Hlavní obsah

Kam za krásami tajemné Albánie

Albánie je popisována jako nejstřeženější tajemství důvtipných cestovatelů. Země, ležící na pobřeží Jaderského a Jónského moře mezi Řeckem a Černou Horou, disponuje půvabnou plážovou riviérou, impozantními horami, skvělými plody moře a bohatou kulturou. To vše navíc za ceny, které potěší i českou peněženku. Kam vyrazit za nejkrásnějšími plážemi, nejzajímavějšími treky a dalšími lákadly?

Foto: Profimedia.cz

Albánie láká krásnou krajinou, historií i plážemi. Na snímku zátoka u Dhërmi.

Článek

1. Nejmalebnější pobřežní letovisko

Vesnice Dhërmi je perlou Albánské riviéry. Můžete tam obdivovat jak tradiční albánskou architekturu, tak viditelné řecké dědictví. Vesnice začíná na skalnatém svahu, klesá ale až k Jónskému moři. Pokochejte se pohledem na půvabné rezidence, kostely i kláštery.

Foto: Profimedia.cz

Dhërmi láká na půvabné historické kulisy i pláže.

Projděte se několika přístavy, objevte historickou část, lenošte na slunci na plážích Dhërmi a Drymades, jež je nejen díky kamennému oblouku považována za jednu z nejkrásnějších v zemi, zaplavejte si v křišťálově čistém moři a objevte Pirátskou jeskyni. V létě se v Dhërmi konají i dva hudební festivaly, láká proto i mladší generaci. To své si tam najde snad každý.

2. Nejvíce pulzující město Albánské riviéry

Saranda asi nebude ideální volbou pro milovníky klidu a ticha, je však dobrým výchozím bodem pro všechny, kteří preferují pulzující atmosféru a široké možnosti zábavy a nákupů. Je častým výchozím bodem pro objevování těch nejlepších pláží riviéry pro všechny, kteří dorazí vlastním dopravním prostředkem. Nabízí také jedny z nejlepších restaurací v zemi a bohatý noční život.

Foto: Profimedia.cz

Rušnější Saranda skýtá četné možnosti zábavy, láká i na skvělou gastronomii.

Dvě sestry: Jedna krásná, druhá divoká. Lanzarote a Fuerteventura

Cestování

Milovníci historie mohou navštívit ruiny synagogy z 5. století, etnologické muzeum, uměleckou galerii, archeologické muzeum či vyrazit autem nebo pěšky do kopců na výlet na hrad Lekursi z 16. století, kde se dnes nachází restaurace s půvabnými výhledy do okolí, jež je nejoblíbenější při západu slunce.

3. Poklidné přímořské útočiště

Pokud na dovolené toužíte hlavně po plážích, kde se nebudete mačkat v davech a poklidné atmosféře, zabydlete se u trojúhelníkového hradu Porto Palermo ve stejnojmenné zátoce. Hrad byl vybudován v 19. století a jeho vzhled je ovlivněn jak benátskými, tak otomanskými vlivy.

Foto: Profimedia.cz

Trojúhelníkový hrad Porto Palermo má unikátní tvar.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží u Porto Palermo je prostě nádherné.

V jeho okolí se nachází půvabné poklidné pláže, protože oblast není v podstatě vůbec zastavěná. Najdete tam jen několik ubytovacích možností, místo je oblíbené i pro kempování. Při projížďce kajakem nebo lodí si můžete prohlédnout i starý ponorkový bunkr v okolí.

4. Půvabné pohoří

Albánské Alpy jsou nejvyšší částí Dinárských hor. Každoročně jsou cílem mnoha milovníků horského trekingu a navzdory tomu, že tamější služby často ještě nejsou na úrovni zbytku Evropy, krása přírody je zcela nepopiratelná.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice Theth ve stejnojmenném národním parku v horách

Na návštěvníky čekají v pohoří Prokletije pastviny s tyrkysovými jezírky obehnané strmými vrcholky. A ačkoli tam začíná mířit více turistů, stále to ještě není nic v porovnání s populárními oblastmi v jiných turisticky rozvinutějších evropských zemích. Pokud navíc nejste z těch, kteří vyráží na cesty jen na týden, můžete využít blízkosti Černé Hory či Kosova a svou výpravu si ještě o trochu prodloužit.

5. Známé jezero jinak

Je velmi pravděpodobné, že jezero Ochrid znáte, ale máte ho spojené spíše se Severní Makedonií, kde leží většina jeho plochy. Realitou však je, že ačkoli má Albánie jen menší část pobřeží, dává smysl vyrazit právě tam. Zdejší pláže jsou totiž obvykle volnější než ty u severovýchodního souseda, ale také je tam stále ještě levněji než na druhé straně hranice.

Foto: Profimedia.cz

Ochridské jezero mimo jiné skýtá nevšední výhledy.

Dobrá káva a chutné rychlé občerstvení tam dokážou člověka zdržet i na několik dnů. A pokud máte rádi klid, nemusíte zakotvit v rušnějším Pogradci, ale můžete si najít nějaké tišší útočiště na západním břehu jezera.

6. Dobrodružství na unikátní divoké řece

Asi třicet kilometrů od Řecka, kde řeka Vjosa pramení, leží městečko Përmet, jež je ideálním výchozím bodem pro dobrodružství na divoké vodě, horská kola, kempování či pěší turistiku. Kdysi pulzující obchodní centrum osmanské éry dnes vyniká jako jedna z nejzelenějších částí země s nejčistším životním prostředím.

Foto: Profimedia.cz

Národní park divoké řeky Vjosa nabízí aktivní dobrodružství i poklidnou krásu.

V roce 2020 byla albánská část řeky vyhlášena přírodní rezervací, v roce 2023 pak národním parkem, prvním evropským na divoké řece. Je ideálním vodním stanovištěm pro více než 1000 živočišných druhů včetně ohroženého supa mrchožravého a rysa balkánského. Pár desítek kilometrů od města navíc leží oblíbené termální lázně Bënjë.

7. Nejtradičnější město

Gjirokastër leží na jihu Albánie asi 20 kilometrů od řecké hranice. Jeho stará část je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO jako skvěle dochovaný příklad osmanského města.

Foto: Profimedia.cz

Staré město je jedinečné.

Můžete se toulat starým centrem, navštívit zdejší bazar či hrad. V některých z tradičních domů místní nabízí prohlídky spojené s popisem albánských rodinných a manželských tradic. Určitě ochutnejte pasha qofte, polévku typickou v tamější oblasti.

Dovolená v Bulharsku už není jen milé retro. Země nadchne mořem i památkami

Cestování

Výběr článků

Načítám