Článek
Kolik jezdí Čechů do Milána za módou? Těžko říci. Levné letenky ale dělají z tohoto města jednu z nejzajímavějších evropských destinací na prodloužené víkendy. Vitríny obchodů vás nenechají na pochybách, že v tomto městě narazíte vskutku ty nejnovější kolekce od těch nejlepších návrhářů. Když se pak ovšem zeptáte na cenu určitého kousku, často upadnete do mdlob.
„Turisté sice stále jezdí do Milána okukovat novou módu, ale v posledních letech pozorujeme spíše takový oddychový trend. Zajdou se podívat na operu do La Scaly, projdou si základní památky, okouknou několik obchodů a zaparkují v nějaké ze stovek restaurací či barů, které v Miláně jsou. A obvykle nepijí jen nealko - dá se říci, že tu vzkvétá alkoholová turistika,” prozrazuje italský průvodce Matteo, kterému nejsou čeští turisté cizí.
Aperitivy tu mají historii
„Dá se říci, že v rámci Evropy jste v jakémsi kulturním průměru. Většina Čechů, které jsem poznal, se zajímala o to, co by neměli ve městě minout, ale druhou větou už sondovali, kde je nejlepší pivo. Část z nich jsem přesvědčil, že stejně nemáme takové pivo jako vy a doporučil jsem jim nějaké to prosecco, Aperol Spritz či sklenku Campari. Pít pivo tady, to je jako kdybych já přijel k vám a chtěl za každou cenu prosecco před gulášem,” směje se Matteo, který tak trochu uhodil hřebíček na hlavičku.
Jednou z oblíbených turistických zastávek je totiž Galleria Vittorio Emanuele II., ve které se nachází historický bar Camparino, který funguje více než sto let. V roce 1915 jej otevřel Davide Campari. Jednalo se o „mladšího bratra“ caffé Campari, baru, který otevřel Davidův otec Gaspar v roce 1867. Místo bylo výjimečné inovativním systémem, který zaručoval nepřetržitý tok sodovky přímo ze sklepů, takže svým zákazníkům servíroval dokonale vychlazenou sodu po celý rok. A podle příjmení majitele není těžké odhadnout, jaký aperitiv se tu servíroval.
Z restaurace přímo do baru
Podobně jako u Becherovky je i složení známého italské aperitivu a jeho výrobní postup přísně střeženým tajemstvím. V italském případě jej znají pouze dva lidé. Ví se jen to, že základem je 86 hořkých bylin, aromatických rostlin a ovoce v alkoholové vodě. Již vzhledem k množství surovin je tak trochu nemožné všechny ingredience rozluštit.
A až budete cítit, že jste už pozřeli dostatek aperitivů, rozhodně nevynechejte i něco dobrého na zub. Pokud totiž Milán něčím disponuje, tak jsou to vysoce kvalitní restaurace. A není řeč jen o klasických pizzeriích, které pečou své koláče v tradičních kamenných pecích. Pokud slavíte něco významného, pak na každého jistě dokáže zapůsobit luxusní restaurace Seta, místní si pochvalují i Da Vic - Ristorante Guerrini či restauraci Essenza. Pokud si v jakékoliv z nich objednáte mořské plody, neprohloupíte.