Článek
Celkem autoři průvodce ocenili 609 podniků. Skvěle hodnocenou restauraci La Bouiette, která leží v Saint-Martin de Belleville v Savojsku ve výšce téměř 2500 metrů nad mořem, provozuje samouk René Meilleur se svým synem Maximem. Jejich společná kuchyně údajně čerpá z místních tradic a je podle Michelinova průvodce „velkorysá, autentická a plná emocí" a nabízí ”výjimečné produkty". Za mimořádnou označuje průvodce především jejich znalost místních ryb.
Zveřejněný gastronomický průvodce hodnotí pouze restaurace na území Francie. Tříhvězdičkových je v zemi nyní 26, na celém světě je jich pro srovnání 111. Dvěma hvězdami letos vyznamenali autoři průvodce 80 restaurací, z toho sedm nově. Jednu si jich pak v rádci francouzských labužníků na rok 2015 vysloužilo 503, z toho 37 letos vůbec poprvé.
Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí ”výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.
V loňském roce získala jednu hvězdičku také restaurace Paloma v městečku Mougins patřící českému ministru financí Andreji Babišovi. [celá zpráva]
Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. Loni v březnu svou hvězdu obhájily například i pražské restaurace Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise. Průvodce Michelin Main Cities of Europe se na trhu poprvé objevil v roce 1982.