Hlavní obsah

Komorník k službám. Turecké Side nabízí poklady orientu i opravdový luxus

Turecko je zemí, která zaujme všechny smysly. I proto je oblíbenou destinací turistů zejména ze střední a východní Evropy. Za dvě hodiny letadlem se z Prahy ocitnete na Turecké riviéře, která představuje ideální podzimní únik za sluncem a teplem. Připravte se na oslnivé výhledy, vytříbené chutě, omamné vůně i opravdový luxus.

Foto: Profimedia.cz

Side

Článek

Návštěva nejluxusnějšího tureckého resortu se člověku poštěstí jednou za život a právě zde, v hotelu Bijal, začíná moje putování po Turecké riviéře.

Za exkluzivním butikovým hotelem, jenž nabízí ubytování výhradně v soukromých vilách s vlastním bazénem a pozor, také s komorníkem, který vám milerád vybalí i pomůže s programem po celou dobu dovolené, stojí turecká podnikatelka Esin Güral Argat.

Ženská ruka je tu cítit na každém rohu. Velká pozornost je zde kladena na děti, exteriéry mají oblé křivky a interiéry se nesou ve znamení elegantního přímořského stylu ve světlých barvách. Ostatně právě teplé a čisté Středozemní moře platí za jednu z největších předností Turecka.

Turecká riviéra skýtá luxus i mnoho antických památek

Cestování

Město památek

Malé město Side antického původu se nachází 75 kilometrů východně od Antalye. Pro dobře zachované zříceniny z římského období patří k nejvýznamnějším archeologickým nalezištím Turecka. Při toulkách klikatými uličkami narazíte nejen na nespočet vykopávek, ale i staré domky s obchody, kavárničkami a stánky trhovců se zbožím všeho druhu. Nenechte se ale zlákat rádoby značkovým zbožím za proklatě nízké ceny, ve kterém odjíždí zpátky domů většina zdejších turistů, místo toho se porozhlédněte po typických tureckých cukrovinkách, které jsou chutí i vzhledem tím opravdovým luxusem.

Mezi památkami, které si stojí za to odškrtnout, patří rozlehlý amfiteátr. Tato stavba byla největší svého druhu v Pamfýlii, antickém regionu, který ležel mezi dnešní Antalyí a Alanyí a jehož hlavním městem bylo právě Side.

Foto: Profimedia.cz

Sloupy Apollónova chrámu

Na špičce poloostrova se pak nacházejí sloupy Apollónova chrámu a zbytky Afroditina chrámu, stejně jako i zříceniny antických lázní a křesťanské baziliky z byzantského období.

V blízkosti těchto staveb se nacházel antický přístav. Dnes místo slouží jako přístaviště jachet a plachetnic a rozhodně stojí za procházku, třeba s kopečkem zmrzliny v ruce.

Na obzoru želva

Pak už ale zpátky na pláž, kde vás kromě dobře vychlazeného drinku nemůže nic překvapit. Nebo snad ano? Ačkoliv se do Turecka sjíždějí zejména turisté z východní Evropy, narazit zde můžete i na značně roztomilejší bytosti. Mořské želvy. Během léta samice karety obecné kladou vajíčka do písku, mláďata se pak vylíhnou za 45 až 65 dní. A vidět malé tvory je zážitek na celý život.

Za želvami se také můžete vypravit, většina hotelů nabízí vlastní zájezdy, které jsou často spojené také s potápěním.

Vůně orientu

Kromě fauny stojí za to prozkoumat i tureckou flóru. Vydat se můžete na celodenní výlet do jihozápadní turecké provincie Isparty, která nabízí působivý pohled na hory. Tato oblast je navíc největším světovým producentem damašské růže a drahých olejů, které se z ní vyrábějí. Extrakty z růžových květů ostatně využívají i přední vyhlášené francouzské značky. Vy si zde přitom můžete pořídit místní kosmetické produkty s ikonickou vůní růže doslova za pakatel.

Foto: Profimedia.cz

Extrakty z květů růže zpracovávají do kosmetiky i luxusní francouzské značky.

Pokud dáváte přednost levanduli před růží, pak se vypravte do starobylého města Sagalassos, které je přímo protkané vykopávkami. V nedalekém okolí se navíc nachází Lavanta Duragi a Lavanta Kokulu Köy, rozsáhlá levandulová pole, kde můžete navštívit i obchod s místními produkty. Připravte si nabité foťáky, úchvatné scenérie s horami v pozadí stojí za to!

Pozor, barví!

Mezi další plody Turecka jednoznačně patří granátové jablko, které zde zpracovávají snad do všech možných forem. Pokud si chcete vychutnat jeho intenzivní sladkou chuť s trpkým nádechem, vypravte se do Turecka od září do listopadu, kdy probíhají sklizně.

Blahodárnou potravinu tu najdete v tomto období doslova na každém kroku, jedná se totiž nejen o skvělé osvěžení, ale také vitaminovou bombu, kterou zde používají na nespočet různých neduhů. Semínka karmínové barvy se navíc využívají i v textilním průmyslu k barvení. Dejte si proto pozor, aby vám šťáva neulpěla na oblečení, těžko se z něj dostává.

Foto: Profimedia.cz

Zpracovávání granátového jablka

Za pozornost stojí i další turecké speciality. Hned po ránu můžete ve většině místních hotelů a restaurací vyzkoušet cilbir neboli turecká vejce. Jedná se o sázená vejce s bílým jogurtem, často doplněná o paprikové koření nebo bylinky. Spolu se sladkým tureckým čajem nebo kávou se jedná o kombo, které vás pořádně nakopne.

Foto: Novinky

Turecká vejce v tradiční variantě

K obědu vyzkoušejte proslulé meze, které připomínají španělské tapas. Jedná se o malé studené či teplé zeleninové, ale i masové nebo rybí pokrmy na talířkách nebo v miskách. Existují jich stovky druhů a je zážitek je ochutnávat.

Mezi nejoblíbenější koření patří sumach, tmavě červený prášek z plodů škumpy koželužské s jemně nakyslou chutí. Hodí se na přípravu různých druhů mas, ale mým tajným tipem je přidat ho do klasického zeleninového salátu s olivovým olejem. Skvěle totiž napodobuje chuť octu, a navíc salátu přidá další barvu.

K večeři se báječně hodí kebab. Ale pozor, neohrnujte nos. Pravý turecký kebab je pojmenování pro pečené, rožněné či grilované maso. Původně se navíc jednalo čistě o jehněčí. Pokud tedy toužíte po kebabu, na který jste zvyklí, upřesněte objednávku konkrétnějšími výrazy a sice döner kebab, dürüm kebab či šiš kebab.

Foto: Novinky

Meze jsou klasickým tureckým předkrmem, který potěší zejména ty, kteří patří ve výběru jídla mezi nerozhodné.

Dokonalý relax

Svůj výlet zakončete návštěvou místních lázní hammam. Jedná se o omývání těla teplou vodou na vyhřívaném mramorovém lůžku. K dokonalé očistě je používáno speciální mýdlo, poté následuje masáž spojená s peelingem pomocí speciální orientální rukavice kessa, typická pěnová terapie, uvolňující masáž a aplikace vzácných olejů. V pojetí orientální filozofie při něm ze sebe doslova „smyjete všechnu špínu světa“, a to je přesně ten pocit, se kterým chci odjíždět z každé dovolené.

Kebab, káva, zašlá sláva? Podceňovaný Istanbul se stává hitem

Cestování

Milujete psy? Do Turecka už možná nevyrazíte

Cestování
Související témata:
Side

Výběr článků

Načítám