Hlavní obsah

Kronikář vyčistil věž ostravského kostela. Pomůže to sbírce na opravu hodinových ciferníků

Ostrava-Vítkovice

Jeden květnový pátek obětoval Petr Lexa Přendík tomu, aby vyklidil věž kostela svatého Pavla na Mírovém náměstí v ostravských Vítkovicích. Třiatřicetiletý muž, který pracuje jako kronikář nejlidnatější ostravské části Jih, se totiž rozhodl netradičním způsobem pomoci kostelu s veřejnou sbírkou na opravu hodinových ciferníků.

Foto: archiv Petra L. Přendíka

Hodinové ciferníky na kostele svatého Pavla jsou značně poničené. Jedny hodiny jsou kvůli tomu už zastaveny.

Článek

Ta byla na opravu kulturní památky vyhlášena vloni na podzim a dosud se podařilo vybrat „jen“ 180 tisíc korun.

„Na rekonstrukci hodinových ciferníků je ale zapotřebí půl milionu. Proto jsem se domluvil s vítkovickou farou, že uděláme netradiční akci a otevřeme veřejnosti za menší příspěvek do sbírky i prostory kostela, které ještě nikdy zpřístupněny nebyly,“ vysvětloval Novinkám kronikář, který je absolventem Ostravské univerzity.

„Spolu s Davidem Dokoupilem jsme za jeden den vynesli letité harampádí z prvních tří podlaží kostelní věže, vysáli jsme nánosy prachu, holubího trusu a ometli stovky pavučin. Věž prokoukla a myslím, že by byla škoda ji neukázat lidem,“ líčil dále Přendík s tím, že zároveň o věži natočili krátký dokument.

Foto: archiv Petra L. Přendíka

Kronikář Petr Lexa Přendík při úklidu kostelní věže

„To když jsme hledali původní studnu. Vypadá jako hluboká díra do pekla. Více o tom popovídáme přímo veřejnosti v kostele,“ dodal ostravský historik.

Přednáška s meditací u svíček

Akce se uskutečnila v pátek 24. května. „V 19.30 hodin se pro návštěvníky otevřela chrámová loď kostela, o půl hodiny později se rozezněly kostelní zvony a přítomné uvítal farář Anton Rusnák. Pak jsem se dostal ke slovu já s připravenou fotopřednáškou o historii této církevní dominanty Vítkovic,“ líčil Přendík.

Kostel sv. Pavla tak byl lidem představen nejen v dobových plánech, ale také v historických fotografiích a pohlednicích promítnutých na velkém plátně před hlavním oltářem. Atmosféru dokreslila nejen hudba, ale také stovka svíček, která po setmění osvětlovala hlavní loď.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Petr Lexa Přendík není jen kronikář, ale i průvodce Ostravou a bytovým muzeem v Jubilejní kolonii.

Vstup na přednášku byl podmíněn přispěním do sbírkové kasičky na opravu hodinových ciferníků, přičemž minimální příspěvek byl 150 korun.

Poprvé byla zpřístupněna kostelní věž

Od 19. do 20. hodiny se pak lidé dostali také do prvních pater kostelní věže, což je nejstarší jádro památky. „Příchozí nahlédli do vchodu k historické studni a také vyšlapali po schodech do druhého patra věže, kde se původně nacházely dva vodojemy. Dodnes po nich zůstalo jen pár reliktů,“ vysvětloval kronikář.

Mimořádný vstup do věže byl také podmíněn dobrovolným přispěním ve výši 200 korun do veřejné sbírky na opravu ciferníků. Zájemci mohou do sbírky stále přispět, a to prostřednictvím QR kódů, nebo do pokladniček umístěných v kostele a v podatelně nedaleké vítkovické radnice.

Nejhůř je na tom číselník viditelný z fary, který je značně oprýskaný
vítkovický farář Anton Rusnák

„Hodinový stroj je v pořádku. A v době, kdy probíhala výměna mechanického zařízení za digitální, byly v dobrém stavu i ciferníky. Dnes už tomu tak bohužel není. Nejhůř je na tom číselník viditelný z fary, který je značně oprýskaný, ciferník směřující k Zábřehu je už zastaven. Dobře na tom ale nejsou ani zbývající dva,“ vysvětlil nutnost oprav kostelních ciferníků vítkovický farář Anton Rusnák.

Foto: archiv Petra L. Přendíka

Historický snímek kostela svatého Pavla, který je dominantou Ostravy-Vítkovic téměř 140 let.

Kostel sv. Pavla byl vybudován v letech 1882 až 1886. Nejprve byla v letech 1882–1883 postavena část věže, pod níž se nacházela studna a v druhém patře pak dva velké vodojemy, z nichž se dodávala voda do prvních vítkovických kolonií. Následně byla v letech 1883–1886 vybudována také chrámová loď a kostelní věž byla zvýšena do současné podoby o zvonové, hodinové a střešní patro.

V Ostravě vzniká nové muzeum. Ukáže, jak před sto lety bydleli zaměstnanci hutí

Bydlení

V unikátní ostravské čtvrti to teď vypadá jako v rozkvetlé zahradě u zámku

Zahrada

Výběr článků

Načítám