Hlavní obsah

Jako na Islandu. Barevné písky lomu Seč se staly unikátní turistickou atrakcí

Rudice

Novou turistickou atrakcí se stal se svými barevnými písky, připomínajícími Duhové hory na Islandu, někdejší lom Seč v chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Rozkládá se na 18 tisících metrech čtverečních u Rudice na Blanensku. Protože jde o bývalý těžební prostor, byl do něj dlouho vstup veřejnosti zakázán. Nyní sem směřují zástupy turistů.

Lom Seč v chráněné krajinné oblasti Moravský kras se stal se svými barevnými písky turistickou atrakcíVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

V lomu vznikla naučná stezka. Jsou zde nové naučné panely informující o této unikátní lokalitě. Těžba v něm byla ukončena v roce 1993. Před dvěma lety byl prohlášen přírodní památkou s tím, že do něj byl v omezené míře oficiálně povolen i vstup veřejnosti.

Lom láká návštěvníky svými přírodními scenériemi. Výhledy do malebné krajiny z horní části Seče umocňuje pohled na mohutné stěny lomu, kde písky hrají všemi barvami. Červené a hnědé vrstvy, které na stěnách lomu probleskují, jsou podle odborníků důkazem přítomnosti sloučenin železa. Nachází se ve spodnějších vrstvách. V nadložních vrstvách je zase možno sledovat křemenné písky, které jsou bílé. Hned vedle nich jsou červenavé železité pískovce.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Je zakázáno šplhat a jakkoli se přibližovat ke stěnám lomu.

„Při vstupu je zakázáno se přibližovat k těžebním stěnám odspodu, k okrajům lomových stěn shora a je třeba respektovat informační a zákazové tabule, rozmístěné po celém obvodu přírodní památky,“ informuje na svých sociálních sítích Školní lesní podnik Mendelovy univerzity v Brně, který má prostor ve své správě. Turisté musí počítat i s kontrolami stráže přírody.

Už žádná Moskva. Malíř obnovil ve Žďárských vrších rozcestník světových metropolí

Cestování

Ochranáři hrozí pokutami

„Žádné rozdělávání ohňů, žádné obří párty ani bivakování. Nevadí nám koupání na dně lomu ani tradiční stavění hradů z písku, ale nedovolíme hrabání do svahů, které by se mohly sesunout. Výletníci by měli být rozumní a pohybovat se po vyznačené stezce, aby se nikam nezřítili,“ řekl Novinkám Antonín Tůma ze správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras. V lesních zákoutích lze stále narazit na někdejší ohniště po výletnících, kteří tu kdysi přespávali.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Do lomu míří stále více turistů.

Lom začala krátce po ukončení těžby opět pohlcovat příroda. Jezírka na jeho dně jsou domovem obojživelníků, lze v něm najít i vzácné traviny. Obec Rudice pro návštěvníky této lokality vybudovala parkoviště, na němž je suchý záchod. Přesto se v okolí stezek po zpřístupnění Seče množí toaletní papíry a odpadky. Ochranáři žádají, aby návštěvníci využívali toaletu, a pokud se vydají do lomu se svými psy, aby si po svých čtyřnohých miláčcích uklízeli.

Nenápadný hradozámek ukrývá český unikát. Kostru zbědované slonice

Tipy na výlety

Související články

Výběr článků

Načítám