Článek
Zhruba třicítka hotelů v kubánském letovisku Varadero mohla po dlouhých sedmi měsících znovu přivítat návštěvníky, píše agentura Reuters. Někteří recepční, barmani či kuchaři ale vyměnili své obvyklé pracovní oděvy za oblečení na zahradu a starají se v pětihvězdičkových hotelech o nově založené záhony. Na nich rostou fazole, ředkve, kukuřice i bazalka.
Hoteliéři doufají, že lokálně vypěstovaná zelenina a bylinky, zpracované buď v pokrmech nebo v koktejlech, budou důvodem, proč hosté přijedou. „Je pro nás opravdu výhodné mít zeleninový záhon, protože díky němu máme čerstvý přísun máty nebo bazalky,“ vysvětluje barman jednoho z hotelů ve Varaderu Andres Infante.
Někteří dosavadní hosté si novou strategii pochvalují. „Produkují tu přírodní věci, které jsou dobré pro tělo a není vám po nich zle. Je to svěží,“ míní místní turista Juan Valdes.
Po příletu nutný test
Kuba uzavřela své hranice v březnu. Teprve od října dochází k postupnému uvolňování opatření, protože právě nadcházející zimní sezona je pro zemi klíčová — trvá zhruba od listopadu do března.
Cizinci, kteří na Kubu přijedou, musejí podstoupit povinné testování. Čeká je také měření teploty při vstupu na turistická lákadla, povinné jsou roušky ve veřejných prostorech. Země se chce navíc prezentovat jako bezpečná dovolenková destinace.