Článek
Koncentrace soli ve vodě jezera Retba je o něco vyšší než v Mrtvém moři. V něm dosahuje obvykle 30-35 procent, zatímco v jezeře Retba se šplhá až do výše 40 procent. Proto zdejší obyvatelé tráví přibližně 10 hodin denně těžbou této suroviny na loďkách i březích. Kůži si potírají máslem, aby ve vysoce slané vodě tolik netrpěla.
Jezero, ležící asi 30 kilometrů od Dakaru, je známé pro své růžové zabarvení. Za to mohou bakterie Duneliella salina, které nejsou pro lidský organismus nebezpečné. Proto je možné se v jezeře vykoupat. Vysoké množství soli navíc plavce příjemně nadnáší.
Bakterie Duneliella salina na chvíli zbarvily do ruda i hladinu Mrtvého moře. Obsahují velké množství betakarotenu a ve velmi slané vodě se jim daří. Nicméně ani jezero Retba nemá po celý rok stejný odstín. Zatímco někdy je mléčně-růžové, jindy se zbarví víc do oranžova nebo červena.