Hlavní obsah

Máte alergii na ořechy? Nastupte do letadla dřív a očistěte si místo

Život s dlouhodobou nemocí bývá složitější a při cestování to často platí dvojnásob. Obzvláště lidé s alergií na ořechy by se podle odborníků při cestách letadlem měli mít na pozoru. Do letadla by měli nastupovat dřív, aby si mohli očistit své sedadlo a přetřít všechny pevné povrchy. Drobné částečky ořechů totiž mohou ulpět i na místech, kde by je pasažéři nečekali.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Cestující s alergií na ořechy jsou v rámci své bezpečnosti odborníky vyzýváni k preventivnímu očistění svého sedadla a jeho okolí v kabině letadla.

Článek

O přilnavosti ořechů k různým povrchům a potenciálním nebezpečí pro alergiky spolu s radami, jak minimalizovat riziko nepředvídané reakce, přišel server Independent. Vycházel přitom ze studií vědců z Královské univerzity v Londýně a zdravotních konzultantů v letecké dopravě.

Ve vzduchu ne, na sedadlech a v okolí ano

Ti nepotvrdili běžnou obavu pasažérů s alergií na ořechy, že by se jejich částečky mohly přenášet letadlem prostřednictvím ventilace. Podle studie publikované v časopise Archives of Disease in Childhood neexistuje důkaz, který by podporoval teorii o šíření alergenů z ořechů vzduchem jako pravděpodobný jev.

Oznámení o zákazech ořechů na letech ale podle vědců nelze doporučit, u alergiků totiž může vyvolat pocit bezpečí, který nelze zcela zaručit, pokud někdy dříve v letadle ořechy konzumovány byly.

Majitelka sedmi kontinentů požadovala otočení letadla, protože si zapomněla mobilní telefon

Cestování

Ořechy jsou totiž velmi lepkavou či jinak řečeno přilnavou potravinou. Přestože na konkrétním letu může být zákaz konzumace ořechů, nelze vyloučit, že v letadle byly pojídány na některém z dřívějších letů.

Alergici, použijte antibakteriální ubrousky

Z toho důvodu je obzvláště u těžších alergiků vhodné požádat posádku o dřívější nástup do letadla a sedadlo si preventivně zkontrolovat a očistit. Hlavní je přitom nezapomenout ani na všechny okolní plochy, kterých se cestující dotýká, tedy opěrky sedadla, světelnou clonu okénka a podobně.

Pasažéři, kterým hrozí anafylaktický šok, závažná život ohrožující reakce, by s sebou měli vždy nosit dvě dávky speciálních per s adrenalinem, a to i do letadla. Vědci preventivně doporučují aerolinkám zvážit pořízení zásob adrenalinu na palubu pro případ nouze.

„Lidé by se neměli obávat toho, které potraviny se během letu přenášejí vzduchem. Nenašli jsme žádný důkaz, že by kousíčky ořechů mohly být přenášeny kabinou letadla prostřednictvím ventilace a způsobovat reakce. Naprostá většina lidí s potravinovými alergiemi navíc nereaguje na aroma jídla, ani když jim reakci způsobuje i velmi malé množství. To, co lidé musí udělat, aby se ochránili, je očistit oblast svého sedadla,“ uvedl profesor Paul Turner z Královské univerzity v Londýně, který se specializuje na anafylaxi.

Lidé se dotýkají povrchů v okolí sedadla a alergeny se tak mohou dostat do jejich úst.
profesor Paul Turner

Alergenní jídlo je podle něj velmi lepkavé a může snadno ulpět na povrchu sedadla, sklápěcích stolcích a obrazovkách zábavního systému na zadní straně sedadel. „Lidé se těchto povrchů dotýkají a alergeny se tak mohou dostat do jejich úst. Kdyby lidé s potravinovou alergií mohli nastoupit první a měli čas očistit si svá sedadla a jejich okolí kupříkladu dětskými vlhčenými ubrousky nebo antibakteriálními ubrousky, bylo by mnohem méně pravděpodobné, že budou mít nepředvídanou reakci,“ dodal Turner.

Snaha o změnu

Ten spolu s dalšími autory studie, lidmi trpícími potravinovými alergiemi a charitativními organizacemi rozpoutává diskuzi s velkými leteckými společnostmi a usiluje o změnu jejich politiky na mezinárodní úrovni, která by pro alergiky mohla mít význam.

Riziky létání pro cestující s alergiemi se zabývá i studie Úřadu pro civilní letectví. Její první část zveřejněná už v loňském roce dospěla k závěru, že pro lidi s alergiemi je menší pravděpodobnost reakce na palubě letadla než na zemi.

Hormonální antikoncepce či těhotenství na dlouhém letu aneb Proč je tak důležité se hýbat a pít

Cestování

Druhá část studie nyní uvedla, že reakce na aerosolizované jídlo (ve formě částeček rozptýlených ve vzduchu) je velmi vzácná. Zbytky arašídů ale v letadlech nalézt lze, a to především kvůli konzumaci na dřívějších letech. Ty pak mohou být přeneseny na obličej či přímo do úst jednotlivců kupříkladu při jídle.

Podle studie je tak nepravděpodobné, že by zákaz konzumace ořechů na konkrétním letu mohl efektivně ochránit cestující s alergií na ořechy. Pokud nemá konkrétní letadlo striktní zákaz konzumace ořechů na veškerých letech, jejich stopová množství mohou být přítomna.

„Klíčovým poselstvím, které si odnášíme, je důležitost očištění oblasti sedadla cestujícími, včetně sklápěcího stolku a palubního systému zábavy,“ uvedl vedoucí společnosti Anaphylaxis UK Simon Williams.

Zákaz alkoholu v letadlech? Důvodů stále přibývá

Cestování

Výběr článků

Načítám