Hlavní obsah

Klid a příroda. Stará řeka na Lužnici je vodácký ráj, na její splutí jsou ideální podmínky

Majdaléna

Zatímco Vltavu od Vyššího Brodu k Českým Budějovicím sjíždějí v hlavní sezoně tisíce vodáků, ti, kteří vyrážejí za přírodou a klidem, volí Lužnici. Zkušení si potom nenechají ujít úsek Staré řeky před rybníkem Rožmberk. Řeka tam podle nich připomíná džungli a je plná nástrah i překvapení. Právě v těchto dnech jsou na Staré ideální podmínky.

Foto: Karel Škrabal

Vodáci splouvají v těchto dnech Starou řeku.

Článek

Vody je dostatek, jindy úsek plný kmenů je prořezaný, počasí jízdě ve stínu starých mohutných stromů lužních lesů přeje. Právě kvůli nedostatku vody v řece je tento úsek často nesjízdný. O stavu a možnosti Starou řeku sjet vás vždy informují i v půjčovně lodí v kempu na Majdaleně.

„Jela jsem Starou řeku kdysi, bylo to samé přelézání kmenů, teď jsme lodě přetahovali tak dvakrát třikrát,“ řekla vodačka Hana Slezáková. „Je to skvělý zážitek,“ dodala. „Kdy jindy si to sjet než teď, říkal nám pán z půjčovny lodí na Majdaleně a měl pravdu,“ podotkla Slezáková.

Zážitek jim minulý týden trochu pokazila kalná voda na konci úseku, nejspíše přitekla jedním z přítoků z nedalekých rybníků. Když však přijel ve čtvrtek zpravodaj Novinek na místo, řeka byla čistá. „Bylo to nepříjemné hlavně proto, že jsme nevěděli, o co jde, ale asi to bylo jen nějaké rozčeřené bahno. Pokud to tam už není a byla to jen výjimka, je to jenom dobře. Je to nádherná řeka,“ dodala Slezáková.

Rafťák Zdenda se plaví na gumovém člunu do Černého moře. Za sebou má už 1200 kilometrů

Cestování

Zkušenější vodáci

Provozovatelé kempů a půjčoven hodnotí sezonu z hlediska zájmu zatím jako průměrnou. Novinky se v týdnu vydaly do vodáckého tábořiště v Majdaleně a na první pohled bylo patrné, že vodáci, kteří tam stanovali, patří mezi ty zkušenější. Přijíždějí z celé republiky, ale nebylo jich tolik.

Foto: Karel Škrabal

Vodáci si užívají Starou řeku Lužnice.

„Vyplouvali jsme ze Suchdola a tady o kousek dál je rozvodí. Můžete si vybrat mezi Starou řekou a Novou řekou. Ta stará, to je vyloženě džungle, je to super, romantika, mazec, chce to už trochu umět s lodičkou,“ vyprávěl vodák Jaroslav Typl, který přijel až z Čáslavi. Nová řeka je podle něj trochu nuda.

S Lužnicí má své bohaté zkušenosti a Starou řeku jel minimálně čtyřikrát. „Zažil jsem tam fakt hodně vody, což je opravdu náročné, ale taky jí bylo málo a to je pak taková procházka,“ vyprávěl Typl, který vyrazil na řeku s kamarádem.

Na Starou řeku může každý vyrazit z Rozvodí, cesta trvá asi čtyři hodiny a úsek měří jedenáct kilometrů. Výstupní místo je u Rožmberku. Pokud vyrazíte z Majdalény, cesta se protáhne asi na šest hodin. Na rozdíl od Vltavy nelemují vodáckou cestu Starou řekou kempy a kiosky. Proto zkušení vodáci doporučují nakoupit v Majdaléně a vzít si svačinu a pití s sebou na loď.

Vodácké tipy na sjíždění Lužnice

Tipy na výlety

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

Výběr článků

Načítám