Hlavní obsah

Legendární Orient expres se prohnal republikou

Z Paříže na výlet do Prahy a zase zpátky. Trochu netypicky přes Vídeň, zato ale nejluxusnějším vlakem, jaký po evropských kolejích jezdí. Vlakem tak slavným, že se v jeho vozech odehrává známá detektivka. Českou republikou ve středu projel slavný Orient expres.

Z Prahy do Paříže přes Vídeň vyrazil ve středu legendární Orient expresVideo: Milan Vojtek, Novinky

Článek

Legendární vlak, sestavený z restaurovaných luxusních vozů z dvacátých a třicátých let minulého století, dnes nejezdí pravidelnou linku do Istanbulu, ale místo toho vyráží do vybraných evropských destinací. Patří k nim sice i turecká metropole, častým cílem jsou ale Benátky a příležitostně vyjede i do Prahy. Tak tomu bylo i letos, 8. července přijel vlak do Prahy a ve středu vyrazil s turisty na zpáteční cestu do Paříže. Cena za jízdenku v luxusním vlaku není malá, startuje zhruba na 110 tisících korunách, není problém ale zaplatit i trojnásobek.

Historicky sloužilo pro Orient expres 34 vozů, zařazených ve dvou soupravách. Jedna mířila z Paříže do Istanbulu, druhá putovala opačným směrem. Jednalo se o až dobrodružné cestování rozhádaným kontinentem, cestu z Paříže do Istanbulu, dlouhou 3186 kilometrů, jel vlak na počátku minulého století 69 a půl hodiny. Vlak proslavila spisovatelka Agatha Christie, která do legendárního vlaku situovala jeden ze svých detektivních románů.

Všechny vozy slavného vlaku postupně skoupil milionář James B. Sherwood. Nechal je rekonstruovat, aby mohly jezdit po dnešních tratích až stošedesátikilometrovou rychlostí. Společnost Belmond s nimi pod současným názvem Venice Simplon-Orient Express nabízí luxusní cestování napříč Evropou.

Luxus v poušti. Saúdové plánují spustit vlastní verzi Orient expresu

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám