Hlavní obsah

Jak naložit s hordami turistů na Santorini? Výrazně zdražit

Santorini je mekkou milovníků Řecka a romantiků. Situace s množstvím turistů z velkých výletních lodí se ale poněkud zvrtla. Až tak, že místním bylo v nejoblíbenějších městech doporučeno nevycházet z domu. Nově tak bylo navrženo opatření, jak bojovat s hordami jednodenních výletníků. Podle starosty je klíčem zdražení vylodění z obřích plavidel. Z původních 35 centů na více než 10 eur (z ani ne 9 korun na 250 korun).

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Santorinské západy slunce patří k těm nejkrásnějším na světě. Na snímku výhled z města Oia.

Článek

O plánu více než 27násobného zdražení jednodenního vstupu na nejfrekventovanější lokality ostrova Santorini informoval server Independent. Jedná se o reakci na letošní přelidnění ostrova, kdy radní v červenci dokonce na sociálních sítích vyzývali obyvatele, aby zůstali pokud možno uvnitř, protože docházelo k problémům se 17 tisíci vylodivšími se pasažéry z výletních lodí.

Podle starosty ostrova Nikose Zorzose by úřady měly být schopné přistoupit k aplikaci podobných opatření při boji s nadměrným turismem jako Benátky. Ty letos jako první zavedly poplatek za vstup do města ve frekventovaných termínech pro jednodenní turisty ve výši pět eur (125 korun). V příštím roce plánují poplatek zdvojnásobit na deset eur (250 korun).

Neprůjezdné ulice a absence parkovacích míst

Stejně jako další celosvětově oblíbené dovolenkové destinace trápí obyvatele Santorini zejména problémy s bydlením, a hlavně přeplněnou infrastrukturou, kdy je problém projet ulicemi vyhledávaných letovisek, natož v nich zaparkovat. Podle starosty existují plány na zbudování menších obchvatů a parkovišť, což by mělo ulevit místním, podobné úpravy ale vyžadují finance.

Benátky začnou od příštího roku vybírat vstupné. Jako první na světě

Cestování

Nadměrné množství turistů pak vyjma zhoršení života místních devalvuje i samotnou dovolenkovou zkušenost návštěvníků, kdy místo poklidného pozorování západu slunce dochází k „boji“ o nejlepší místa již v časných odpoledních hodinách a ulice s výhledem se stávají doslova neprůchozími.

Foto: Profimedia.cz

Davy turistů na Santorini a problémy s nimi spojené vyžadují přijetí nových opatření.

„Je naší povinnost ochránit tuto zemi před změnou její identity a veškeré kroky musí směřovat k zaručení, že Santorini bude nadále úžasnou řeckou destinací,“ uvedl Zorzos.

Nejedná se o první krok, jak na Santorini bojovat s nadměrným turismem. Podle univerzitní studie z roku 2018 byla maximální udržitelná kapacita návštěvníků stanovena na 8000 za den. Kotviště pro velké výletní lodě byla přidělována digitálně a uvažuje se o znovuzavedení kroku.

Ještě dříve, v roce 2011, proběhly snahy o prodloužení turistické sezony a rozdistribuování návštěvníků i do méně frekventovaných termínů než jen červen až září.

Z narvaných ulic k městu duchů. Nejhorší sezona vůbec, stěžují si na Santorini

Cestování

Řekové se obávají o svůj přírodní klenot. Kvůli hordám turistů ztrácí na romantice

Cestování

Výběr článků

Načítám