Hlavní obsah

Masový turismus má v Japonsku jeden nevšední výsledek. Přibývá slavných jelenů

Masový turismus ztěžka doléhá na řadu světových destinací, Japonsko nevyjímaje. Pokud ale v zemi vycházejícího slunce někdo díky hordám návštěvníků prosperuje, jsou to slavní jelínci z města Nara. Větší nával pro roztomilá zvířata, jež se běžně nechávají krmit, znamená více jídla, a nakonec i větší chuť k reprodukci. A tak se jelení populace v posledních letech značně rozrůstá.

Foto: Profimedia.cz

Krmení jelenů sika je v Naře velkým lákadlem.

Článek

Japonské město Nara je zapsané na seznamu UNESCO. Více než památky, včetně jedné z největších dřevěných budov na světě, ale turisty přitahují právě roztomilí jeleni sika, kteří se volně procházejí místním parkem a nechávají se krmit. Za rýžové oplatky, které se prodávají ve specializovaných krámcích či stáncích, navíc poděkují typicky japonským způsobem – poklonou.

Více návštěvníků pak pro jeleny znamená i více jídla, což vede podle organizace Nara Deer Preservation Foundation i k vyšší reprodukční aktivitě. Ve městě podle serveru CNN nedávno napočítali celkem 313 jelenů, 798 laní a 214 mláďat. To je oproti loňsku nárůst o 92 jedinců.

„Jak se ale zvyšují počty jelenů i lidí, zvyšuje se i množství problémů,“ uvedl Nobujuki Jamazaki z organizace, která se o zvířata stará. „V posledních letech jsme zaregistrovali zvýšené množství nehod, kdy jeleni do návštěvníků narazili nebo je kousli,“ doplnil.

Méně lidí, méně klanění

Jeleni se stávají zarputilejšími, a když vycítí, že by mohli dostat dobroty, jsou mnohem odhodlanější. Studie místní univerzity odhalila, že například během pandemie, kdy byl počet návštěvníků logicky nižší, se mnohem méně jelenů klanělo.

„Před dávnými časy, když byla Nara hlavním městem, se jeleni lidí báli. Možná se začali klanět, protože byli vystresovaní. Jak se ale město stalo oblíbeným místem pro prohlídky, naučili se jeleni klanět, aby dostali rýžové oplatky,“ řekl profesor Joiči Jusa, který výzkum vedl.

Japonsku jako takovému však zvyšující se množství turistů dělá vrásky. Země zavádí na mnoha místech nejrůznější opatření, například byl zpoplatněn vstup na horu Fudži a nastaven limit na denní počet návštěvníků, kteří se mohou na vrchol vydat.

Země, kde jsou zdvořilí i jeleni

Cestování

Po zavíračce ani krok. Vstup na japonskou horu Fudži omezí brána

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám