Hlavní obsah

Letní sezona v Chorvatsku: Ubytování jsou téměř plná, lidé šetří na zážitcích

Chorvatsko

Stejnou jako loni, nebo ještě lepší. Takovou letní sezonu letos očekává většina poskytovatelů služeb v Chorvatsku, které Novinky oslovily. V některých místech bylo však v předsezoně méně lidé než obvykle – spíš než moře je totiž přilákal fotbalový šampionát v Německu. Aktuálně mají ubytovací zařízení vesměs plno, slabší zájem evidují pronajímatelé lodí či aut.

Letošní sezona v Chorvatsku: Lidé se zdražováním šetří na zážitcích, ubytování jsou skoro plnáVideo: Novinky

Článek

„Očekáváme velmi dobrou sezonu, dobrá čísla i dobré počasí,“ shrnul pro Novinky Marin, majitel restaurace Antack na pobřeží Rijeky. Minulá sezona však podle něj tak dobrá nebyla.

„Přijali evropskou měnu – změnili jsme kuny na eura. To mírně zvedlo ceny, což byl trochu problém pro turisty z Německa, Čech, Rakouska a dalších. Byl tu víc klid a lidí nedorazilo tolik jako rok před tím,“ vysvětluje. Letošní červen prý však dopadl rozhodně lépe než ten loňský. Spokojeni jsou i v restauraci Gajeta v Dubrovníku na hlavní promenádě.

„Rušno je tu celých pět měsíců, bývá tu mnoho lidí, připlouvá mnoho lodí, každý rok to tak je. Ale letos je to ještě trochu víc, protože sem máme od letoška nově přímou leteckou linku Ryanairu,“ říká Nikolina, která v podniku pracuje.

Letošní ceny v chorvatských restauracích? Čím víc na jih, tím dráž

Cestování

Zájem o město zvyšuje fakt, že místní scenerie posloužily jako kulisy k natáčení oblíbeného seriálu HBO Hra o trůny. Na nabídky tematických prohlídek i krámků s filmovými suvenýry tu narazíte na každém kroku.

Dále od centra je levněji

Turisté musí počítat s tím, že zdejší ceny šly mírně nahoru. Podle Nikoliny je tu teď draho třeba jako v Londýně a kdo chce levnější jídlo nebo kávu, musí zamířit mimo hradby starého města.

„Je to kvůli euru, všechno je dražší - jídlo, věci v obchodech. A to i pro nás, pro Chorvaty, není to jen kvůli turistům,“ přesvědčuje nás servírka. Některé potraviny podle ní zdražily i o 40 procent, třeba tuňák. „Když nakupujete jídlo pro restauraci, vyjde to draho,“ dodává s tím, že to, co nerostlo, byl její plat.

O něco lepší to má třeba Martin z hotelu Biokovo v Makarske. „Platy nám šly nahoru. Ale zas ne tak moc, aby úplně pokryly inflaci. Máme ceny jako v západní Evropě, ale platy na stejné úrovni nejsou,“ říká.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Hře o trůny v Dubrovníku neuniknete

Podle Maria z hotelu Bastion v Zadaru se tak někdejší představa levného Chorvatska začíná rozplývat. „Podle mě jsme teď cenově někde uprostřed, vyjma populárních částí jako Dubrovník a Istrie zas tak drazí nejsme,“ myslí si. Ceny za pokoje tu zvedly o 5–10 % a prázdné je rozhodně nemají - v době našeho rozhovoru byly kompletně obsazené. Chování zákazníků se však podle Maria změnilo a může za to složitá ekonomická situace všude na světě.

„Po covidu se všechno zkrátilo, lidé nedělají rezervace tak dopředu, spíš pár dní předem. Nemůžeme tak úplně přesně předpovědět, jak bude sezona do budoucna vypadat,“ míní Mario. Jinde mají už teď jasno.

„Budeme tu mít hezkou sezonu, na další dva až tři měsíce jsme skoro kompletně vybookovaní,“ hlásí nám Renata z hotelu Osejava na pobřeží Makarske. Ceny navýšili o 10 až 20 eur a jezdí k nim i Češi.

Plno hlásí i soukromé apartmány

I našinci oblíbené ubytovací kapacity v soukromých apartmánech jsou ve vybraných letoviscích, které Novinky navštívily, téměř kompletně vytížené.

„Skoro na celé tři měsíce máme vybookováno, zbývá pár posledních volných dnů,“ dívá se do svého elektronického kalendáře Damira, která s partnerem pronajímá dva tříhvězdičkové apartmány v Makarske. V srpnu je prý městečko přeplněné, nejlepší čas na návštěvu je tak podle nich v červnu nebo na konci sezony.

Foto: Novinky

Hotelový pokoj v Zadaru

Podobně jsou na tom i soukromé ubytovací kapacity v Dubrovníku. „Apartmán je obsazený na celou sezonu, volných je už jen pár dní,“ říká Robert, který nám ukazuje malý apartmán. Ten navíc není ani u moře či v centru, k němu to mají hosté dva kilometry. „I přes zdražení lidé přijíždějí, jen volí kratší čas, tři čtyři dny,“ všímá si i on změn v chování turistů.

„Co není důležité, to si odpustíme“

Méně důvodů k úsměvu měli v červnu pronajímatelé výletních lodí, automobilů či koloběžek, na kterých mohou dovolenkáři prozkoumávat okolí. „Je to horší než minulý rok, je méně turistů, mnohem méně, alespoň v tomto městě, v Šibeniku,“ odpovídá nám Dom na otázku, jaká je teď situace. „Nemám pro to vysvětlení, to se prostě občas stane, některé roky jsou horší, jiné lepší,“ dodává. Ceny za služby jsou přitom podle něj a jeho společníka přijatelné.

„Šedesát eur (cca 1500 Kč) za výlet na tři ostrovy, za oběd, za všechno, to není drahé. Když se podíváte na ceny v restauraci, tohle je dobrá cena,“ přesvědčuje nás Domův kolega Dražan. Cenu prý drží čtvrtým rokem stejnou. Než aby zdražili, přiberou na loď raději více lidí.

Foto: Novinky

Plavidlo k pronájmu

„Musíme platit víc za pronájem místa, za servis, za všechno. Cenu ale stále držíme stejnou,“ mluví podobně i Pol, pronajímatel lodí v Makarske. Se začátkem hlavní sezony možná zdraží. Zatím ale vyčkává, kolik lidí na pobřeží přibude po skončení fotbalového Eura.

„To máte Euro, olympijské hry… Cestuje sem méně lidí,“ myslí si zase v půjčovně vozů ve Splitu. Ceny tu mají nižší než obvykle, aby přilákali aspoň někoho.

Nižší zájem o zážitkové služby potvrzují i někteří námi oslovení Češi v Chorvatsku. Zatímco bydlení a jídlo je základ, volný čas si plánují pečlivěji a více se dívají na ceny. „Když tu byly kuny, bylo to tu pro nás Čechy levnější, teď si musíme vybírat možnosti. Co pro nás není tak důležité, to si odpustíme - třeba výlet lodí. Moře využíváme hlavně na plavání,“ shrnují Bohumila a Ota z Liberce.

Příklady cen za služby a vstupné (v eurech):
Zadar
zvonice sv. Anastázie4
katedrála sv. Anastázie3
Archeologické muzeum5
Šibenik
„sport park“ na moři (1 hod.)10
pevnost sv. Michaela11,5
pevnost Barone a sv. Jana11,5
mořská pevnost sv. Mikuláše 21
Split
katedrála sv. Domnia5
zvonice sv. Domnia7
stará radnice s výstavamizdarma
vyhlídkový vláček (50 min.)15
sdílené kolo (30 min.)0,66
prohlídka města na rikše (160 min., 2 osoby)100
pevnost Klis10
Makarska
plážový vláček (obousměrná jízdenka)10
panoramatické ruské kolo (1 jízda)10
pronájem kola (1 hod.)4
„sport park“ na moři (30 min.)11
Dubrovník
městské opevnění35
pevnost Lovrijenac15
lanovka (jednosměrná jízdenka)15
panoramatická plavba podél hradeb15

Kolik stojí pronájem lehátka a slunečníku v Chorvatsku

Cestování

Výběr článků

Načítám