Hlavní obsah

Jizerské hory střeží policisté i dobrovolníci. Na motorkáře jsou však krátcí

Turisticky oblíbené oblasti v okolí Souše, Protržené přehrady či Návarova, ale i Jizerku a další části Jizerských hor kontrolují od začátku prázdnin policisté. Suplují tak profesionální strážce přírody, které nemají v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory žádné.

Foto: Policie ČR

Při poslední kontrole zajeli policisté i na Jizerku.

Článek

„Jsme moc rádi, že policisté dělají kontroly v Jizerských horách, ale je nám jasné, že je to hlavně o personálních možnostech. Rozhodně jsou účinnější než naše stráž. Navíc žádného profesionálního strážce ani nemáme, a to jsme rozlohou srovnatelní třeba s Krkonošemi,“ konstatoval vedoucí CHKO Jizerské hory Jiří Hušek.

V Jizerkách vyráží do terénu devatenáct dobrovolných strážců a jen zhruba pět z nich může porušení zákazů či omezení pokutovat.

„Ovšem ne vždy je snadné nápravu vymoci. Přece jen policista v uniformě má větší respekt u přestupce, může po něm žádat i občanský průkaz a je účinnější,“ míní Hušek.

Hřbitov na severu Čech je jako sochařská galerie. Před zkázou ho zachraňují nadšenci

Cestování

Aktuálně se policejní kontroly zaměřují zejména na sběrače borůvek a vjíždění auty do chráněných oblastí a rezervací. Naposledy vyrazili před prodlouženým víkendem.

Foto: Policie ČR

Kontroly v Jizerských horách

„Se čtyřkolkami mohli kolegové zajet i na odlehlejší místa. Tentokrát žádné protiprávní jednání nezaznamenali, ale v kontrolách budeme i nadále pokračovat. Nárazově a v různých oblastech, o víkendech i ve všední dny,“ uvedla k poslední kontrole Dagmar Sochorová, mluvčí Policie ČR Libereckého kraje.

Jizerky čelí davům turistů, sběrači už se tolik neobjevují

Podle šéfa chráněné oblasti v poslední době Jizerské hory už tolik netíží nájezdy sběračů borůvek, kteří drancovali rozlehlé oblasti hor.

„Organizovaně přijížděly mikrobusy Poláků anebo ve velkém chodili sociálně slabší lidé na Frýdlantsku. Dělali devastační nájezdy a pak si prodejem u silnic přivydělávali. To teď polevilo, možná i proto, že je menší úroda,“ popisuje Hušek.

Mnohem větší škody mají na svědomí motorkáři, s nimiž se v Jizerkách neúspěšně potýkají posledních patnáct let. „Nemáme bohužel velký spěch při jejich odchytu. Nemají jízdní řád, naše strážce ignorují úplně a i při akcích společně s policií jsme nebyli zatím příliš úspěšní. Občas se je zastavit podaří, ale nic zásadního,“ líčí šéf chráněné oblasti.

Jizerské hory se nyní, v plné turistické sezoně, potýkají s davy turistů. Znatelný je i rozmach elektrokol.

„Lidé jsou kvůli nim hodně mobilní. A tak třeba na Knajpě bývalo do deseti dopoledne ticho a klid, protože nějaký čas trvalo, že tam turisté došli a cyklisté dojeli. Na elektrokolech tam jsou už v sedm ráno a jezdí tam ještě v půl desáté večer, a tak příroda nemá klid,“ říká Hušek.

Vesměs se ale podle dosavadních zkušeností ochránců lidé v Jizerkách chovají slušně, i když i tady se najdou výjimky. Návštěvníci jsou ukáznění a neobjevuje se ani moc nelegálních ohnišť. Ochranáři jejich výskyt při pochůzkách kontrolují pravidelně, přece jen mají ještě v živé paměti požár v jizerskohorských bučinách v roce 2018, kde shořelo 5–6 hektarů vzácného lesa, který je od roku 2021 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Návštěvnost Beskyd je obrovská, zvěř už si nemá kde odpočinout

Cestování

Výběr článků

Načítám