Hlavní obsah

Jeden zámek vedle druhého. Z putování podél Loiry přechází zrak

Jaký je život po francouzsku pod zemí i se stříbrnou lžičkou v puse? Údolí řeky Loiry je zemí zámků, děravé krajiny a esencí francouzského životního stylu, v němž nechybějí pikantní příběhy. Vítejte na místě, kde se na zdraví připíjí perlivým vínem nebo ikonickým drinkem Cointreau Fizz.

Foto: Profimedia.cz

Vinice v údolí Loiry

Článek

Krajina kolem nejdelší řeky Francie má jasné kontury. Vine se v délce přes tisíc kilometrů a tvoří ji siluety úchvatných renesančních zámků, vinic a také velmi kuriózních obydlí vykousaných do skal. Nikde jinde na světě nenajdete tak velkou komunitu jeskynních lidí jako tady. Troufám si tvrdit, že možná ani takovou koncentraci královských sídel, honosných zámků a panských rezidencí. Celkem jich jsou totiž neuvěřitelné dva tisíce.

Francouzi vždycky byli styloví. Možná je kdysi trochu štvalo, že s renesančními křivkami nepřišli jako první, ale to už ať vezme čert. Důležité je, že jakmile pominuly neklidné doby středověkých půtek, opustili koncept obranných hradů s padacími mosty a rychle přešli na eleganci italských stavitelů. A možná je nakonec i v něčem předběhli. Svým sídlům dodali neskutečnou pompéznost a ze zahrad udělali venkovní salony.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Chenonceau

Umanutá Jana z Arku

Údolí Loiry je skutečně přepychový kraj. Kvetlo tu umění, odehrávala se historická dramata a také romantické skandály. Dopad událostí, které tu probíhaly, ovlivnil celou Francii i část Evropy. O největší senzaci se postarala ani ne dvacetiletá holka, která tvrdila, že slyší božské hlasy. Umanula si, že osvobodí Francii od anglické nadvlády, a jak řekla, tak Jana z Arku také udělala.

Z legendární francouzské památky se stal ostrov přístupný pouze lodí

Cestování

Její setkání s budoucím francouzským králem proběhlo v pevnosti Chinon. Když zapojíte fantazii, úplně se vám před očima vykreslí sál, ve kterém se ti dva potkali. Z tohoto místa se moc nezachovalo, takže až tu budete stát, musíte v mysli trochu čarovat. Svaté dobrodružství pro mladou hrdinku neskončilo dobře.

Poté co ji Burgunďané zajali a prodali Angličanům, král Karel VII. nevyužil svého vlivu a nechal ji napospas osudu. Jaksi se mu nelíbilo, že mu její popularita dýchá na paty. Jak celý příběh dopadl, víme. Byla upálena zaživa a její popel byl vhozen do Loiry.

Královská rivalita

Francie je známá jako země vášní. Proslavila se nebezpečnými známostmi a bouřlivými příběhy. Pořádné pozdvižení způsobila královská rivalita mezi Dianou z Poitiers a Kateřinou Medicejskou. Kateřina byla královna a manželka krále Jindřicha II. a Diana jeho milenka. Pikantní je, že Diana byla o téměř generaci starší než král a než mu vlezla do postele, byla jeho vychovatelkou.

Foto: Profimedia.cz

Poznat Francii z vody se přímo nabízí.

Obě ženy trávily čas na kouzelném zámku Chenonceau. Střídavě šly proti sobě, a když se to hodilo, táhly za jeden provaz. Stopy života v manželském trojúhelníku jsou výrazně patrné zejména v ložnici. Kdyby se pořádala soutěž o nejhezčí zámek na Loiře, Chenonceau by jistě stál na bedně. Je postavený tak, že tvoří most přes řeku Cher a pohádkově se v ní zrcadlí. Pod jeho oblouky se dá navíc projet na vypůjčené kánoi.

Svět vzhůru nohama

Postavit takové množství přepychových skvostů spolkne ohromné množství materiálu. Krajina tu pro nic za nic nepřipomíná včelí plástev nebo švýcarský ementál. Marnivost nemusí mít ale jen stinné stránky. Těžba tufu a šelfového písku dala nejen vzniknout vší té renesanční kráse, ale zároveň poskytla obydlí mnoha lidem. Ohromné jeskynní galerie převážně kolem městečka Saumur si rychle našly své obyvatele. Hluboko v zemi se nejen žilo, ale i pracovalo a vydělávalo na živobytí.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na řeku ze zámku Chambord

Nekonečný prostor se stálou teplotou kolem 12 °C skvěle posloužil třeba jako vinný sklep a poté, co révu plošně zničila mšička révokaz, tak i jako manufaktura na výrobu fenoménu pommes tapées. Právě tato speciální jablečná pochoutka zachránila mnoha námořníkům krk, když je při nekonečných zámořských plavbách dopovala vitaminy, aby nedostali kurděje.

Na režimu soužití s přírodou se tady ani za staletí zase příliš nezměnilo. Takovou jeskyňku dnes již se vším civilizačním komfortem si můžete koupit za sumu srovnatelnou s cenou pražského bytu. Úžasně zachovalou vesnici s podzemními domy, sýpkami, pecí na chleba i se svatostánkem si můžete prohlédnout v Louresse-Rochemenier. Tady je skutečně svět naruby. V podzemí se bydlí a zahrady jsou na povrchu.

Foto: Markéta Foktová, Novinky

Podzemní chodby kolem Saumuru měří až 400 km.

Údolí Loiry je také krajem zaslíbeným pro všechny milovníky vína. Málokdo ví, že po Champagne je tato oblast druhým největším výrobcem šumivých vín ve Francii. Turisté si tu pochutnávají zejména na bílých odrůdách, jako jsou Chenin Blanc, Sauvignon Blanc nebo aromatická odrůda Sancerre.

Kdo zrovna neholduje nápoji bohů, rozhodně nezůstane plakat u krajnice a sáhne po míchaném nápoji Cointreau Fizz. Připravuje se z pomerančového likéru Cointreau, který se vyrábí v Angers, a trumfne i populární Aperol Spritz.

Souostroví ve tvaru motýla láká na karibské pláže a jedinečné vyhlídky

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám