Hlavní obsah

Mimo hvězdičkové hotely je v centru Prahy 17 tisíc lůžek, overtourimus je zpět

Jen v Praze 1 je kromě hvězdičkových hotelů 17 003 lůžek pro ubytování turistů, za něž jejich majitelé odvádějí do obecní pokladny poplatek z pobytu. Sazba činí 50 korun za každý započatý den. Hlášených obyvatel má městská část asi 30 tisíc, počet skutečně trvale žijících se odhaduje do 13 tisíc.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Ve kterém bytě se bydlí natrvalo a ve kterém jen krátkodobě, nelze nikdy z ulice poznat.

Článek

Údaj o lůžkách zjistil spolek Snesitelné bydlení v centru Prahy. Podle předsedy spolku Petra Městeckého je ovšem lůžek pro ubytování návštěvníků v Praze 1 mnohem více.

Hotely s jednou až pěti hvězdičkami totiž platí poplatek městu, nikoli Praze 1. V těchto hotelech je v Praze 1 lůžek asi 26 300, celkem by tedy lůžek bylo v centru možno napočítat skoro 44 tisíc. Ukazuje to na jasný převis návštěvníků nad obyvateli centra Prahy, fenomén zvaný overtourismus.

Ve skutečnosti lůžek bude ještě více, protože jistě ne všichni poplatek z pobytu radnicím odvádějí. Český statistický úřad na konci roku 2023 uváděl celkem 309 hromadných ubytovacích zařízení na území Prahy 1 s celkem 32 792 lůžky.

Turisté zničili slavné geotermální jezero. Kvůli naházeným mincím změnilo barvu

Cestování

Jasné je, že podstatná část lůžek nabízených turistům v centru Prahy se nachází v bytech. Podle Městeckého jde asi o 12,5 tisíce lůžek, tedy zhruba tři čtvrtiny z těch, za které se odvádí padesátikoruna denně, pokud jsou obsazena. Dosud se uváděla čísla nižší, zřejmě proto, že byla zaměřena jen na jednu z internetových platforem, například Airbnb, na nichž se přespání v Praze inzeruje.

Snesitelné bydlení v centru Prahy dlouho apeluje na to, aby turisté byty neužívali. „Řešením situace Prahy, ale i jiných metropolí, není legalizace pobývání turistů v bytech, ale užívání bytů k bydlení, obzvláště v největší bytové krizi vůbec,“ sdělil Právu Městecký.

Kritizují chystanou novelu

Kvůli užívání bytů má spolek proto výhrady k novele zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou v létě na návrh ministra Ivana Bartoše (Piráti) schválila vláda. Zákon zavádí nástroj e-Turista s povinností registrace i pro on-line platformy, snaží se tak vyjít vstříc nařízení Evropské komise o ubytovacích internetových platformách.

„Lze předpokládat, že digitalizací a zjednodušením podmínek podnikání v oblasti poskytování ubytovacích služeb se někteří (byť samozřejmě ne všichni) posunou směrem k legálnímu výkonu činnosti,“ argumentovalo ministerstvo pro místní rozvoj v odůvodnění návrhu zákona. Přitom podle odhadů ministerstva v Česku není nahlášeno přibližně 40 až 70 procent poskytovatelů krátkodobého ubytování přes on-line platformy.

Městecký uvedl, že ministerstvo neakceptovalo výhrady, které se týkaly užívání bytů turisty. Za „velmi absurdní“ označil, že ministerstvo ani jiné státní instituce nezpochybňují, že byt slouží k bydlení a že tedy jejich poskytování turistům není legální. „A současně novela zákona připouští pro získání registračního čísla v e-Turistovi použít i celý byt. To není náhoda ani hloupost, já to jednoznačně překládám jako pokus o plíživou legalizaci,“ uvedl Městecký, který je poradcem starostky Prahy 1 Terezie Radoměřské (TOP 09).

Podstatné podle něho je, že se nemění znění stavebního zákona, který striktně rozlišuje mezi bytem pro trvalé bydlení a mezi ubytovací jednotkou či ubytovacím zařízením, jež má sloužit návštěvníkům.

Pokuty pro Booking. Ve Španělsku 10 miliard korun, v Česku před lety osm milionů

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám