Hlavní obsah

Město na konci světa zaplavují turisté. Úřady chystají omezení

Aljašská metropole Juneau leží tak trochu na konci světa. Přesto si do ní každoročně najde cestu množství turistů, kteří se sem plaví na výletních lodích. Až přílišný rozmach cestovního ruchu ovšem není po chuti řadě místních, a tak úřady diskutují o možném omezení plovoucích kolosů, aby dopřály obyvatelům kýžený klid.

Foto: Profimedia.cz

Juneau je přístupné jen lodí či letecky.

Článek

Úřady navrhují, aby lodě s 250 a více pasažéry nemohly o sobotách v Juneau kotvit. Rozhořela se tak debata, kolik turistů je vlastně až příliš, uvádí server Independent.

„Jde o to zachovat životní styl, který máme na Juneau tolik rádi. Ceníme si čistého vzduchu, čisté vody, panenské přírody, jednoduchého přístupu na turistické stezky nebo k vodním sportům,“ uvedla místní obyvatelka Deborah Craigová, která žije na protilehlém břehu od přístavu.

„Někdo může mít pocit, že nemáme rádi turisty, ale tak to není. Vše je o množství. Přijíždí sem moc lidí v krátkých časových intervalech,“ dodala Craigová. „To je pro malou komunitu neúnosné.“

Odpůrci masové turistiky v Barceloně vytáhli na hosty restaurací stříkací pistole

Cestování

V Juneau žije na 30 tisíc obyvatel, kteří jsou tak trochu odříznutí od světa. Město je totiž přístupné pouze po vodě nebo letecky. Od začátku dubna do konce října nastává sezona výletních lodí, která místní poklid začala už poněkud narušovat. Místním hlavním tahákem je zejména ledovec Mendenhall. Ten se však vlivem klimatických změn ztenčuje.

Ovlivní i další města

Ne všichni se nicméně shodnou na tom, že je potřeba plavby omezit. Z druhé strany se ozývají hlasy, že zákaz kotvení o sobotách poškodí místní podniky, které jsou na turismus navázané. Laura McDonellová vlastní dárkový obchod v centru Juneau a drtivou většinu tržeb má právě přes letní sezonu.

„Jako komunita se musíme podívat na to, co je v sázce. Nejsme v pozici, kdy bychom mohli srazit naši ekonomiku,“ uvedla McDonellová.

Omezení výletních lodí by podle Independentu přímo dopadlo i na další městečka v okolí, která jsou v itineráři plaveb, jež startují nejčastěji z kanadského Vancouveru či amerického Seattlu. Ale například obyvatelé městečka Sitka, které se nachází jižně od Juneau, už drobná omezení plaveb rovněž zkoušejí.

V Řecku omezí výletní lodě. Turistů na ostrovech je prostě moc

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám