Hlavní obsah

Loučeň vsadila na výchovu mladých pážat, nabízí i Královský labyrint

Hradec Králové

Zámek Loučeň na Nymbursku se s návštěvností 160 až 170 tisíc příchozích ročně drží v půli první desítky nejoblíbenějších památek v Česku. Nejenže byl po osmi letech zrekonstruován a fakticky dokončen dvanáctý labyrint v zámeckém parku, pojmenovaný Královský, ale na srpen se chystá program Dětství Karla IV. Radost z něj budou mít zejména ratolesti, které se pokusí stát se pážetem.

V srpnu bude loučeňský zámek patřit Karlu IV. a dětem.Video: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

Základní kámen Královského labyrintu byl položen roku 2016 k sedmistému výročí narození Karla IV. Po několika letech však již vyžadoval rekonstrukci a dokončení.

„I dostavba katedrály svatého Víta trvala dlouho, vlastně staletí. Dokončena byla až roku 1929. A to je propojení s naším labyrintem, který svou symbolikou mohl být součástí zadání Karla IV. pro stavbu této katedrály,“ uvedla majitelka zámku Kateřina Šrámková a připomněla, že všechny labyrinty, kterými je známý loučeňský areál, jsou stavby inspirované ze známých předloh.

„Některé existovaly před 700 lety, jiné před dvěma tisíci let, ale vždy je tu nějaká předloha. Tento Královský labyrint je navržený nově. Ale velikostí, tvarem i symbolikou se inspiruje labyrintem z podlahy katedrály v Chartres. Ten Karel IV. ze svého mládí znal, a proto vycházíme z myšlenky, že chtěl takový labyrint i v katedrále na Pražském hradě,“ upřesnila výchozí ideu stavby labyrintu Šrámková.

Foto: Žlábková, Ludmila, Novinky

Královský labyrint v parku zámku Loučeň.

„Každý ho může využívat podle svého pocitu. Někdo intuitivně, někdo bude chodit po kružnicích, jiný křížem krážem. Někdo míří do centra, jiný ho chce pozorovat zvenčí,“ radí Kateřina Šrámková. Ale nejlepší výhled na jeho barevný ornamentální vzor, který září uprostřed travnaté plochy, je z historického zámeckého mostu.

„I ten byl zničený a čekal na rekonstrukci. Letos je po třech letech opět zprovozněn. Ovšem nebude otevřen neustále, jen při speciálních příležitostech nebo pro svatební obřady,“ upozornila Šrámková

Karel IV. pro děti

Císaře Karla IV. letos na Loučeni nepřipomíná pouze Královský labyrint, ale je mu tematicky zasvěcený i celý srpnový program.

„Program Dětství Karla IV. je určen dětem. Budou soutěžit, zdokonalovat se ve fyzických dovednostech, ale naučí se i společenskému chování pravých rytířů a komtes. A to v rámci úkolů, jejichž stanoviště budou rozmístěna po celé zámecké zahradě,“ zve zámecká paní Kateřina Šrámková s tím, že v zámeckém amfiteátru bude pro děti i jejich rodiče připravena také pohádka, a to hned několikrát za den.

„Program je připravený tak, že se děti přenesou do doby, kdy se mladý kralevic Karel vrátil z Francie do Čech, aby se stal pravým rytířem. Vyzkouší si, jaké to je stát se pážetem, co všechno musí zvládnout a naučit se,“ doplnil kastelán zámku Vratislav Zákoutský.

Konat se budou i speciální kostýmové prohlídky zámku pro děti. „Ale samozřejmě nezapomeneme ani na starší návštěvníky, takže se tyto kostýmové prohlídky budou střídat s klasickými,“ dodal kastelán. Vyvrcholením letní sezony podle něho bude Hradozámecká noc 24. srpna s celodenním a celonočním programem.

Zámek Loučeň

Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Zámek Loučeň. Veřejnosti přístupný je od července 2007.

V anglickém parku, který obklopuje zámek, je kolekce dvanácti labyrintů a bludišť.

Po celý srpen se vždy v úterý, středu, čtvrtek a sobotu budou konat rytířské turnaje, dovednosti a scénky v rámci programu Dětství Karla IV.

Areál zámku, včetně parku s labyrinty, je otevřen denně od 9 do 18.30 hodin, o sobotách do 20 hodin. Prohlídky se konají od 10 do 17 hodin. Více o programu na webu Zamekloucen.cz.

Základní vstupné na prohlídku činí 285 korun, vstup do parku s labyrinty 190 korun. Každé prázdninové pondělí je sleva 50 procent na vstup do zámku i zámeckého labyrintária (do 11 hodin).

Unikátní Choustník. Hrad dvou pánů neměl v českých zemích obdoby

Tipy na výlety

Neznámá česká zřícenina ukrývá fascinující úkaz. Temného rytíře předpovídajícího počasí

Tipy na výlety
Související témata:

Výběr článků

Načítám