Hlavní obsah

Kolik stojí pronájem lehátka a slunečníku v Chorvatsku

Chorvatsko

Kdo si s sebou nepřibalil na dovolenou u Jaderského moře lehátko či slunečník, může si ho na řadě chorvatských pláží pohodlně zapůjčit. Musí se však připravit na poplatky. Jejich výše může být velmi rozdílná; někde chtějí jen pár eur, jinde si říkají o částky, za které byste si třeba v restauraci dali oběd i s dezertem. Na jaké konkrétní ceny narazil štáb Novinek v Dalmácii?

Pronájem lehátka a slunečníku v Chorvatsku? Ceny se výrazně liší pláž od plážeVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Ceny za celodenní půjčení plážového vybavení se liší nejen podle destinace, ale i pláž od pláže. S nástupem hlavní sezony od července jsou navíc někteří provozovatelé zvyklí zdražovat. My jsme se jaderským pobřežím projeli už ke konci června, tedy ještě v předsezoně.

Na nejnižší poplatek za zapůjčení lehátka jsme narazili na okraji Šibeniku. Na srovnané hromadě bílých plastových lehátek tu ležela tabulka s informací, že jeden kus stojí na den 5 eur (cca 125 Kč).

Řada lidí nabídky využila, ale mnoho kusů stále zůstávalo na svém místě. Za pět eur lze jinak v Šibeniku dostat třeba půllitr čepovaného piva v bistru, dva kopečky zmrzliny nebo tři šálky espressa.

Chorvatsko autem 2024: Známky nakupte předem online a dvakrát pozor na rychlost

Cestování

Koho nebaví jen tak si plavat nebo se válet na břehu, může se zde vyřádit na nafukovacím aquaparku (sport parku), postaveném přímo na mořské hladině. Zaujme hlavně děti, rodiče platí, a to 10 eur za hodinu (cca 250 Kč).

Cenu akceptujeme, říká Čech

„Chtějí asi od 8 do 12 eur (cca 200–300 Kč) za lehátko,“ říká nám pan Martin, na jakou cenu narazil on. Do města Makarska přijel se ženou na dovolenou z Liberce. „Buď to akceptujete, nebo si přivezete nějaké lehátko z domu, taky jsme to tak dělávali. Ale už jsme na to starý a radši si to zaplatíme. Kdyby ne, to jsme tu nemuseli jezdit,“ směje se.

My jsme v Makarské na jedné z prvních pláží na pětikilometrovém pobřeží s přímořskou kolonádou narazili na nabídku většího, pevnějšího lehátka za 14 eur (cca 350 Kč), v případě menšího chtěli 10 eur (cca 250 Kč). Když si k tomu ještě přihodíte stínění, vyjde vás zdejší denní taxa až na 22 eur (cca 550 Kč).

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Srovnaná lehátka čekají na pláži na vypůjčení (Makarska)

O kus dál na pláži Meteor už ale rozlišují, zda jste ubytovaní v přilehlém hotelu, a máte tedy nárok na nižší cenu, či nikoli. Rozdíl činí 4 eura (cca 100 Kč).

Štěrková pláž je vybavena také venkovními masážními „salony“, i zde si můžete užít aquapark na hladině, ještě větší a propracovanější, něž jsme viděli v Šibeniku. A tomu odpovídají i vyšší ceny – za hodinu tu chtějí 13 eur (cca 325 Kč).

Na výhodnější nabídku za zapůjčení vybavení jsme narazili na trase mezi Rijekou a Zadarem. Pláž Prva Draga je malá a leží dál od známých letovisek. „19 eur (cca 475 Kč),“ odpovídá nám na náš dotaz obsluha zdejšího stánku s občerstvením, která má půjčování pod palcem. Uvedená cena však zahrnuje hned dvě lehátka a slunečník k tomu.

Na podobnou částku narazila i paní Markéta, která se s rodinou ubytovala na ostrově Vir. „20 eur (cca 500 Kč) za dvě lehátka, to nám přišlo docela dost,“ říká nám. „Ale zase na druhu stranu je pravda, že když je tam člověk celý den, tak to možná odpovídá,“ uvažuje nahlas. S tamní pláží je jinak spokojená, voda se jí zdá čistá a podmínky pro malé děti, které má s sebou, dobré.

Oběd, nebo lehátko?

Nejvyšší poplatky jsme objevili na pláži Banje v Dubrovníku, jenž je velmi oblíbenou destinací a už v červnu, před hlavní sezonou, byl plný turistů. Za lehátko si tu účtují vysokých 25 eur (cca 625 Kč) na den, za slunečník 8 eur (cca 200 Kč) a půjčit si tu můžete i ručník (5 eur, cca 125 Kč).

„No, to je dost,“ komentuje stručně paní Věra z Ostravska, která zrovna dorazila na pláž s manželem. Podobných nabídek zatím nevyužili a ani dnes se nechystali. A nebyli jediní. Zhruba polovina lehátek tu byla před polednem stále prázdná.

Pro srovnání, na 25 eur by vás v centru tohoto města vyšla v restauraci třeba porce černého rizota s kousky sépie a jako dezert kopeček zmrzliny (22 + 2,50 eura) či v podniku mimo exponované ulice filet čerstvé ryby s přílohou a půllitr čepovaného piva Ožujsko (19,50 + 5,50 eura).

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Cenová nabídka na pláži v Dubrovníku

Komu se nechce z peněženky vytahovat každodenně eura za lehátka, v přilehlých obchůdcích se dají zakoupit skládací lehátka/matrace s sebou, k dispozici byly třeba na pobřeží Rijeky či Makarské. V obou případech chtěli za tento produkt stejně - 20 eur (cca 500 Kč), za menší pak 15 eur (cca 375 Kč). V Česku se dají pořídit už od 200 Kč.

Peníze si na některých plážích musíte připravit, i když se na nich chcete osprchovat. Sprchy zdarma však stále převažují, za placené chtějí Chorvaté většinou jen drobné částky, například 0,5 eura (cca 13 Kč).

Anketa

Berete si s sebou na dovolenou k moři vlastní lehátko a slunečník?
Ano
21,3 %
Ne, vybavení si půjčím či koupím na místě
24,5 %
Toto vybavení nepotřebuji, stačí mi ručník
54,2 %
Celkem hlasovalo 5313 čtenářů.

Letošní ceny v chorvatských restauracích? Čím víc na jih, tím dráž

Cestování

Šumava, nebo Chorvatsko? Ceny vyjdou skoro nastejno, říká český turista v Zadaru

Cestování

Výběr článků

Načítám