Hlavní obsah

Jeskyním v Česku letos přibylo návštěvníků. Léto jim ale nepřeje

Olomouc

Letošní léto zatím příliš nepřeje jeskyním v Česku. Horko, které by mohlo být pro návštěvu podzemních prostor ideální, vyhání lidi spíše k vodě. Roli hraje i to, že ubylo hromadných zájezdů, od cestování mnohé odrazuje drahota, a navíc se obecně v tuzemsku rozšiřuje nabídka možností, jak trávit volný čas.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Do jeskyní letos přicházejí zejména individuální turisté. Platí to i o těch v Javoříčku na Olomoucku.

Článek

Do čtrnácti veřejnosti přístupných jeskyní, o které se starají pracovníci Správy jeskyní ČR (SJ ČR), zavítalo v červenci 155 202 návštěvníků. Loni jich bylo ve stejném měsíci o 12 992 více. Celkově však od počátku roku přišlo do jeskyní 414 652 turistů, loni jich bylo do poloviny prázdnin o 4884 méně.

Jeskyňáři jsou proto s letošní sezonou zatím spokojeni, byť už nyní je zřejmé, že dosažení rekordu z roku 2007, kdy do jeskyní přišlo 849 734 návštěvníků, je hodně daleko. Loni do nich zavítalo za celý rok 714 424 turistů.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Sloupsko–šošůvské jeskyně v Moravském krasu jsou součástí největšího jeskynního komplexu v České republice.

Letos přály jeskyním jarní měsíce. V červenci prořídlo množství turistů ve všech z nich, s výjimkou jeskyní Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku, kam jich přišlo o 295 více než loni. „Vypadá to, že lidé v letošním horkém létě vyrazili spíše k vodě,“ řekl Novinkám mluvčí SJ ČR Pavel Gejdoš.

Nejnebezpečnější přírodní atrakce světa lákají turisty riziku navzdory

Cestování

V létě se podle něj nejvíce zvyšuje návštěvnost tuzemských zpřístupněných jeskyní, když začne pršet a lidé od vody hledají možnost jiné zábavy, kde nezmoknou.

„Lákáme je přitom, aby se přišli zchladit do jeskyní, protože v krasovém podzemí je celoroční konstantní teplota mezi 7 a 14 stupni Celsia, bez ohledu například na nesnesitelná vedra na povrchu,“ uvedl mluvčí.

Vypadá to, že lidé v letošním horkém létě vyrazili spíše k vodě.
mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš

Jeho slova potvrzují i zaměstnanci jeskyní a návštěvníci. „Člověk by řekl, že když je vedro, mohli by lidé přijet, aby se zchladili, ale láká je to zřejmě spíše k vodě,“ uvedla Martina Hrazdilová ze Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Návštěvníků letos jeskyním přibylo, v létě jich ale přichází méně než loni. Snímek je z Javoříčských jeskyní.

„Nemusí ani pršet. K tomu, aby se zvýšil počet návštěvníků, stačí, když je škaredě, obloha je zatažená,“ poznamenala vedoucí jeskyní Na Špičáku Andrea Švubová.

„Také bych řekla, že když je hodně teplo, lidé vyrážejí spíše na koupaliště, k vodním nádržím či do akvaparků,“ doplnila vedoucí jeskyně Balcarka v Moravském krasu Eva Hebelková.

„Něco na tom bude. V červenci jsem byla s dětmi v Mladečských jeskyních a záměrně jsme si vybrali den, kdy jsme věděli, že bude pod mrakem a u vody by to nebylo to pravé,“ svěřila se Novinkám Monika Zatloukalová z Olomouce.

Od výletu odrazuje i drahota

Pokles počtu turistů zaznamenali v prvním prázdninovém měsíci i v tradičně nejnavštěvovanějších tuzemských jeskyních – Punkevních v Moravském krasu, kde je největším lákadlem plavba na loďkách. Přišlo jich sem 36 450, o 784 méně než loni.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Zajímavými úvary se mohou pochlubit i jeskyně Na Pomezí na Jesenicku.

„Potrápilo nás počasí. Velká voda po silných bouřkách znemožnila po tři dny plavbu úplně, pak byla možná jen po zkrácené trase. Do normálu jsme se dostali až od 10. července,“ vysvětluje vedoucí jeskyní Hynek Pavelka.

I přes červencový výpadek přibylo letos do konce prvního prázdninového měsíce nejvíce turistů právě v Punkevních jeskyních. Proti stejnému období loni o 7190. Celkem jich přišlo 131 523.

Na hrad Sovinec na Bruntálsku se turisté konečně dostanou bezpečně

Cestování

I když se celkově počet turistů v prvních sedmi měsících roku v jeskyních proti loňsku zvýšil, v šesti si pohoršili. Nejvíce, o 2869, v Javoříčských jeskyních na Olomoucku, které se přitom pyšní nejkrásnější krápníkovou výzdobou v Česku.

Méně lidí než loni přišlo od počátku roku i do Chýnovské jeskyně (o 1092) v jižních Čechách, Kateřinské jeskyně (902) v Moravském krasu, jeskyně Na Turoldu (889) u Mikulova, Zbrašovských aragonitových jeskyní (552) a Koněpruských jeskyní (550) ve středních Čechách.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

V jeskyni Výpustek u Křtin v Moravském krasu se návštěvníci mohou setkat i s medvědem.

„Ještě zpočátku jara jsme na tom byli lépe než loni. Zlom nastal v květnu, největší propad pak byl v červnu. Výrazně ubylo hromadných zájezdů i školních výletů. Nejčastějšími návštěvníky jsou letos rodiče s dětmi,“ řekl Novinkám vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka.

„Počet zájezdů je letos minimální, převažují individuální návštěvníci,“ tvrdí i Pavelka.

„Myslím také, že hodně Čechů vyráží na dovolenou do zahraničí a není to kompenzováno těmi, kteří by odtamtud přijeli,“ podotkl Koudelka. U těch, kteří zůstávají na dovolenou v tuzemsku, hraje podle těch, kteří v jeskyních pracují, při úvahách, zda vyrazit na cestu k památkám, či do podzemních prostor, i drahota.

Foto: SJ ČR

Ve Zbrašovských aragonitových jeskyních v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku vystavují nyní svá díla skláři.

A to i přesto, že letos vstupné do jeskyní zůstalo stejné jako loni, s výjimkou Bozkovských dolomitových jeskyní v Podkrkonoší a Koněpruských jeskyní s novým návštěvnickým Domem přírody Českého krasu. „Zvedlo se tu pouze o symbolických 10 korun. Snažíme se, dokud je to provozně možné, držet výši vstupného na domácím turistům únosné míře,“ zdůraznil Gejdoš.

Výlet do jeskyní není jen o vstupném, ale i o dopravě či stravování. „Vše se zdražuje, u všeho se zvedly ceny,“ podotkla Kateřina Klajblová z Mladečských jeskyní. „Lidé za této situace více zvažují, kam jít,“ dodala Hebelková.

Atrakcí se nabízí hodně

Vedoucí Punkevních jeskyní upozornil ještě na jeden faktor, který jeskyním ubírá návštěvníky. „Atrakcí je hodně moc. To také hraje roli. Je množství hudebních festivalů, poutí, jsou hody. Je i mnoho vesnic, které se pokoušejí přijít s něčím atraktivním, zpřístupňují se i další historické objekty. V Česku je prostě zejména v létě velká konkurence nejrůznějších atraktivit,“ poukazuje Pavelka.

Za této situace se v jeskyních snaží přilákat návštěvníky i díky nejrůznějším akcím. Třeba prohlídku Zbrašovských aragonitových jeskyní zpestřují každoroční letní výtvarné výstavy, v jeskyni Na Turoldu lákají na romantické večerní prohlídky při svíčkách, prázdninový provoz jeskyně Na Špičáku zpestřují mimořádné prohlídky pouze s baterkami, medvěd Bruno i letos v létě provádí děti jeskyní Výpustek u Křtin v Moravském krasu.

Foto: Jaroslav Šanda/SJ ČR

Některé jeskyně nabízejí návštěvníkům i zážitkové trasy mimo trasu běžných prohlídek. Snímek je z jeskyně Výpustek u Křtin v Moravském krasu.

V této jeskyni a také ve Sloupsko-šošůvských jeskyních jsou nabízeny i zážitkové trasy mimo trasu běžných prohlídek.

„Návštěvníci se sice musejí místy sklonit i protahovat užšími částmi podzemí, ale odměnou si odnášejí neopakovatelné zážitky jeskyní v jejich syrové přírodní podobě,“ uvedl Gejdoš.

V některých jeskyních se také konají koncerty. Letos na nich účinkovali například Vojtěch Dyk, Lucie Bílá, Spirituál Kvartet, Hradišťan s Jiřím Pavlicou či houslista Jaroslav Svěcený.

„Koncerty se do návštěvnosti nezapočítávají. Ale pokud lidé přijdou primárně na hudbu, ale ten den si ze zvědavosti zajdou i na prohlídku celé jeskyně, případně se inspirují k výletu jindy, jsme určitě rádi,“ dodal mluvčí.

Javoříčské jeskyně si zaslouží jen samé superlativy

Tipy na výlety
Související témata:
Bozkovské dolomitové jeskyně
Koněpruské jeskyně
Zbrašovské aragonitové jeskyně
Jeskyně Balcarka
Sloupsko-šošůvské jeskyně

Výběr článků

Načítám