Hlavní obsah

Kolaps na pražském letišti. Výdej kufrů trvá hodiny, letadla odlétají bez zavazadel

Začátek letních prázdnin se na pražském letišti nese ve znamení chaosu. Cestující, kteří se vracejí do Česka, čekali v uplynulých dnech dlouhé hodiny na výdej zavazadel. Směrem do dovolenkových destinací se pak kufry v některých případech do letadel údajně vůbec nedostaly. Handlingové společnosti totiž bojují s nedostatkem personálu.

Na pražském letišti se hromadí zavazadlaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Článek

Zpráv o chaotickém startu prázdnin na pražském letišti na sociálních sítích přibývá. Cestující upozorňují na naprostý kolaps při výdeji zavazadel, kde se čeká i několik hodin.

„Dnes v noci se zcela zhroutily přílety - na zavazadlo bylo nutné čekat 3 až 4 hodiny, zjevně kvůli nedostatku personálu… Lidé byli doslova uvězněni u pásů bez jakýchkoliv informací, bez vysvětlení nebo snahy letiště pomoci,“ uvádí se v příspěvku, který zveřejnil na Facebooku v úterý dopoledne profil Liboc.info.

Novinkám dlouhé čekání potvrdila také Zuzana Rybářová, která se vracela z dovolené v Řecku. S rodinou čekala na výdej zavazadel asi 3,5 hodiny. „Bylo to fakt tristní. Všude malé děti, někdo pak někde ulovil vodu. Lidi volali na správu letiště, nikdo ničím nereagoval. Rozjelo se to až s novou ranní směnou,“ uvedla Rybářová pro Novinky.

Foto: Zuzana Rybářová

Na výdej zavazadel se na pražském letišti čeká i několik hodin.

Není zdaleka jediná, komu situace na pražském letišti zkomplikovala návrat do Česka. O problémech informovali na sociálních sítích i zástupci letiště nebo aerolinek Smartwings. Právě klienti dopravce se s dlouhou čekací dobou potýkali už v neděli večer.

Problém s odlety

Problém ovšem nemá být jen při vykládání letadel, ale i nakládání. Na sociální síti X na to upozornila uživatelka s přezdívkou Mysulemys. „Letiště Praha kašle na lidi a posílá letadla bez kufru. Přes pět letadel takhle odletělo. Takže letiště se stává černou dírou pro kufry,“ uvedla.

Záběry kufrů stojících na letištní ploše se podařilo natočit i redaktorovi Novinek. Zavazadla jsou podle záběrů naložena v přepravních vozících, které stojí nahromaděné v jedné části letiště.

Letiště Praha a handlingová společnost CSAH se za vzniklé problémy omluvily. Uvedly, že situaci řeší a zavazadla odesílají do destinací nejbližším možným letem.

„Prioritou je nyní nakládka zavazadel na odletech. Tím se může zpozdit vykládka zavazadel cestujících, kteří přiletí zpět do Prahy. Pokud tedy cestující nechtějí čekat na svá zavazadla, doporučujeme jim, aby vyplnili formulář na reklamační přepážce, případně na webu letecké společnosti, na který je odkáže QR kód v celním prostoru a zavazadlo jim handlingová společnost doveze domů zdarma,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Kufrů mají na pražském letišti aktuálně značný přebytek.

Doplnila, že důvodem této situace je kombinace externích vlivů, jako jsou přetíženost letového provozu, velká zpoždění a také nárazový nedostatek lidí v handligové společnosti v provozních špičkách. To je způsobené tím, že reálný provoz je vyšší, než jaká byla predikce.

„Handling se nadále snaží zajistit další personál, ať už napřímo nebo prostřednictvím personálních agentur. V třídírně a na reklamacích nyní pomáhají letištní administrativní pracovníci,“ okomentovala Divíšková.

Plavky s sebou

Problémy podle všeho zasahují nejvíce charterové lety a jejich handling. Pokud tak máte odlet na dovolenou u moře v následujících hodinách a dnech, dá se doporučit jediné. Do příručního zavazadla si přibalte plavky a vše, bez čeho se nejste schopni prvních 24 až 48 hodin pobytu obejít. Cokoliv necháte v kufru, dost možná dorazí později.

A zkontrolujte si své cestovní pojištění. Některé produkty vám nabízejí bohaté kompenzace v případě, že se vaše zavazadlo někam na desítky hodin zatoulá. I když bude zrovna na vozíku na pražském letišti.

Letadla nad Evropou nabírají zpoždění. V Praze navíc řeší výpadky systému pasové kontroly

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám