Hlavní obsah

Pořadatel EXPO 2025 vyzývá k nezřízeným jídelním orgiím

Nejfuturističtějším městem Japonska je Tokio, tím nejpůvabnějším zase Kjóto. V zemi vyhlášené cizokrajnými specialitami však existuje i metropole dedikovaná jídlu a každodenním malým radostem. Pokud se chcete co nejlépe najíst, užít si přátelskou atmosféru a relaxovat, vyrazte do Ósaky. O vášni k jídlu tam mají dokonce vlastní přísloví, které nabádá: „Jezte, jako by už na ničem nezáleželo.“

Foto: Profimedia.cz

Chobotnice smažená v těstíčku je jedním z mnoha gastronomických lákadel Ósaky, přezdívané kuchyně Japonska

Článek

Značná část gastronomických orgií se v Japonsku odehrává na ulici či v bistrech a stánky na tradičních trzích fungují často od brzkých ranních hodin do pozdních večerních.

O tom, že jídlo je v Ósace v podstatě náboženstvím, informoval server CNN. Ještě větší pozornosti se ósacké poživačnosti dostane v příštím roce od dubna do října, kdy se ve městě bude konat světová výstava EXPO 2025.

Podle místních musí každá správná cesta za ósackými specialitami začít ve čtvrti Dotonbori po obou stranách stejnojmenného kanálu mezi mosty Dōtonboribaši a Nipponbaši. Že jste na správném místě, poznáte podle obřího mechanického kraba a chobotnic umístěných nad restauracemi.

Čekací doba na mražené krokety je 43 let, přesto jsou ztrátové

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Obří krabi návštěvníky vybízejí k jídlu

Krabi a chobotnice na každém rohu

Chobotnice jsou zdejší nejvyhlášenější specialitou. Ochutnejte takojaki, kousky chobotnice osmažené v těstíčku, které můžete jako lahodnou svačinku do ruky pojídat po cestě. Ale kousejte pomalu, smažené chobotničky jsou uvnitř horké jako peklo.

Dalším oblíbeným pokrmem napříč zemí vycházejícího slunce jsou čerství krabi, které vám připraví na grilu klidně v pět ráno. Na vyjídání lahodného masa ze skořápek se tradičně používají hůlky, v turistických oblastech vám ale ochotně nabídnou i tradiční příbor.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Krabí klepítka na grilu? I tak může v Japonsku vypadat snídaně

O něco hlouběji do kapsy budete muset sáhnout pro snad nejoblíbenější pokrm oblasti, hovězí maso Kobe. Veškeré Kobe hovězí je wagyu, ale jako Kobe může být označeno jen hovězí z přesně dané oblasti právě nedaleko Ósaky, které je chováno za těch nejpřísnějších podmínek.

Silně mramorované maso se rozplývá na jazyku, a přestože kilo této pochoutky zasyrova stojí vysoké tisíce korun, díky nepřekonatelné chuti si své odběratele vždy najde.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Wagyu vyniká úžasnou chutí a výrazným mramorováním. Nejlepší je to z Kóbe

V Japonsku a Ósace obzvlášť na něj nemusíte do nejdražších steakových restaurací, luxus ve formě špízů s Kobe hovězím pořídíte i ve stánku. Kdo by chtěl vyrazit přímo do města Kóbe, má to z Ósaky půl hodiny šinkansenem (místní vysokorychlostní železnice).

Pro leckoho může být zarážející způsob chovu tamějšího skotu, kdy je jim dopřán nejen pobyt na čerstvém vzduchu a nejkvalitnější strava, ale také citové projevy ze strany majitelů. Ti si s kravami laskavě povídají, hladí je a masírují. Po letech takové péče je farmářům na jednu stranu samozřejmě líto, když jde skot na porážku, pocit z dobře odvedené práce a jistota, že svým zákazníkům dodávají to nejkvalitnější maso, je ale činí šťastnými.

Ósaka

Tipy na cestu do Japonska

Nejlevněji se letecky z Prahy do Japonska dostanete s leteckou společností Air France, popřípadě kombinací společností Air France a KLM. Zpáteční letenku z Prahy do Ósaky pořídíte už od 19 270 korun. V letadlech strávíte v jednom směru zhruba 15 hodin celkem.

Pokud po Japonsku chcete hodně cestovat a budete se přesouvat skvěle fungující vlakovou dopravou, vyplatí se pořízení Japan Rail Passu (JRP). Pro turisty je v prodeji týdenní, čtrnáctidenní nebo 21denní varianta v přepočtu zhruba za 7 586 Kč, 12 153 Kč či 15 197 Kč. V ceně je neomezené množství cest téměř všemi vlaky včetně šinkansenů, pouze ty úplně nejrychlejší nejsou v ceně.

Nezapomeňte si svůj JRP před použitím aktivovat na některém z vlakových nádraží. Místenky do rychlovlaků je jistější si před cestou zdarma rezervovat kvůli značné vytíženosti některých spojů.

Vyjma jídla je v Ósace, stejně jako většině Japonska, další oblíbenou aktivitou baseball. Hrají jej všichni od dětského věku až po osmdesátníky, a kdo nehraje, alespoň jej rád sleduje.

Tamnímu týmu Hanshin Tigers se loni po 38 letech smůly podařilo vyhrát Japan Series, budete-li mít možnost, určitě se na něj při návštěvě města zajděte podívat.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V klasických onsenech je kvůli soukromí nahých návštěvníků focení zakázáno, v lepším ubytování může být zmenšená varianta součástí pokoje

Naprostým opakem rychlého a emotivního baseballu je pak třetí nejžádanější kratochvíle, návštěva tradičních japonských lázní onsen. Pro Japonce jde o důležitou součást kultury a onseny nejsou jen místem očisty, ale spíše rituální relaxace. Lázně napájené přírodními prameny bývají umístěny jak v nádherné přírodě, tak i uprostřed měst a často jsou součástí lepších hotelů.

Vyžadují zvláštní etiketu. Většinou se onsen dělí na sekci pro ženy a pro muže a člověk v něm musí být nahý. Před vstupem do nádrže s vodou se podle etikety umyje a musí být též zakryta veškerá tetování. To sahá hluboko do historie, kdy si je pořizovali pouze členové obávané japonské mafie.

Japonské onseny se v určitém směru podobají saunovacím rituálům seveřanů. Jste mezi naprostými cizinci a děláte něco pro své fyzické i psychické zdraví. Ósaka je totiž především o příjemné přátelské atmosféře, ať už při jídle, na baseballu, nebo ve vodě úplně nazí.

Co čeká za žlutými dveřmi s nápisem knihkupectví

Cestování

Největší podivnosti, které můžete ochutnat v Tokiu

Cestování

Výběr článků

Načítám