Hlavní obsah

KLDR se po pěti letech otevře zahraničním návštěvníkům. Ale jen těm spřáteleným

Severní Korea se koncem letošního roku opětovně otevře turistům. Stane se tak po dlouhých pěti letech, kdy se již dost izolovaná země ještě více uzavřela před světem kvůli pandemii covidu. O plánovaném zahájení cestovního ruchu informovaly dvě čínské společnosti, které do KLDR návštěvníky vozí.

Foto: Profimedia.cz

KLDR se opětovně otevře turistům (ilustrační foto).

Článek

Pekingská agentura Koryo Tours a KTG Tours ze Šen-jangu nezávisle na sobě informovaly o tom, že návštěvníci budou moci zavítat do města Samjiyon, kde se narodil bývalý severokorejský vůdce Kim Čong-il. „Obdrželi jsme potvrzení od našeho místního partnera, že cestovní ruch v Samjiyonu a pravděpodobně i ve zbytku země bude pokračovat v prosinci 2024,“ cituje první z agentur server CNN. Přesná data budou ještě oznámena.

Severokorejská státní média se ke znovuotevření země ještě nevyjádřila. Kim Čong-un ale dříve naznačil, že přednost dostanou návštěvníci ze spřátelených zemí, což jsou Rusko a Čína.

Otevřít místním oči

Simon Cockerell z Koryo Tours uvedl, že přístup do města Samjiyon bude pravděpodobně umožněn pouze pozemní cestou, kterou v minulosti nevyužil žádný západní turista. „V KLDR zažili takový lockdown, jaký neměla většina lidí ve světě. V posledním roce se pomalu otevřeli obchodu a navrátivším se diplomatům a jedné skupince ruských turistů. To se ale váže k severokorejské podpoře ruských válečných snah,“ řekl Cockerell.

Začátkem letošního roku odcestovalo do Severní Koreje sto ruských turistů, a to prostřednictvím místních aerolinek Air Koryo, které vypravily letadlo z Vladivostoku. Jinak byl ovšem cestovní ruch v KLDR až na podobné výjimky u ledu dlouhých pět let.

Podle Cockerella může cestovní ruch do Severní Koreje přinést jen samá pozitiva. Návštěvníci mohou podle něj pomoci otevřít oči a mysli místních a ukázat jim, že věci nejsou takové, jak jim je předkládáno. „Lékem na izolaci není ještě větší izolace,“ dodal pro Independent.

Turisté se poprali kvůli výhledu. Chtěli si zajistit nejlepší místo na fotku

Cestování

Výběr článků

Načítám