Hlavní obsah

Milovníci serpentin mají smůlu. Nejklikatější norská silnice bude do konce roku zavřená

Norská scénická silnice Trollstigen bude do konce letošní sezony uzavřená. Úřady to oznámily poté, co se v oblasti odlomily kusy skal a dopadly na vozovku. Kameny, z nichž jeden dosahoval velikosti fotbalového míče, údajně poškodily i čelní sklo projíždějícího auta.

Foto: Profimedia.cz

Trollstigen, neboli Trolí žebřík, je nejpopulárnější scénickou silnicí v Norsku.

Článek

Silnice Trollstigen, v překladu Trolí žebřík, se nachází v jižní části Norska. Má pověst nejhezčí vozovky v zemi, kvůli počasí je však otevřená jen během letních měsíců. Letos však sezona skončila kvůli utrženým skalám předčasně. Na Instagramu o tom informuje turistická organizace Visit Norway.

Jízda po silnici je podle úřadů v tuto chvíli nebezpečná, a dokud nebude riziko sesuvů vyřešeno, bude vozovka zavřená. „Došlo tu k tolika incidentům, že zkrátka nemůžeme obhájit znovuotevření. Jednoduše musíme dopravu odklonit, aby nedošlo k nějakému vážnému zranění nebo úmrtí,“ řekl pro norskou veřejnoprávní stanici NRK šéf místní správy silnic Ole Jan Tønnesen.

K otevření Trollstigen došlo letos kvůli dlouhé zimě se zpožděním. Norský server News in English informuje, že jen za 10 dní, kdy byla vozovka přístupná, spadlo kamení na nejméně pět aut. Skály v oblasti jsou nestabilní, silnice je navíc pro své serpentiny a malebné okolí velmi vyhledávaná turisty. Právě masový cestovní ruch může nést na problému podíl.

Uzavření silnice je podle serveru tragédií pro podnikatele, kteří z velké části spoléhají právě na motoristy a další turisty. „Proto jsme se ji roky snažili udržet otevřenou, protože je tak důležitá pro celou oblast. Ale teď tomu musíme dát stopku, protože jsou v sázce životy a zdraví. Bezpečnost musí být na prvním místě,“ doplnil Tønnesen.

Norský žebřík do nebes není nic pro slabé povahy

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám