Hlavní obsah

Místo dřeva ocel. Na věži Baba na Troskách se už rýsuje nový ochoz

Coby vyhlídková plošina, z níž má být nezapomenutelný výhled přes hradby do krajiny, má sloužit nový vnitřní ochoz ve věži Baba na hradě Trosky v Českém ráji. Dělníci už ho dokončují. Konstrukce je pevně ukotvená ve věži, ale zatím chybí pochozí plochy. Hotovo má být do konce května, hned od prvních červnových dnů by se po novém ochozu měli procházet návštěvníci hradu.

Foto: Michael Polák, Novinky

Nový ocelový ochoz nahradil na Babě původní dřevěný. Na snímku kastelánka hradu Trosky Pavlína Suchomelová

Článek

„Původní dřevěný ochoz byl poničený hnilobou a přestal být bezpečný, takže jsme ho už v srpnu 2022 uzavřeli pro veřejnost, pak se demontoval a loni jsme připravovali projekt na novou ocelovou konstrukci,“ popsala Novinkám kastelánka Trosek Pavlína Suchomelová. „Zvolili jsme ocel, protože je trvanlivější a každý materiál tady ve věži dostává od počasí docela zabrat,“ dodala.

Stavba je podle ní i s kolaudací plánovaná do 31. května. „Pokud se něco nezasekne ve výrobě nebo nezjistíme nějaký problém během montáže, tak věříme, že bychom už 1. června mohli vyhlídku otevřít pro veřejnost,“ uvedla kastelánka.

Foto: Michael Polák, Novinky

Výhled ze schodiště pod věží Baba na Troskách

Firma Teplotechna Ostrava, která ochoz buduje, se rozhodla, že veškerý materiál si její montážníci vynesou do věže pěšky. „Konstrukce byla připravená tak, aby se dala po dílech vynosit, nejtěžší části ale váží devadesát až sto kilogramů, takže tu máme na stavbě opravdu silné chlapy,“ ocenila stavebníky kastelánka.

Kastelán se rozhodl po 17 letech odejít z milovaného hradu, koupil si vlastní zámek

Cestování

Kvůli stavbě jsou věž Baba i druhé nádvoří pro návštěvníky zatím nepřístupné. Na Babě se dá po schodech vystoupat zhruba do dvou třetin, odkud je podobně úchvatný rozhled po okolí jako ze samotné věže. Po dobu rekonstrukce bylo sníženo vstupné ve všech kategoriích, u dospělých ze 160 na 120 korun.

Foto: archiv hradu Trosky

Dominanta a symbol Českého ráje, hrad zbudovaný v letech 1380 až 1390 Čeňkem z Vartenberka

Nejmladší český hrad leží kousek za Prahou. Vznikl teprve počátkem milénia

Tipy na výlety

V chatě v Kersku lze takřka potkat Bohumila Hrabala

Cestování
Související témata:
Hrad Trosky

Výběr článků

Načítám