Hlavní obsah

Slavný lovec krokodýlů tady našel lásku ke zvířatům, jeho syn pokračuje v ušlechtilém odkazu

Queensland

Snad každý obdivovatel přírody a divokých zvířat - a patrně nejen ten - si vybaví australského dokumentaristu Steva Irwina, jenž zemřel v roce 2006 po incidentu s trnuchou. Už méně lidí ale ví, že v Queenslandu, zhruba 80 kilometrů severně od města Brisbane, Irwin vybudoval populární zoologickou zahradu s názvem Australia Zoo. Zavítali jsme do ní s kamerou a popovídali si s jejím ředitelem Lukem Reavleym.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Australia Zoo se nachází ve státě Queensland, asi 80 kilometrů od Brisbane

Článek

Do jakého roku sahá historie zoologické zahrady?

Do roku 1970, kdy zde rodina Irwinových založila park s názvem Beerwah Reptile Park. V té době byl 0,8hektarový přírodní park domovem varanů, sladkovodních krokodýlů, husovců strakatých, hadů a klokanů. Stevova matka byla vášnivá ochranářka divoké zvěře, zachránila mnoho mláďat klokanů, kteří osiřeli a v divočině by nepřežili.

Vášeň spojená se zvířaty se u Steva Irwina tedy rodila právě zde…

Steve byl od začátku při ruce, pomáhal s péčí o zvířata a postupně u něj vášeň pro ochranu divoké zvěře rostla. Když dospěl, začal pracovat na přemisťování problémových krokodýlů, aby jim zachránil život. Tohoto vrcholového predátora si oblíbil právě v té době.

Park se postupem času rozrůstal?

Ano, deset let od otevření se jeho velikost zdvojnásobila. Měl dva zaměstnance na plný úvazek a byl přejmenován na Queensland Reptile and Fauna Park. Dnes je téměř 400krát větší, než byla jeho původní velikost, a v těchto úchvatných prostorech žije kolem 1000 zvířat. Je Mekkou ochrany a výzkumu zvířat a rovněž památkou Steva.

Foto: Australia Zoo

Luke Reavley, ředitel Australia Zoo

Nahlédli jsme do koalí nemocnice, kde chystají unikátní projekt na záchranu celého druhu

Lifestyle

Kolik má zoologická zahrada dnes zaměstnanců?

Nyní zaměstnává až 600 lidí a financuje projekty zaměřené na ochranu zvířat po celém světě včetně hrazení mezd strážcům divoké zvěře v mnoha zemích.

Pomohl růstu zoo úspěch televizní show Lovec krokodýlů, která Stevu Irwinovi vynesla celosvětovou slávu?

Jakmile se Steve a Terri v roce 1992 ujali provozu, začala vzkvétat. Vzali se a líbánky strávili záchranou krokodýlů, kteří naléhavě potřebovali pomoc. Připojil se k nim filmový štáb a záběry odstartovaly sérii Lovec krokodýlů. Následný úspěch show jim umožnil vybudovat zoo do dnešní podoby a vytvořit naši charitativní organizaci Wildlife Warriors.

Steve a Terri slíbili, že zisk vloží zpět do ochrany přírody, a tento slib drží dodnes. I přes problémy v době pandemie jsme pokračovali ve financování našich globálních ochranářských projektů a nemocnici Australia Zoo Wildlife Hospital pro volně žijící zvířata v nouzi udržovali otevřenou.

Australia Zoo je Mekkou ochrany a výzkumu zvířat a rovněž památkou Steva
Luke Reavley

Najdou u vás návštěvníci nějaký zvířecí druh, který se v žádné jiné zoologické zahradě nevyskytuje?

Ve skutečnosti ano. Před několika dny jsme obdrželi druh pojmenovaný po Robertu Irwinovi, synovi Steva. Zástupci Figuladra robertirwini, pruhovaného hlemýždě, se již brzy budou stěhovat do části zoo s názvem Robert’s Reptile House. Nejde přitom o jediný druh, který je pojmenovaný po členech rodiny Irwinových. Máme rovněž jedinou chovnou populaci želv Elseya irwini, druhu objeveného Stevem, na světě.

Jaké nejvzácnější nebo nejexotičtější zvíře je zde k vidění?

V zoo máme několik kriticky ohrožených druhů, od leguánů fidžijských a medosavek žlutočerných až po tygry sumaterské a slony. Tato zvířata jsou jeden krok od vyhynutí a my jsme hrdí, že lidi inspirujeme, aby se o ně starali. Zároveň tyto druhy rozmnožujeme, abychom pomocí pečlivě řízených chovatelských programů zajistili jejich existenci i v budoucnu.

Ve volné přírodě je mnoho těchto zvířat ohroženo ztrátou přirozeného prostředí a pytláctvím, příkladem mohou být želvy podlouhlé a paprsčité. Oba druhy jsou kriticky ohrožené a jedinci, o které se v současné době staráme, byli odchyceni pytláky a prodáni v rámci nelegálního obchodu se zvířaty. Příslušné úřady naštěstí plány pytláků překazily a oni tak nyní žijí život v luxusu a zároveň přispívají k růstu budoucí generace svého druhu.

Co kromě běžných setkání se zvířaty mohou návštěvníci Australia Zoo zažít?

Stevovým snem bylo vytvořit prostor, kde by hosté mohli vstoupit do přírody, zamilovat se do zvířat, která zde potkají, a na oplátku je inspirovat, aby měli touhu je chránit.

V naší zoo můžete nakrmit klokana, pohladit nosorožce nebo pomazlit koalu. Zvířata se sama rozhodnou, zda se tohoto zážitku zúčastní, a bylo zajímavé vidět, jak moc jim tato interakce během koronavirové pandemie chyběla. V těchto časech jsme měli jen pár klíčových zaměstnanců, u nichž klokani žadonili o pamlsky, koalové nám lozili po nohách, abychom se s nimi po ránu v zimě pomazlili, a vombati čekali u brány na pravidelnou procházku.

Ochranou zvířat žijeme a dýcháme. Je středobodem všeho, co děláme
Luke Reavley

Činí mě šťastným, když vidím, jakou radost má dítě, když se poprvé dotkne hada, nebo když si host splní svůj sen nakrmit žirafu. Toto spojení s přírodou je zásadní pro její záchranu.

Unikátní je rovněž Crocoseum, tedy aréna, v níž před zraky návštěvníků mimo jiné krmíte krokodýly. Pokud se nemýlím, jeho realizace byla splněním jednoho ze životních snů Steva Irwina. Jaký je kromě zábavy účel Crocosea?

Crocoseum je důkazem toho, jak Steve krokodýlům rozuměl. Všichni říkali, že to nepůjde, přesto dnes v aréně s kapacitou 5000 míst hosty vzděláváme o tom, jak v blízkosti krokodýla zůstat v bezpečí. Krokodýli to naprosto zbožňují! Mohou proplavat sítí kanálů do hlavního bazénu a předvést své neuvěřitelné dovednosti, které zdokonalovali po tisíciletí.

Steve tyhle show miloval. Mnoho krokodýlů bylo zachráněno poté, co měli být zastřeleni, neboť byli považováni za „problémová“ zvířata. Dnes v odkazu Steva pokračuje jeho rodina. Kdykoliv jednotliví členové mohou, krmení krokodýlů se účastní.

Tvrdíte, že prvořadým cílem zoologické zahrady je ochrana divokých zvířat. Jakými způsoby k jejich ochraně přispíváte?

Dobré zoologické zahrady jsou na ochraně divokých zvířat postaveny. Když u nás zaplatíte za vstupenku, peníze nejdou do kapsy společnosti, ale použijí se např. na léčbu koaly, kterého srazilo auto a jenž se léčí v naší nemocnici.

Lovec krokodýlů byl průlomový. Rozbilo to zažitý koncept tradičních dokumentů o divoké přírodě
Luke Reavley

Na naše financování spoléhají projekty po celém světě. Získané finance využíváme na výzkum, který zjišťuje, jak chránit kakadu palmového, platíme mzdy lidem, kteří bojují proti pytláctví mamby černé v Jihoafrické republice, strážcům na Sumatře, kteří procházejí džunglí a likvidují nelegální pasti na tygry, financujeme výzkumné a záchranné práce týkající se žraloka obrovského a chráníme největší útočiště nosorožců dvourohých v Keni. Ochranou zvířat žijeme a dýcháme. Je středobodem všeho, co děláme.

Foto: Martin Vlk, Novinky

V zoo najdete i sochu rodiny Irwinových.

Jaký je váš největší úspěch ať už v ochranářských, nebo v chovatelských programech?

Bezpochyby jde o první odchov již zmíněných želv Elseya irwini. Jsme první zoologické zařízení, kterému se to podařilo, přičemž odchované jedince plánujeme vypouštět zpět do přírody. Tento druh má omezené rozšíření a je zvláště citlivý na změny ve vodních tocích způsobené přehradami. Ochrana tohoto druhu je tudíž zvláště důležitá pro zajištění jeho přežití.

Dovolte mi vrátit se ještě na malý moment ke Stevu Irwinovi. Čím si vysvětlujete celosvětovou oblibu jak jeho samotného, tak Lovce krokodýlů?

Lovec krokodýlů byl průlomový. Rozbilo to zažitý koncept tradičních dokumentů o divoké přírodě, kdy moderátor komentoval záběry se zvířaty. Steve a Terri diváka vzali na dobrodružství s sebou a ukázali mu, jak jedinečná divoká zvěř je, i když to byl třeba krokodýl nebo had. Při sledování jsme měli pocit, jako bychom tam byli s nimi, a koho by jejich entuziasmus nevtáhl? Mě teda jako dítě vyrůstající ve Velké Británii ano.

Syn Steva Irwina Robert kráčí v otcových šlépějích

Robert Irwin, syn Steva, na jeho práci navázal a stal se minimálně v Austrálii také velmi populárním. Během show, které jsem se zúčastnil, oznámil svou nominaci na nejoblíbenější osobnost australské televize v TV Week Gold Logie. Jakým dalším aktivitám se kromě těch v zoo věnuje a kdy se dozvíme výsledky soutěže?

Robert stihl dosáhnout mnohého. Je to oceňovaný fotograf, talentovaný surfař a samozřejmě Wildlife Warrior, tedy bojovník za ochranu divoké zvěře. Začátkem tohoto roku Robert spolumoderoval australskou televizní show I’m a Celebrity… Get Me Out Of Here a nyní je nominován na TV Week Gold Logie! Všichni jsme na něj hrdí a držíme mu palce. Zda vyhrál, se dozvíme v srpnu tohoto roku.

Anketa

Pamatujete si Steva Irwina?
Jasně, Lovce krokodýlů jsem miloval(a)
93,4 %
Ano, vybavuju si ho
5,7 %
Netuším, o koho jde
0,9 %
Celkem hlasovalo 2438 čtenářů.

Fotily se s nimi i celebrity. Teď australská rezervace mazlení s koaly nadobro zatrhla

Cestování

Výběr článků

Načítám