Hlavní obsah

Jedno z nejkrásnějších řeckých měst zaplavilo moře mrtvých ryb

Volos patří k největším a nejpůvabnějším městům řecké pevniny na břehu Egejského moře a jeho přístav je nejvýznamnějším v celé Thesálii. Nyní se však metropole potýká s kalamitou ve stylu biblických pohrom. Hladina moře v přístavu je totiž pokrytá vrstvou uhynulých ryb, jejichž zápach se nese do daleka.

Foto: Profimedia.cz

Moře ve Volosu zaplavily smrduté rybí mrtvoly.

Článek

Přístav s promenádou ve městě Volos je oblíbený pro romantické procházky a malebné výhledy. Nyní se mu ale nejen turisté nejspíš vyhnou obloukem. O statisících uhynulých ryb, jež zaplavily pobřeží u města, informoval server Independent.

Přístavem se nese silný zápach, který přiměl jednat jak zdejší úřady, tak i jednotlivce. Mrtvé ryby se v něm měly objevit v důsledku záplav, kdy byly spláchnuty ze svých přirozených stanovišť.

Kilometry rybích mršin

„Pokrývají kilometry. Nevyskytují se jen podél pobřeží, ale i uprostřed Pagasitického zálivu,“ uvedl člen městské rady Stelios Limnios s odkazem na pobřeží kolem města, které je lemováno rekreačním ubytováním.

Záměrně zničili skalní útvar v přírodní rezervaci. Hrozí jim až desetileté vězení

Cestování

Rybářské lodě s vlečnými sítěmi jen během středy vylovily více než 40 tun rybích mrtvol, které byly naloženy na korby nákladních aut a odvezeny.

Starosta Volosu označil během čtvrteční tiskové konference zápach za nesnesitelný a obvinil kvůli němu vládu, která se problémem měla zabývat dříve, než se ryby dostaly až do města. Hnijící ryby podle něj v oblasti mohou způsobit ekologickou katastrofu.

Foto: Profimedia.cz

Přístavní promenáda Volosu je za normálních okolností oblíbenou volnočasovou oblastí.

Podle odborníků stojí za úhynem ryb loňské obrovské záplavy, které postihly řeky a jezera v Thesálské rovině dále na sever. Ryby byly v důsledku záplav spláchnuty ze svých přirozených sladkovodních stanovišť a dostaly se až do moře. U ústí řeky směřující do Volosu totiž nebyly umístěny sítě a slaná mořská voda je pravděpodobně usmrtila.

Ministerstvo životního prostředí na žádost o vyjádření prozatím neodpovědělo, místní prokurátor už nařídil vyšetřování katastrofy.

Tragická sezona

Dimosthenis Bakoyiannis, majitel restaurace nedaleko Volosu, uvedl, že jeho obrat klesl o 80 procent, protože po záplavách dorazilo mnohem méně turistů. Dodatečné řešení situace už ale podle něj mnoho nezmění.

„Blokáda už nyní nepomůže, je příliš pozdě. Turistická sezona skončila,“ sdělil Bakoyiannis.

Nejnovější katastrofa s mrtvými rybami je stejně jako mnohé další způsobena extrémním počasím v zemi, které vědci přičítají změnám klimatu. Dochází tak mnohem častěji k extrémním teplotám, požárům i záplavám.

Turisté stojí ve Španělsku fronty na balenou vodu. Costa Blanca zasáhlo sucho

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám