Hlavní obsah

Kufr ze zpožděného letu skončil mezi bezdomovci

Snad každému, kdo létá častěji, už se to stalo. Čekáte u karuselu v cílové destinaci, množství kufrů na něm klesá, fronty okolních lidí řídnou, až se nakonec zastaví a vy tam pořád stojíte. Bez zavazadla. V této situaci byla i Aunny Graceová z Hollywoodu. Své zavazadlo nakonec dohledala sama. A nestačila se divit, našla jej totiž v útulku pro bezdomovce.

Foto: Profimedia.cz

Ztracené zavazadlo se nakonec našlo, ne každý by jej ale chtěl zpět. Ilustrační fotografie

Článek

Zprávu o ztraceném a kuriózně znovunalezeném zavazadle zveřejnil v sobotu server Independent. K události došlo v závěru května. Podle Graceové vše začalo 29. května zpožděním jejího letu z Dallasu do Hollywoodu.

„American Airlines ve skutečnosti nechaly tisíce lidí uváznout na letišti přes noc po několik dnů,“ uvedla nespokojená pasažérka. Strávila tak noc na letišti v Dallasu při čekání na let mířící na hollywoodské letiště Burbank. Později jí bylo sděleno, že i její zavazadlo bude mít zpoždění.

Za několik dnů volal dopravce s tím, že je se zavazadlem u ní doma. Graceová ale měla v kufru lokátor AirTag a ten ukazoval jeho polohu jinde, jako pohybující se bod na jednom z hlavních silničních tahů města. Zavazadlo, které bylo doručeno k ní domů, nebylo její. V noci se pak poloha jejího kufru změnila a objevil se v městském útulku bezdomovců.

Cestující se chtěl vyhnout poplatku za zavazadlo. Populární trik se mu škaredě vymstil

Cestování

Vydala se jej proto hledat, a ač byla úspěšná, radost z toho příliš neměla. Její kufr byl totiž otevřený a většina věcí byla pryč. „Jen pláču a sbírám věci. Měla jsem tam šperky, léky, tašky, které jsem si koupila na Bali a v Peru. Moje toaletní taštička byla obrácena dnem vzhůru a prázdná, stejně jako ta na make-up. Bezdomovec prostě vybrakoval moje věci,“ uvedla uslzená Graceová.

Kompenzace ji neuspokojila

Nakonec se jí podařilo získat kufr zpět, když s kamarádem zaplatili muži, který jej měl koupit na ulici. Při jeho hledání si na místě všimla i dalších zavazadel s visačkami letecké společnosti.

Graceová poté vše nahlásila policii a kontaktovala leteckou společnost s dotazem, jak k něčemu takovému mohlo dojít. American Airlines jí měly nabídnout kompenzaci ve výši 1700 dolarů (asi 39 633 korun), což ji však neuspokojilo, protože předměty uvnitř kufru deklarovala na 6300 dolarů (zhruba 146 877 korun).

„Chci vědět, jak se moje zavazadlo dostalo z letiště Burbank do útulku pro bezdomovce,“ zlobí se Graceová.

Sledovací zařízení v kufru ukázalo, že zavazadlo cestovalo napřed do Denveru, pak opět do Dallasu a o pět dní později konečně dorazilo na hollywoodské letiště. Odtamtud ale nezamířilo k ní, ale jinam do města a pak se přesunulo do útulku, kde jej objevila.

Zavazadla bez dohledu

Podle Graceové jsou zavazadla, která mají být kvůli zpoždění doručena majitelům, skladována částečně v kanceláři, ale některá zůstávají volně venku, takže je může kdokoli odnést.

Přední americká letecká společnost se k incidentu vyjádřila v tiskovém prohlášení: „Usilujeme o to, aby odbavená zavazadla a další věci našich pasažérů dorazily do cílové destinace včas a v původním stavu. Zjišťujeme, co se v tomto konkrétním případě stalo, a mezitím je náš zaměstnanec v kontaktu se zákazníkem, aby se mu omluvil a vyřešil problém.“

Cestující ztratila na letišti zavazadlo. Vysledovala ho k jednomu zaměstnanci domů

Cestování

Cestující urval kolečka od kufru, aby jej pustili do letadla bez příplatku

Cestování

Výběr článků

Načítám