Hlavní obsah

Letošní ceny v chorvatských restauracích? Čím víc na jih, tím dráž

Chorvatsko

Ranní šálek kávy, vychlazené pivo na osvěžení, oběd či večeře v restauraci a jako tečka zmrzlina. Na kolik vás letos vyjdou ceny pokrmů na dovolené v Chorvatsku? Zdražovaly restaurace a kavárny? Jak moc se liší město od města? Štáb Novinek projel v polovině června šest vybraných chorvatských letovisek (Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Makarská, Dubrovník) a nabízí srovnání.

Srovnání cen v Chorvatsku 2024 Video: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Restauratéři ve známých letoviscích na Jadranu hlásí, že na letošní sezonu drží stejné ceny jako loni, případně zdražili jen mírně. Narazili jsme však i na provozovatele, který ceny některých položek v nabídce snížil.

„Některé ingredience zlevnily, my to jako profesionálové následujeme a upravujeme ceny. Ale jiné šly zase nahoru, třeba teď jsme slyšeli, že káva zdraží o 20 až 30 procent, protože na světovém trhu je jí málo. Takže děláme kalkulace a vyčkáváme,“ říká Marin Graconin z restaurace Antack na pobřeží Rijeky.

Minulou sezónu nepovažuje za až tak vydařenou, letos očekává lepší léto. „Změnili jsme naši měnu z kun na euro, to trochu zvýšilo ceny a bylo to pro některé naše zákazníky, třeba z Německa, Česka, Rakouska a dalších, problém. Tolik jich nepřišlo, bylo tu prázdněji než předtím,“ přiznává.

Chorvatsko autem 2024: Známky nakupte předem online a dvakrát pozor na rychlost

Cestování

„Říká se, že chceme hodně za kávu, za to a tamto, ale upřímně, máme stejné ceny jako třeba v Itálii, stále jsme levnou destinací nehledě na to, jak šly ceny nahoru,“ snaží se nás přesvědčit. Tak se na to pojďme podívat.

Hlavní jídla? Vyplatí se hledat

Třeba rozšířené balkánské jídlo v podobě masových šišek čevapčiči (čevapi) jsme našli na menu nejlevněji právě v Rijece, a to mezi 7,6 - 9,6 eura (cca 190 - 240 Kč), záleží na počtu objednaných kusů. Za podobnou cenu se dá sehnat i mimo centrum Zadaru, za 7,5 - 11 eur (cca 190 - 275 Kč). V dalších městech mimo hlavní uličky se drží mezi 12 - 17 eury (cca 300 - 425 Kč), v centru pak čekejte ceny vyšší. Nejdráže toto jídlo prodávali v Dubrovníku (20 eur, cca 500 Kč).

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Těstoviny s mořskými plody a cuketou

Také typický středomořský pokrm černé rizoto s kousky sépie nabízejí ve většině restaurací. Nejlevněji jsme na něj narazili v centru Šibeniku, stálo 13,5 eura (cca 335 Kč). Jen o půl eura víc dáte ve Splitu a v Makarské. Tam jsme ho paradoxně objevili i za tu nejvyšší částku - 25 eur (cca 620 Kč). Vyplatí se tak pečlivě si prohlédnout nabídky.

Za 12,5 - 13 eur (cca 310 - 325 Kč) můžete dostat v centru Zadaru a Šibeniku špagety (příp. jiné těstoviny) s plody moře. Za 13 eur je nabízejí rovněž ve Splitu, zároveň jsme je objevili v tomto městě i s tou nevyšší cenovkou - 24 eur (cca 600 Kč). Hledat výhodnější nabídky po městě tu rovněž přijde peněžence vhod.

Kdo si dá raději boloňské špagety, dostane je nejlevněji za 11 eur (cca 275 Kč) ve středu Zadaru a mimo hlavní přímořskou kolonádu v Makarské. Naopak bezkonkurenčně nejvíc si za ně účtují v centru Dubrovníku - 23,50 eur (cca 585 Kč).

U moře nesmí chybět nabídka ryb, na mnoha jídelních lístcích najdete třeba čerstvý filet z morčáka evropského, známého také jako mořský vlk. Zatímco v Rijece ho nabízejí za nízkých 13,50 eur (cca 335 Kč), většinou se jeho cena pohybuje lehce přes 20 eur (500 Kč). Nejdráž jsme ho viděli v nabídce v Dubrovníku (29 eur, cca 720 Kč) a Splitu (29 - 30,5 eura, cca 720 - 760 Kč).

Pokud budete mít chuť na steak z tuňáka, připravte se na ceny mezi 20–30 eury (cca 500 - 745 Kč). Nejvýhodněji lze objednat opět v Rijece, za 16 či 18 eur (cca 400 a 450 Kč). Horní cenová hranice se pohybuje na 30 eurech (cca 745 Kč) v centru Splitu a Makarské, v Dubrovníku se v jednom případě cena vyšvihla až na vysokých 38 eur (cca 945 Kč).

