Hlavní obsah

KVÍZ: Jak dobře znáte svaté město Jeruzalém a jeho historii?

Příběhy velkých bitev, výroky proroků a biblické události dokážou ve Svatém městě Jeruzalémě uchvátit každého. Člověk se může procházet uličkami, jimiž se Ježíš ubíral na Golgotu, dotýkat se posvátných kamenů ve Zdi nářků a obdivovat majestátní Skalní dóm. Otestujte v našem kvízu své znalosti o městě, které ani dnes nemá klidu nazbyt, ale je tak strhující, že se sem mnozí rádi vracejí.

Foto: Jitka Zadražilová, Novinky

Svaté město Jeruzalém

Článek
1. Jak se jmenuje památník obětí holokaustu na západním předměstí Jeruzaléma, jehož posláním je dokumentovat historii židovského národa v období nacistického vyhlazování a uchovat památku šesti miliónů židovských obětí této genocidy?
Foto: Profimedia.cz
2. Kolik čtvrtí má Staré město Jeruzaléma a jak se jmenují?
Foto: Jaroslav Zbožínek, Novinky
3. Uvnitř dnešních hradeb Starého města leží Chrám Božího hrobu - na místě, které křesťané uctívají jako Golgotu, kde byl ukřižován a pohřben Ježíš Kristus. Chrám je hlavním cílem křesťanských poutníků v Jeruzalémě. Víte, kdo má v držení klíče od tohoto svatostánku?
Foto: Jaroslav Zbožínek, Novinky
4. Ikonou Jeruzaléma je zlatá kopule Skalního dómu, žlutý kov na ní ale nesvítil v minulosti vždy. Víte, kdy tato muslimská svatyně na Chrámové hoře dostala svůj nynější zářivý háv?
Foto: Jaroslav Zbožínek, Novinky
5. Starým městem Jeruzaléma vede Křížová cesta, po níž Ježíš Kristus kráčel z Getsemanské zahrady na Golgotu a nesl svůj kříž. Jeho pouť je spojena s několika událostmi, tzv. zastaveními, která si křesťané připomínají ve snaze získat poučení pro svůj současný život. Víte, kolik zastavení Křížová cesta má?
Foto: Profimedia.cz
6. V Jeruzalémě je pohřben Oskar Schindler, moravský podnikatel rakouského původu a nacista, který ale v letech 1944 a 1945 zachránil 1200 Židů před smrtí ve vyhlazovacích táborech. Víte, kde přesně leží jeho hrob?
Foto: Jaroslav Zbožínek, Novinky
7. Zeď nářků v Jeruzalémě, dnes nejposvátnější místo judaismu, je pozůstatkem významné stavby z dávné historie. Víte, které stavby?
Foto: Jaroslav Zbožínek, Novinky
8. Na svazích Olivetské hory poutá pozornost díky pozlaceným cibulovitým věžím pravoslavný Chrám Máří Magdalény. Postavit jej nechal jeden z ruských carů. Víte který?
Foto: Jaroslav Zbožínek, Novinky
9. Izrael získal kontrolu nad Starým městem Jeruzaléma až mnoho let po svém vzniku. Dobyl jej v jednom z četných izraelsko-arabských konfliktů. Víte, ve kterém roce?
Foto: Jaroslav Zbožínek, Novinky
10. Kam se dostanete ze Starého města Zlatou bránou, kterou podle legendy kdysi vstoupil na Květnou neděli do Jeruzaléma Ježíš Kristus?
Foto: Jaroslav Zbožínek, Novinky

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Poznáte nejkrásnější řecké pláže?

Cestování

KVÍZ: Až na sever. Co víte o zemích, kterým vládne chlad?

Cestování

Výběr článků

Načítám