Článek
Chutnat se bude chardonnay, které zrálo bez zásahu člověka v jedné z největších evropských amfor – kvevri nádobě o obsahu 950 litrů.
„Kvevri, jako gruzínský způsob výroby vína, kdy se především stříbro obsažené v hlíně podle archeologických nálezů už šest tisíc let stará o přirozený vznik zcela ojedinělého nápoje, je přece jen pořád ještě nejen u nás novinkou. I proto jsme se rozhodli při otvírání nové stezky uspořádat první oficiální Kvevri day. Zájemcům tak ještě více přiblížíme víno, které se vyrábělo touto metodou mnohem dřív, než tento rozšířený nápoj proslavili Řekové či Římané,“ řekl vinař a cyklista Tomáš Vican.
„Je to prostě návrat ke kořenům a jasný důkaz toho, že se vína dají vyrábět i bez zdánlivě nezbytné chemie. Tento den chceme i nadále pořádat jednou za rok, a kdoví, třeba se jednou dostane i do kalendáře,“ dodal se smíchem spolutvůrce nové trasy.
A protože všechny pravé kvevri nádoby (už se objevují i napodobeniny, ze kterých však bez chemie přírodní víno nikdy nevznikne) vznikají pouze v Gruzii, bude i jihomoravská cyklotrasa protentokrát tak trochu po této zemi chutnat. Nejen vínem, ale i na rožni opékaným beranem či tradiční gruzínskou pochoutkou – šašlikem.
Turistická navigace zdarma |
---|
Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu. |