Hlavní obsah

Italský ostrovní klenot. Mimo sezonu ideální dovolená

Žádné vedro, poloprázdné pláže, ulice bez tlačenic a přitom ta pravá Itálie se vším všudy. Řeč je o nádherném ostrově Sardinie. Ovšem, mimo hlavní sezonu. Navíc z Prahy se na ostrov dostanete za dvě hodiny přímým letem, a klidně i v říjnu.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na Porto Rotondo

Článek

Co na Sardinii? Nádherné písečné pláže, skvělé hotely, výborné jídlo a pití. Itálie na rozdíl od Balkánu nikdy nezklame. Služby jsou nesrovnatelné. A ceny jako v Česku, co se týká tradičních těstovin či pizzy, tak i levnější.

Kdy tedy na tento ostrov vyrazit? V podstatě kdykoliv. Sezona tady ale začíná Velikonocemi. O letních prázdninách přitom může být na Sardinii docela těsno, tak se vyplatí přijet až v září nebo v říjnu či v květnu nebo začátkem června. „Mimo hlavní letní sezonu zatím není potřeba řešit omezení počtu návštěvníků na vybraných plážích a jiných turisticky přitažlivých místech a je možné užít si jejich kouzlo v té pravé exkluzivitě takřka bez lidí,“ říká manažerka cestovní kanceláře Sardegna Travel Martina Costantino.

Foto: Novinky

Mimo sezonu si užijete poloprázdných zahrádek s výhledem na moře.

V květnu procházíme centrem hlavního města ostrova Cagliari. Tuto přímořskou metropoli stojí za to navštívit klidně jen na prodloužený víkend. Příjemně chladivé uličky připomínají Neapol. Restaurace nejsou v podvečer plné. Obecně se ve Středozemí vyplatí středoevropský zvyk včasných večeří přetavit ve výhodu, zajít na večeři kolem šesté sedmé hodiny, i bez rezervace se dostanete do těch nejvyhlášenějších restaurací. Kolem osmé, kdy jsou restaurace narvané místními a turisty, máte hotovo a můžete si spokojeně užívat město.

Boloňské špagety a další pokrmy, které byste si v Itálii nikdy neměli objednat

Cestování

Krásně je na Sardinii ale třeba i koncem září či v říjnu. „Velké oblibě se v posledních letech těší říjen, kdy je moře zejména na jihu a východě ostrova po létě vyhřáté a teploty se drží kolem příjemných 25 stupňů,“ dodává Martina Costantino.

Foto: Novinky

Pláž na Capo Boi

Každá sezona má na Sardinii své hlavní taháky. V zimním období jsou to tradiční velkolepé karnevaly, které doprovází originální masky s archaickými rituály. Svěží, rozkvetlé a provoněné jaro je ideálním obdobím pro pěší a cyklistické výlety. Podzim se nese v duchu tradičních oslav Cortes Apertas, které představují gastronomické, kulturní a řemeslné bohatství jednotlivých, převážně horských vesnic a městeček.

Překrásná oblast Capo Carbonara

Necelou hodinu od metropole najdete chráněnou mořskou oblast Capo Carbonara. Ta nabízí zlaté písečné pobřeží s kilometrovou pláží Solanas omývanou mořem mnoha barev od modré po smaragdově zelenou. Okolo je několik dalších menších izolovaných pláží obklopených středomořskými křovinami, najdete tu rokle a ponorné jeskyně s úseky pro milovníky dobrodružného potápění. V nedalekém přístavu Villasimius si užijete romantickou atmosféru, v níž zdejší rybáři grilují ryby na svých lodích.

„Capo Carbonara nenese jméno dle pasta carbonara, jak by se mohlo zdát, ale pochází ze starověkého jména Vilasimius Crabonaxa, spojeného s výrobou dřevěného uhlí,“ vysvětluje název oblasti Amara Zemplinerová, zástupkyně hotelu Falkensteiner Resort Capo Boi.

Karibik Středomoří, ostrov pastýřů, i tak se říká Sardinii. Ostatně některou z místních farem můžete klidně navštívit a koupit si některý z místních produktů, třeba slavný ovčí sýr pecorino. Farmy jsou záležitostí spíše vnitrozemí.

Trochu jiná káva je severní část ostrova, obzvlášť Smaragdové pobřeží. To je přirovnáváno ke Karibiku a je centrem bohatých a slavných a také luxusních jachet a obchodů.

Z Prahy za pár hodin

Na Sardinii se lze dostat trajektem, ale cesta k němu zabere z Česka přes deset hodin. Pohodlnější je sednout v Praze do letadla a za dvě hodiny přistáváte buď na severu, či jihu ostrova, a to od poloviny dubna až do poloviny října.

„Během letního letového řádu máme na Sardinii dvě pravidelné linky, do Olbie a do Cagliari. Linka z Prahy do Olbie je provozována dvakrát týdně, spoj do Cagliari čtyřikrát týdně,“ upřesňuje mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková.

Foto: Novinky

Centrum Cagliari

Antické chrámy, malebné pláže i želvy. Nejlepší ostrovy v Řecku na dovolenou

Cestování
Související témata:
Dovolená v Itálii

Výběr článků

Načítám