Hlavní obsah

Lány levandule na Balkáně zhmotnily jeden z nejslavnějších obrazů všech dob

Bosna a Hercegovina není nejtypičtější turistickou destinací, nejen milovníci Vincenta van Gogha ale nyní mají další důvod k její návštěvě. Bosenský podnikatel se rozhodl malířovu Hvězdnou noc zhmotnit v kopcích ve středu země. Na 70 hektarech tam vybudoval přírodní park s věrnou podobou jednoho z nejslavnějších obrazů vůbec. Jedná se navíc o ztvárnění s masivními rozměry i vůní. Dílo totiž vytvořil z více než 130 000 keřů bylin.

Největší kopie van Goghovy Hvězdné noci na svazích přírodního parku v BosněVideo: Reuters

Článek

O voňavém parku s tématem jednoho z nejslavnějších obrazů všech dob informovala agentura Reuters. Halim Zukic z města Vysoko koupil dvouhektarovou část pozemku, na němž dnes Hvězdná noc roste, už před dvaceti lety. Průběžně ji rozšiřoval na dnešních 70 hektarů a přemýšlel, jak s nimi nejlépe naložit.

Levandulové spirály

Přišel na to před šesti lety, když pozoroval traktory na louce se senem a všiml si spirálových stop, které kola v zemi zanechávají. Připomněly mu právě van Goghovu Hvězdnou noc, slavnou olejomalbu z roku 1889, a měl jasno. „Od té chvíle jsem už nepochyboval,“ sdělil Zukic agentuře Reuters. Zrealizovat jeho vizi však vyžadovalo finance, čas a značné úsilí.

Foto: Profimedia.cz

Hvězdná noc je nejen jedním z nejslavnějších děl nizozemského umělce Vincenta van Gogha, ale řadí se i k nejvýznamnějším malbám všech dob.

Zukic si přál, aby byl park součástí většího pozemku, který bude sloužit jako klidné útočiště pro návštěvníky. Pomocí přírodních vodních toků vybudoval 13 jezer, vysadil stromy a dal se do nejdůležitější části. Efekt slavného obrazu je ve střední části Bosny tvořen šesti odstíny keřů levandule a dalších léčivých aromatických bylin jako echinacea, heřmánek, pelyněk a šalvěj. Celkem použil na obrazce barevných kruhů a spirál hvězdné oblohy více než 130 000 keřů.

Všechny terénní úpravy dělal Zukic vlastníma rukama a uvedl, že mu proces pomohl porozumět výzvám, jimž čelí umělci. „Toto je největší ztvárnění Hvězdné noci a výsledek 20 let snění, prožívání těchto snů, až se staly realitou,“ uvedl Zukic. Park se zaměřuje na umělecké programy a propagaci kulturního dědictví střední Bosny.

Kam za krásami tajemné Albánie

Cestování

Výběr článků

Načítám