Hlavní obsah

Kvůli fotkám si vyšlápl k nebezpečnému gejzíru. Vysloužil si pobyt za mřížemi

Sedmidenní pobyt za mřížemi si vysloužil 21letý turista, který v Yellowstonském národním parku sešel z vyhrazené cesty. Namířil si to navíc do geotermální oblasti a do blízkosti nejvyššího aktivního gejzíru světa Steamboat, který má podle správy parku velmi nepředvídatelné erupce. Návštěvník svoje počínání hájil tím, že si chtěl pořídit fotky.

Foto: Profimedia.cz

Gejzír Steamboat je tím nejvyšším na světě.

Článek

Turista Viktor Pyshniuk, žijící v americkém státě Washington, sešel z vyznačené cesty. Namířil si to ke gejzíru, který správa popisuje jako ten nejnebezpečnější na světě. „Má nevyzpytatelné a nepředvídatelné erupce, které mohou vytrysknout až do výšky 91 metrů,“ cituje úřady server Fox News.

Turistu při jeho počínání zahlédl zaměstnanec parku. Když Pyshniuka konfrontoval, svěřil se mu 21letý muž, že si chtěl gejzír vyfotit zblízka.

„Když s ním náš zaměstnanec mluvil, ukázal mu cedule v oblasti, které jasně informují o tom, že je zakázané scházet z cesty. Vysvětlil mu také, že je velmi nebezpečné procházet se po geotermální oblasti kvůli slabému podloží,“ informovala správa parku a dodala, že pod povrchem proudí horká pára a voda, návštěvníci by ale mohli také zapadnout do bahna.

Aby ho nenapodobili další

Návštěvník byl nakonec zatčen a stanul před soudem. Ten mu uložil týdenní trest ve vězení, nadto musí muž zaplatit pokutu ve výši 1550 dolarů (přes 35 tisíc korun) a vysloužil si také dvouletý zákaz vstupu do Yellowstonského národního parku.

Pobyt za mřížemi má podle soudkyně odradit lidi, kteří by chtěli turistu napodobovat.

„Vyjádřila obavy, že jeho činy viděli další návštěvníci, kteří mohli nabýt dojmu, že je to v pořádku. Pokud by každý návštěvník Yellowstonu porušoval pravidla, park by byl zničen a nemohl by si ho užít už nikdo,“ uvedla správa areálu.

Influencerka se chlubila záběry z unikátní pláže. Za porušení zákazu vstupu draze zaplatila

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám