Hlavní obsah

Konkurence Hurghady? Egypt začal od píky stavět nové obří letovisko

Egyptská letoviska u Rudého moře patří mezi dovolenkové stálice. Země chce ovšem zatraktivnit také pobřeží Středozemního moře, a tak na něm vybuduje ohromné město s vlastním letištěm, golfovými hřišti nebo mezinárodním přístavem. Projekt by měl přinést egyptské ekonomice miliardy dolarů, stavba začala už minulý týden.

Foto: Profimedia.cz

Egypt nabídne turistům novou destinaci (ilustrační foto).

Článek

Letovisko pokrývající plochu o 170 kilometrech čtverečních vznikne na místě vesnice Rás el-Hekma, jež leží 350 kilometrů západně od Káhiry. Na projektu se podílejí společnosti ADQ a Modon, obě se sídlem ve Spojených arabských emirátech. Podle Independentu egyptské úřady očekávají, že by letovisko mohlo do ekonomiky přinést 25 miliard dolarů ročně (přes 557 miliard korun).

Z vesničky se má podle představených plánů stát město s domovem pro dva miliony obyvatel, projekt je popisován přívlastky jako chytrý, udržitelný anebo s důrazem na komunitu.

Výstavba začala v pátek 4. října, v první fázi vznikne letiště či vysokorychlostní železnice, která ve městě propojí rezidenční čtvrti s centrem, kde budou kanceláře, hotely, obchody, ale i odpočinková a rekreační zařízení. „Rás el-Hekma představuje mnohostranné úsilí, které přinese do egyptské ekonomiky značné zisky,“ uvedl předseda finančního úřadu v Abú Zabí Džasím Mohamed Bu Ataba al-Zaab.

Šéf Modon Holding Bill O’Regan k tomu doplnil, že je Rás el-Hekma ambiciózním komplexem, který do oblasti vnese nový život. „Práce na plánu takovýchto rozměrů vyžaduje pečlivou expertizu a schopnosti napříč mnoha obory,“ míní.

Kratší sezona nevýhodou

Na pobřeží Středozemního moře se už nyní nachází letovisko Marsa Matrúh, do kterého se mohou vypravit i Češi. Nevýhodou ovšem je, že zdejší sezona trvá oproti oblasti Rudého moře jen přes léto.

Ambice konkurovat destinacím, jako jsou Hurghada či Marsa Alam, může být tedy poněkud nadsazená, ačkoli úřady nespecifikovaly, zda má být Rás el-Hekma klasickou plážovou destinací. Vzhledem k výstavbě golfových hřišť a dalších zařízení bude letovisko zřejmě lákat i na mnoho dalších aktivit v průběhu celého roku.

Egyptský „Karibik“ se bez bohatého podmořského života obejde. Lákadel má i tak dost

Cestování

Ideální dovolenková kombinace za malý peníz. Egypt je českou stálicí

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám