Hlavní obsah

Jiný svět než profláknutý Cancún. Letovisko Puerto Vallarta bude Čechům na dosah

Mexiko není jen Yucatán. Tato věta by měla být vytesána do kamene pro všechny, kteří po návratu z Cancúnu či Playa del Carmen pronesou, že je Mexiko už příliš turistické. Přitom obvykle stačí jen opustit poloostrov Yucatán, tolik oblíbený u Američanů. Puerto Vallarta, ležící na březích Tichého oceánu, sice letoviskem je, ale především pro samotné Mexičany. A to je obrovský rozdíl.

Foto: Profimedia.cz

Puerto Vallarta

Článek

Puerto Vallarta je klasické uvolněné plážové město, které je vyhledávanou dovolenkovou destinací movitějších Mexičanů už dlouhé desítky let. Ano, v posledních dekádách se město notně změnilo. Vyrostly v něm ubytovací zařízení známých hotelových řetězců, ale na rozdíl od již zmíněného Cancúnu se můžete stále ještě ubytovat i velmi lokálně a bydlet takříkajíc u místních.

Foto: Profimedia.cz

Město Puerto Vallarta

Není to žádná ospalá díra, to ani omylem. V Puerto Vallartě žije přes čtvrt milionu obyvatel, z nichž jen část živí turistický ruch. Přímořské město je možná obklopeno vysokými kopci a tropickým porostem, ale nachází se ve státě Jalisco. Ti z vás, „kteří se trochu vyznají ve svém alkoholu“, jistě zpozorněli.

Čert vem, že historické městečko Tequila, které je centrem oblasti výroby agávového destilátu, je od Puerto Vallarty vzdáleno asi 240 kilometrů. Tequila se totiž vyrábí i v bezprostředním okolí letoviska a ochutnávkové výlety jsou tak jednou z typických kratochvílí v této destinaci. Ale populárním nápojem se jen přibližujeme k tomu, proč se do tohoto místa rádi sjíždějí právě Mexičané. A to je autentická gastronomie.

Češka se za láskou odstěhovala do Mexika. Tam zažila ozbrojené přepadení i pobyt ve vězení

Slepá mapa

Domov pokrmu birria

Jalisco je domovem pokrmu dnes známém už po celém Mexiku a často i mimo něj. Birria je buď dušené maso s hutnou šťávou, či může být i ve formě polévky. Tradičně se na tento pokrm využívalo kozí maso, ale postupem času se staly oblíbené i varianty z hovězího či jehněčího. Dnes se pak často servíruje birria vytvořená z kombinací těchto druhů masa. To se nejdříve namarinuje ve směsi vinného octa, sušeného chilli, česneku, bylinek a koření, zatáhne se na pánvi či grilu, aby se poté dlouze vařilo v poctivém vývaru.

Foto: Profimedia.cz

Birria tacos jsou vyhlášenou specialitou státu Jalisco.

A co je tedy výsledkem? Někde se birria jí jako polévka, daleko častěji se však nechá onen vývar posléze zredukovat na hutnou masovou šťávu, maso se natrhá a se vším ostatním už pomůžou klasické kukuřičné placky. Tacos de birria jsou jednoduché, ale chutné. Placka se nejdříve namočí do tučné vrchní vrstvy vývaru a umístí se na pánev, gril či do trouby. Následně se do ní dá trocha typického sýra, masová směs, cibulka, koriandr a zakápne se limetovou šťávou. Variant je ale mnoho, restaurace od restaurace.

Jen tak pro představu, když v roce 2016 zemřel ve věku 74 let jistý Javier Torres Ruiz, známý všem jako El Chololo, div že Jalisco nevyhlásilo státní smutek. Duchovní otec pokrmu birria provozoval dvě vyhlášené restaurace v Guadalajaře a svůj život skutečně zasvětil přípravě tohoto pokrmu. Kondolence posílali běžní lidé i nejvýše postavení politici. Birria spojuje lidi, říkával prý El Chololo za svého života.

Autenticita: Město nebylo vytvořeno pro turisty

Ale Jalisco samozřejmě nedisponuje jen pokrmem birria. Každý druhý stánek servíruje celosvětově známé tacos al pastor a odjet zpět domů určitě nesmíte do chvíle, než ochutnáte vyhlášené chilaquiles. Tradiční snídaňový pokrm je hutný, plný chutí a není vysloveně nezdravý. Odležené tortilly se osmahnou a vyskládá se na ně, co hrdlo ráčí. Vajíčka, sýr nebo třeba fazole, trhané kuřecí či vepřové maso, cibule nebo avokádo. Právě v závislosti na tom, jaký se vybere topping, se může snadno stát z ranního pokrmu i večeře.

Foto: Profimedia.cz

Chilaquiles aneb dokonalá snídaně

„Puerto Vallarta nabízí autentický mexický zážitek, protože nebylo původně stvořené jako turistická destinace. To město do ní jednoduše dorostlo s tím, jak si lidé této destinace začali všímat a oblibovat si ji,“ říká publicista Gustavo Rivas-Solis, který tuto oblast pomáhá zastupovat.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Parroquia de Nuestra Señora de Guadalupe dominuje městu Puerto Vallarta.

A jedno je jisté. Pláže ve Vallartě jsou možná užší než v Cancúnu a okolní vody o něco méně tyrkysové než ty v Tulumu, ale vše stále dokonale funguje a celkově ten kompletní balíček působí daleko autentičtěji než poloostrov Yucatán.

Přidejte k tomu to, že cestovní kanceláře Fischer a Exim tours tam budou od října vypravovat přímé lety, nebo skutečnost, že je tato destinace vždy počátkem roku ideálním místem pro pozorování keporkaků i místní koloniální architektury, a možná bude mít nadcházející zimní exotická sezona trochu překvapivého černého koně.

KVÍZ: Co víte o zemi, kde teče tequila proudem?

Cestování

FOTO: Mexický Svátek mrtvých aneb Tisíc tváří smrti, jedna krásnější než druhá

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám