Hlavní obsah

Lehátko moc blízko moře? Za plážové hříchy v Řecku padají vysoké pokuty

Lehátka vyrovnaná v řadách za sebou po celé pláži a moře, které přes ně probleskuje někde v dáli. Pro někoho ideální dovolená, jiný by zděšeně prchnul. Nebo nově zavolal kontrolu. Řecko totiž zavedlo zpřísnění pravidel pro umisťování lehátek a jejich respektování svědomitě dodržuje. Za lehátka moc blízko moře či jejich přílišný počet na pláži rozdalo jen v červnu pokuty ve výši 20 milionů korun. Ne však turistům, ale provozovatelům plážových služeb.

Foto: Profimedia.cz

Kontroly se v Řecku zaměřují na množství lehátek na plážích, jejich rozmístění i legální oprávnění k jejich pronajímaní turistům (ilustrační foto).

Článek

Řecko v březnu zavedlo značné množství zpřísnění plážových pravidel a proti jejich porušování ze strany podniků tvrdě zasahuje, informoval server Independent. Jen během června rozdalo při kontrolách pokuty přes 800 tisíc eur (asi 20 339 320 korun). K těm obvykle dochází po stížnostech ze strany občanů na jejich nedodržování.

V nových pravidlech je kupříkladu nařízená vzdálenost lehátek od moře alespoň čtyři metry nebo že zastavěnost pláže tímto vybavením nesmí přesáhnout třicet procent její celkové plochy. Dále se kontroluje, zda pronajímatelé nezřizují lehátka za hranicemi svého podniku či je neumisťují na plochy, které nemají v nájmu. Cílem těchto nařízení je zajištění lepší přístupnosti pláží pro všechny spolu s kontrolou přelidnění oblíbených pobřežních lokalit.

Kontroly na základě nespokojenosti návštěvníků

Policie a obecní úřady v Řecku od počátku června prošetřovaly 750 zařízení na 150 plážích. Převážnou většinu pokut rozdali za nelegálně obsazené plážové oblasti na ostrovech Korfu a Rhodos, v krétském Heraklionu a na pevnině pak v Parze, Soluni a Volosu.

Řekové se obávají o svůj přírodní klenot. Kvůli hordám turistů ztrácí na romantice

Cestování

Stížnosti na porušování pravidel jsou oznamovány buď telefonicky příslušným orgánům, nebo přes mobilní aplikaci MyCoast.

Nejčastěji byly plážové hříchy hlášeny na poloostrově Chalkidiki, který je řeckou regionální jednotkou v Makedonii. Jednalo se o 1396 stížností na nesrovnalosti ohledně 38 podniků na řeckém pobřeží, z nichž osm bylo pokutováno. Pět set hlášení se řešilo i v Preveze a ve východní Attice. Jedna pokuta padla na Kykladách, tři na Korfu a devět na Dodekanésách.

Podle řeckého ministerstva letos přesto došlo ke zlepšení situace na plážích, protože naprostá většina podniků nová nařízení dodržuje. Ty, které tak nečiní, se musí vypořádat s následky.

„Ve všech případech, kde kontroly zjistily porušení předpisů, čelí legálně provozované podniky správním pokutám, zatímco ty bez koncese byly okamžitě uzavřeny, “ uvedlo řecké ministerstvo hospodářství a financí s tím, že kontroly do konce léta ještě zintenzivní. Probíhat budou zejména v oblastech s největším množstvím stížností od občanů.

Nejzelenější řecké souostroví vábí nejen krásnými plážemi

Cestování

KVÍZ: Poznáte nejkrásnější řecké pláže?

Cestování

Výběr článků

Načítám