Hlavní obsah

Letiště na Novém Zélandu omezilo čas objetí při loučení na tři minuty. Kdo chce déle, musí na parkoviště

Letiště v novozélandském Dunedinu jako první na světě stanovilo časový limit pro objímání lidí při loučení ve výstupní zóně před odletovou halou. Objetí by nemělo trvat déle než tři minuty, a pokud se chce někdo takto vroucně loučit déle, musí na parkoviště.

Foto: Profimedia.cz

Loučit se déle než tři minuty je u výstupu před novozélandským letištěm nově zakázané (ilustrační foto).

Článek

Na nové pravidlo, které podle serveru CNN vyvolalo kritický výsměch, upozorňují návštěvníky cedule instalované u vstupu do haly. „Maximální doba pro objetí tři minuty. Pro vřelejší rozloučení použijte parkoviště,“ hlásají nápisy doplněné názorným piktogramem.

Parkoviště by mohlo povídat

Generální ředitel letiště Daniel De Bono si za nařízením stojí s tím, že umožní láskyplné loučení více lidem. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici RNZ popsal letiště jako „ohnisko emocí“ a poukázal na výzkum, jehož autoři tvrdí, že hormon oxytocin, přezdívaný jako „hormon lásky a důvěry“, se v lidském těle uvolňuje už při dvacetivteřinovém objetí.

Pro ty, kteří potřebují více času, nabízí letiště parkoviště. „Tam je prvních 15 minut parkování zdarma,“ řekl De Bono. V těchto místech se v minulosti odehrálo při loučeních „už hodně zajímavých věcí“, dodal bez dalšího upřesnění.

Majitelka sedmi kontinentů požadovala otočení letadla, protože si zapomněla mobilní telefon

Cestování

Letiště podle ředitele ale nehodlá zřídit žádnou speciální jednotku nebo „objímací policii“, která by na dodržování tříminutového pravidla dohlížela. Zaměstnanci nicméně mohou zdvořile požádat ty, kteří s loučením příliš otálejí, aby šli na parkoviště.

Na sociálních sítích diskutující nařízení kritizují nebo se mu ironicky vysmívají. „To je nehumánní. Nemůžete pro objetí jen tak určovat časový limit,“ čílil se jeden z nich.

„Jak velkorysé. Normální objetí trvá asi tak deset vteřin. A rychlovku na parkovišti zvládnete za méně než tři minuty,“ zavtipkoval si další.

Brit si z Barcelony odskočil do vlasti na oblíbené kuře z fastfoodu. Po necelých třech hodinách se vrátil

Koktejl

Výběr článků

Načítám