Hlavní obsah

Jak dělá orangutan nebo gibon? Průvodce džunglí umí napodobit zvuky zvířat

Novinky, Kristýna Léblová

Pokud byste rádi spatřili divoká zvířata ve volné přírodě, je ostrov Borneo tou pravou volbou. V džungli potřebujete průvodce, který dokáže včas zpozorovat případné nebezpečí nebo upozornit na vhodný objekt k fotografování. Kromě jiného ale také umí napodobit zvuky zvířat. Podívejte se ve videu, jak dělá například gibon nebo orangutan.

Správný průvodce džunglí umí napodobit zvuky zvířatVideo: Novinky

Článek

Správný průvodce v džungli má nejen vzdělání se zaměřením na zvířata či rostliny, ale také praxi. Než se stane plnohodnotným průvodcem, musí se rok zaučovat po boku zkušenějšího kolegy, naučit se trasy a nástrahy terénu, zvyknout si na vlhkost vzduchu, vnímat veškeré zvuky lesa a hlavně musí přežít. V noci se totiž z džungle stává děsivé místo plné predátorů.

„Dělám tady už pět let a práce je mi koníčkem. Díky každodenním trekům s klienty jsem velmi rychle odposlouchal zvuky ptáků a jiných zvířat. Můj neoblíbenější je gibon,“ usmívá se průvodce Azmir a na ukázku se uprostřed džungle „pohádá“ s primátem, který lenoší na nedaleké větvi.

Většina orangutanů je na Borneu

Před rokem 1995 byla chráněná oblast Danum Valley Conservation Area (DVCA) neformální chráněnou oblastí v lesní rezervaci Ulu Segama primárního, převážně nížinného deštného pralesa. V roce 1976 byla oblast deklarována za národní park s rozlohou 438 kilometrů čtverečních. A právě tam můžete na spoustu zvířat narazit.

Foto: Novinky

Deštný prales na Borneu.

V jihovýchodní Asii byste našli už jen sedm míst, kde ve volné přírodě žijí orangutani. Šest z nich se nachází právě na Borneu. Mezi nejvýznamnější patří rezervace Sepilok ležící poblíž města Sandakan. V této rezervaci můžete narazit i na opuštěná mláďata orangutana, která zde našla útočiště po dobu, než dorostou. Potom jsou vypuštěna zpět do džungle.

„Většina návštěvníků sem jede hlavně kvůli orangutanům. Občas se poštěstí spatřit matku s dítětem, to je krásný zážitek. Nicméně když tato samice začne vydávat zvuk, který zní jako pusinkování, znamená to, že se cítí v ohrožení, což bývá pro turisty velmi matoucí,“ dodává průvodce.

Výběr článků

Načítám