Hlavní obsah

Italský klenot se chce bránit před jachtami. Zakáže plavbu v blízkosti pobřeží

Úřady italského Capri plánují omezení vůči turistům. Kolem části ostrova by měla vzniknout bariéra z bójí, jež by zabránila jachtám a dalším lodím, aby se plavily příliš blízko pobřeží. Opatření by pomohlo ochránit křehký ekosystém, ale také mladší plavce.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Capri si oblíbila řada celebrit.

Článek

Zábrany z bójí by podle návrhu měly vzniknout podél západního pobřeží ostrova. „Je tu až moc dopravy a motorové lodě jezdí až moc rychle. Musíme zastavit tohle hulvátské chování a ochránit naše moře,“ uvedl starosta obce Anacapri Franco Cerrota pro britský Telegraph. Doplnil, že zábrana by pomohla ochránit také děti, aby se při plavání nestřetly s projíždějícími plavidly.

Ostrov Capri je oblíbený u řady celebrit. Server Independent poznamenává, že každé léto kotví u pobřeží mimo jiné megajachty zpěvačky Beyoncé, herce Leonarda DiCapria či zakladatele Amazonu Jeffa Bezose. Nejen tyto prominentní návštěvníky přitahuje řada malebných míst na ostrově.

I proto se majitelé místních půjčoven lodí, kteří jsou na turistickém ruchu závislí, obávají, že je plánované omezení negativně ovlivní.

Motivovat k zimní návštěvě

Capri dlouhodobě bojuje s dopady masového cestovního ruchu. V květnu a červnu se na ostrov, jenž je domovem necelých 13 tisíců stálých obyvatel, vydalo denně na 16 tisíc lidí. Na náměstích místních městeček či plážích byl proto značný nával.

Ostrov přitom letos zvýšil poplatek za trajekt z Neapole či Sorenta z 2,50 eur na rovných pět (zhruba 126 korun), a to mezi dubnem a říjnem. Tento krok měl návštěvníky motivovat, aby se na Capri vydali spíše v zimní sezoně.

Benátky zdvojnásobí vstupné pro jednodenní turisty

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám