Hlavní obsah

Japonská firma chce turisty vysílat do stratosféry balonem

Japonský start-up Iwaya Giken odhalil v minulém týdnu plány na zahájení komerčních letů do stratosféry. Využívat k tomu bude speciální dvoumístnou kapsli s balonem. Šéf společnosti Keisuke Iwaja uvedl, že pasažéři nebudou muset být miliardáři, aby si mohli zážitek dovolit. Cesta přesto levná nebude, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Kabina cestující vynese do 25 kilometrů nad zemský povrch.

Článek

„Je to bezpečné, ekonomické a pohodlné,“ okomentoval Iwaja. „Naší myšlenkou je nabídnout vesmírnou turistiku všem,“ doplnil s tím, že firma na projektu pracuje už od roku 2012. Během té doby vyvinula kabinu pro dva lidi – pilota a pasažéra –, k níž bude přidělán balon, jež ji vynese do výšky zhruba 25 kilometrů, píše AP. Nejde zdaleka o vesmír jako takový, je to sotva prostředek stratosféry, už v této výšce je ovšem dobře viditelné zakřivení Země.

Start-up Iwaya Giken se spojil s japonskou cestovní agenturou JTB Corp, která má v plánu se na projektu podílet, jakmile budou komerční lety zahájeny. Ačkoli Iwaja slibuje, že zájemci nebudou muset být miliardáři, pro každého cesta stejně nebude. Cena výletu má být 24 milionů jenů (3,9 milionu korun), šéf společnosti by ji však rád do budoucna výrazně snížil.

Na rozdíl od rakety nebo horkovzdušného balonu bude japonské vesmírné plavidlo poháněno héliem, které může být ve velkém znovu využito. Během cesty neopustí kapsle území ani vzdušný prostor Japonska.

Kapsle bude do 25 kilometrů stoupat zhruba dvě hodiny. Nahoře stráví pasažéři hodinu, poté je čeká hodinový sestup. Obří panoramatická okna umožní podle společnosti skvělé výhledy na planetu, ale i směrem do kosmu. První vyhlídkový let by se měl uskutečnit už koncem letošního roku.

Takhle má vypadat první turistický salonek ve vesmíru

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám