako Egypt, Tunisko a Maroko zůstanou i pro příští roky hlavními destinacemi,“ dodal.

Podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Chaloupkové hraje v cestách Čechů do jiných destinací roli i to, že po 30 letech, kdy smějí volně vyrážet do ciziny, už na spoustě míst byli. „Takže vyhledávají nové země, včetně severských států,“ míní Chaloupková.

„Ze severských zemí v posledních letech jednoznačně stoupla poptávka po Islandu a Norsku,“ poznamenala.

FOTO: Divočina jako žádná jiná. Podmanivý Island nelze nemilovat

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře

Výběr článků

Načítám