Stejnou částku si tam účtovali i za lososa, i když se jinde v centru města dal sehnat za 29 eur (cca 720 Kč), mimo centrum pak za 22–25 eur (cca 545 - 620 Kč). Nejníže šla cena opět v Rijece, tam je k dostání za 15,5 - 18 eur (cca 385 - 450 Kč).

Mořské plody kalamáry, připravované na nejrůznější způsoby, si můžete nejvýhodněji dopřát v Rijece (12–14 eur, cca 300 - 350 Kč) či mimo hlavní turistické ulice Zadaru (15 eur, cca 375 Kč). To ve Splitu a Makarské po vás budou chtít více než dvakrát tolik, 28-30 eur (cca 695 - 745 Kč).

Cena za další lahůdku, krevety se často v menu uvádí za kilogram a pohybuje se mezi 53–120 eury (cca 1320 - 2980 Kč). Za porci (bez uvedení váhy) chtěli nejméně v Zadaru, 19,99 eura (cca 500 Kč). Podobná cena se dala najít i v Dubrovníku, i když většinou byla spíš až kolem 30 eur (cca 745 Kč). V Šibeniku se vyšplhala porce až na 36 eur (cca 895 Kč).

Kdo chce raději zůstat u klasického kuřecího, porci grilovaných prsou pořídí nejvýhodněji v Rijece a Šibeniku (12 eur, cca 300 Kč), nejdráže pak v Makarské (25 eur, cca 620 Kč) a Dubrovníku (31 euro, cca 770 Kč).

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Podnik v Makarské

Vyšší účet můžete čekat také za objednávku hovězího steaku v Makarské, dáte za něj 38 eur (cca 945 Kč) či dokonce 43 eur (cca 1070 Kč). Nejvýhodněji se nám ho podařilo objevit opět v Rijece, za 24-29 eur (cca 600 - 720 Kč) podle váhy.

Naopak relativně levně vyjde třeba pizza margherita, mimo centrum Dubrovníku je už za 8,30 eur (cca 210 Kč), v Rijece za 9 eur (cca 225 Kč), nejdráž vám ji připraví, alespoň co jsme viděli my, ve Splitu za 12 eur (cca 300 Kč).

Za pivo někde i dvě stovky

Řada českých turistů bude hledat na zapití oběda či večeře pivo. Půl litru točeného chorvatského Karlovačka vás v podnicích vyjde většinou na 4 až 5 eur (cca 100 - 125 Kč), v Dubrovníku si účtovali až 7,5 eura (cca 190 Kč).

Podobně je na tom i další pivní značka, Ožujsko, za točený půllitr chtějí nejméně mimo centrum Šibeniku (3 eura, cca 75 Kč), nejvíce pak opět v Dubrovníku (8,4 eura, cca 210 Kč).

V tomto městě se připravte i na nejdražší kávu (espresso za 3 - 4 eura, cca 75 - 100 Kč), jinde za něj dáte polovinu nebo i méně (1,2 eura, cca 30 Kč v Rijece, Zadaru a Makarské). Typicky o půl či jedno euro více si pak účtují za cappuccino.

Draho vyjde v Dubrovníku třeba i malá Coca Cola či ledový čaj, 5 - 6 eur (cca 125 - 150 Kč), jinde většinou stojí lehce přes 3 eura a nejméně (2,3 eura, cca 60 Kč) jsme za ně dali v Rijece.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Ceny za zmrzlinu v jednotlivých místech nejsou tak rozdílné.

„Sladoled“ je nejdražší v Dubrovníku

A na závěr sladké osvěžení – zmrzlina neboli chorvatsky sladoled. Za kopeček si zde účtují ve většině případů 2,5 eura (cca 65 Kč), ve Splitu či Makarské jsme objevili i o půl eura levnější. V nejvyšší ceně opět vede Dubrovník, jeden z podniků na hlavní třídě Stradun v historickém starém městě zde nabízel porci za 4 eura (cca 100 Kč).

Zjednodušeně lze říci, že čím více postupujete k jihu, tím ceny jídel i nápojů postupně narůstají. Nejlevněji nám vycházela v mnoha položkách právě severnější Rijeka, nejdráže pak Dubrovník na jihu. Vyplatí se také prozkoumat nabídky mimo turisticky zaplněné ulice v centru měst či při mořském pobřeží, mohou být o jednotky eur výhodnější.

Průměrné ceny jídel v navštívených restauracích
jídlo / nápojprůměrná cena - v eurech
čevapčiči13,30
černé rizoto17,20
špagety s plody moře16,90
boloňské špagety13,70
morčák evropský23,00
tuňák24,60
losos23,00
kalamáry20,80
krevety27,60
kuřesí prsa16,80
hovězí steak32,30
pizza margherita10,10
točené pivo Karlovačko 0,5 l5,00
točené pivo Ožujsko 0,5 l4,80
espresso2,00
cappuccino2,80
Coca Cola 0,25 l3,90
ledový čaj 0,25 l3,80
kopeček zmrzliny2,60

Šumava, nebo Chorvatsko? Ceny vyjdou skoro nastejno, říká český turista v Zadaru

Cestování

Výběr článků

Načítám